Oaspeţi la pensiunea "Garofiţa Pietrei Craiului", sat Peştera
revista@vacantelatara.ro
De cum pornim din Moieciu 
pe măgurile domoale, după şapte kilometri avem să ajungem în satul Peştera, un loc pitoresc aflat în rezervaţia Pietrei Craiului. Bătrânul sat de munte încă mai ascunde poveşti cu tradiţii nealterate, cu oi păscând liniştite de-o parte şi de alta a uliţelor satului, cu florile îmbrăcând măgurile în culoare şi miresme şi cu oameni vrednici şi ospitalieri. Aşa este şi doamna Adriana Chiţu 
care aşteaptă ca turiştii să treacă pragul pensiunii Garofiţa Pietrei Craiului. 
 
  
 Pensiunea Garofiţa Pietrei Craiului amplasată într-un cadru pitoresc
Pensiunea este situată într-un cadru de vis, aproape de centrul satului Peştera. Din curtea pensiunii turiştii vor fi fermecaţi de peisajele pe care le vor descoperi, fie că privesc spre crestele Pietrei Craiului, Prăpăstiile Zărneştilor sau spre munţii Bucegi. Accesul se face din DN73, din Moieciu de Jos, urmând indicatorul rutier către Peştera. După şapte kilometri, se trece de biserica din sat şi se intră pe prima alee la stânga, după magazin.
 
  
 Pensiunea este situată într-un cadru de vis, aproape de centrul satului Peştera. Din curtea pensiunii turiştii vor fi fermecaţi de peisajele pe care le vor descoperi, fie că privesc spre crestele Pietrei Craiului, Prăpăstiile Zărneştilor sau spre munţii Bucegi. Accesul se face din DN73, din Moieciu de Jos, urmând indicatorul rutier către Peştera. După şapte kilometri, se trece de biserica din sat şi se intră pe prima alee la stânga, după magazin.
Linişte, relaxare şi confort
Pensiunea deserveşte unei capacităţi de 18 persoane, în 9 camere de două şi trei locuri. Turiştii au la dispoziţie un living generos cu internet wireless, o bucătărie complet utilată, loc special amenajat pentru grătar, loc de servit masa, foişor rustic. La cerere, proprietarii pot asigura şi masa cu produse tradiţionale, zona fiind extrem de apreciată pentru calitatea produselor locale.
Curtea generoasă este ideală pentru turiştii ce caută relaxarea la iarbă verde, pentru o masă tradiţională servită în aer liber şi pentru familiile cu copii. Aceştia pot zburda şi se pot juca în voie pe gazonul pensiunii şi în locurile special amenajate pentru voia bună a acestora.
Condiţii de cazare şi facilităţi
 
  
  
 Pensiunea deserveşte unei capacităţi de 18 persoane, în 9 camere de două şi trei locuri. Turiştii au la dispoziţie un living generos cu internet wireless, o bucătărie complet utilată, loc special amenajat pentru grătar, loc de servit masa, foişor rustic. La cerere, proprietarii pot asigura şi masa cu produse tradiţionale, zona fiind extrem de apreciată pentru calitatea produselor locale.
Curtea generoasă este ideală pentru turiştii ce caută relaxarea la iarbă verde, pentru o masă tradiţională servită în aer liber şi pentru familiile cu copii. Aceştia pot zburda şi se pot juca în voie pe gazonul pensiunii şi în locurile special amenajate pentru voia bună a acestora.
Condiţii de cazare şi facilităţi
- 9 camere duble/triple;
- Baie proprie/băi la comun;
- Living cu internet wireless;
- Bucătărie complet utilată;
- Foişor rustic şi loc amenajat pentru grătar;
- Curte generoasă, locuri de parcare şi locuri de joacă pentru copii;
- La cerere – servirea mesei cu produse tradiţionale;
- La cerere – organizare plimbări cu căruţă, echitaţie etc.
Agrement şi timp liber - Istorie, legende, tradiţii, natură şi ecoturism
Proprietarii pensiuni vă vor îndemna să descoperiţi la pas, satul Peştera. Plimbările relaxante pe uliţele satului vor fi răsplătite de poveştile şi legendele acestor locuri.
La intrarea în sat, dinspre Moieciu, turiştii vor întâlni sculptura domnului Ion Duicu, intitulată „Statuia lui Ghicuţă”, monument dedicat ciobanilor din zona Bran-Moieciu. Aceasta ilustrează fragmente scrise din Legenda Branului, punctând vechea ocupaţie a peşterenilor – oieritul.
„Tu, Ghicuţă, urci Vlăduşca
Până-n Pietrele lui Crai.
Să-mi faci brânza cea mai grasă.
Dar în coji de brad s-o dai.
Afle vărul Secelean
C-a făcut-o un Peşterean” (fragment din „Legenda Branului”)
Un alt obiectiv extrem de apreciat şi de vizitat de turişti este Peștera Liliecilor. Aceasta are o suprafață de 4,80 ha. având statut de monument natural național. Ea făce parte dintr-o zonă specială de protecție a Parcului Naţional „Piatra Craiului”. În galeriile acesteia se găsesc specii rare de lilieci.
Ştiaţi că...
Pictori consacraţi precum Horia Bernea, Șerban Epure şi alţii organizau şi participau în tabere de pictură în satul Peştera şi Poiana Mărului? Astfel de tabere de pictură şi fotografie de peisaj se organizează şi astăzi.
  
 Proprietarii pensiuni vă vor îndemna să descoperiţi la pas, satul Peştera. Plimbările relaxante pe uliţele satului vor fi răsplătite de poveştile şi legendele acestor locuri.
La intrarea în sat, dinspre Moieciu, turiştii vor întâlni sculptura domnului Ion Duicu, intitulată „Statuia lui Ghicuţă”, monument dedicat ciobanilor din zona Bran-Moieciu. Aceasta ilustrează fragmente scrise din Legenda Branului, punctând vechea ocupaţie a peşterenilor – oieritul.
„Tu, Ghicuţă, urci Vlăduşca
Până-n Pietrele lui Crai.
Să-mi faci brânza cea mai grasă.
Dar în coji de brad s-o dai.
Afle vărul Secelean
C-a făcut-o un Peşterean” (fragment din „Legenda Branului”)
Un alt obiectiv extrem de apreciat şi de vizitat de turişti este Peștera Liliecilor. Aceasta are o suprafață de 4,80 ha. având statut de monument natural național. Ea făce parte dintr-o zonă specială de protecție a Parcului Naţional „Piatra Craiului”. În galeriile acesteia se găsesc specii rare de lilieci.
Ştiaţi că...
Pictori consacraţi precum Horia Bernea, Șerban Epure şi alţii organizau şi participau în tabere de pictură în satul Peştera şi Poiana Mărului? Astfel de tabere de pictură şi fotografie de peisaj se organizează şi astăzi.
Pensiunea "Garofiţa Pietrei Craiului"
Sat Peştera, nr.7, comuna Moieciu – ANTREC Braşov
Persoană de contact: Adriana Chiţu
0744 205 555
Sat Peştera, nr.7, comuna Moieciu – ANTREC Braşov
Persoană de contact: Adriana Chiţu
0744 205 555
Cristian-Alexandru CATANA
 Alte articole scrise de Cristian Alexandru CATANA 
Cadrul natural, oamenii satelor şi poveştile lor, obiceiurile şi cărările agropastorale sunt câteva dintre reperele traseelor tematice de ecoturism din                                    zona Moieciu-Fundata                                  . Acestea sunt destinate turiştilor care vor să descopere la pas sau chiar cu bicicletele aceste meleaguri ce oferă perspective spectaculoase spre crestele                       Bucegilor, Pietrei Craiului și Leaotei                      .                       9 trasee ecoturistice                      iniţiate de                       Centrul de Ecologie Montană din Moieciu                      pun accentul pe observarea și aprecierea naturii și a autenticităţii rurale.
 

Un etalon pentru cele enumerate mai sus, îl reprezintă staţiunea Băile Balvanyos situată la poalele Muntelui Puturosu cunoscut şi sub denumirile de Ciomatu sau Puciosu. Masivul ce face parte din lanţul munţilor Harghitei, are o înălţime maximă de 1031 de metri, vârful Ciomatul Mare. Muntele Puturosu reprezintă limita sudică din care se pot observa la suprafață elemente vulcanice din lanțul vulcanic al Carpaților Orientali.                                                      Drumeţie la Grota Sulfuroasă                                         Îmbinând drumeţia montană cu tratamentul balneo, vom prezenta un scurt traseu cu pornire de la Grand Hotel Balvanyos spre Grota Sulfuroasă, cea mai mare mofetă naturală din Europa şi cea mai mare scurgere de gaze cu dioxid de carbon.
 
Situată în pitoreasca                     Valea a Tarcăului                    , înconjurată de păduri de foioase şi de brad şi de răcoarea înălţimilor masivului Gosman Tarcău,  “Chez Marie” este o îmbinare armonioasă de eleganţă, rafinament şi confort cu ospitalitatea specifică turismului rural.                              Răcoarea pădurilor este acompaniată de trilul păsărilor, de talăngile din gospodării şi de susurul lin al Tarcăului, afluent al Bistriţei. Integrată perfect în cadrul natural şi promovând specificul local, pensiunea îşi justifică din plin sloganul –                                              “Mângâiere de Brateş”.
 
“Fiind în această zonă avantajată de natură, cu o deschidere destul de mare, în apropierea Castelului Bran (800m)  dar şi cu acces spre Cheile Zărneştiului, era păcat să nu valorificăm potenţialul. Aşa ne-am hotărât să ne extindem propria casa, am mansardat-o şi începând cu anul 2007, pensiunea “Pel Flora” şi-a deschis porţile turiştilor. Denumirea am ales-o pornind de la iniţialele: Paul, Elena, Liviu, cât şi de la dragostea pe care o port florilor şi amenajărilor din flor                    i”, povesteşte doamna Elena Ghinea.
 
În arealul frumos îngrijit de maici, pe lângă chiliile acestora şi-a făcut loc un spaţiu muzeal destinat colecţiei etnografice de ii, costume populare şi obiecte etnografice ce aparţine colecţiei personale a stareţei Ana Lucia Nedelea.                     Astfel, în curtea Mănăstirea Nămăieşti, micuţul Muzeu Etnografic este un veritabil patrimoniu cu mărturii ale tradiţiei zonei Argeşului, Muscelului şi Târgoviştei.
 

Situate la aproximativ 8 km de Petroşani, Cheile Băniţei reprezintă şi liantul dintre două depresiuni pitoreşti:                     Haţeg şi Petroşani                    .                               Pârul Băniţa ce-şi şiroieşte agale cursul spre Jiul de Est a săpat cu încăpăţânare în calcare albe, formând meandre în această zonă de chei, ce se întinde pe o distanţă destul de scurtă (300-350 m).
 
În cele peste 500 de fotografii cuprinse în albumul semnat de                                 basarabeanca Stela Moldovanu                               , cititorii vor putea observa personalităţi ale istoriei şi culturii române ce au purtat cu mândrie, de-a lungul timpului, costumul autentic românesc: reginele României Mari, artista Maria Tănase şi alte exemple.
 

Sarmale…Fantezie pe-o felie                                        Este un                     mix de sărmăluţe în foi de varză şi de viţă pe un pat de mămăliguţă la grătar                    .                              - Sărmăluţele de porc le facem dintr-un amestec de ¼ fleică de porc,  ½ pulpă de porc,  şi ¼ afumătură (piept afumat), la care adăugam orezul înflorit cu ceapă călită şi condimente (sare, piper, cimbru). Foile de varză le tăiem micuţe, aşa încât sărmăluţa să fie de-o îmbucătură.                    Le aşezăm în oala de pământ, în straturi, având grijă ca la fundul oalei să punem varza tocată şi afumatura. Deasupra punem varza tocată şi felii de roşii. Adăugam sosul (făcut cu suc de roşii şi cimbru) şi dăm la foc domol vreo 5 ore.                              - Sărmăluţele în viţă le facem dintr-un amestec de ½ piept de curcan şi ½ pulpă de porc, la care adăugam orez înflorit, ceapă şi morcov călite şi condimente: sare, piper şi pătrunjel verde. Le înfăşuram şi le aşezăm concentric în oală. Adăugăm sosul făcut cu suc de roşii şi dăm la foc domol cam 4 ore.                              - Mamaliguta o facem în maniera clasică, dar adăugam în ea un strop de unt să o facem cremoasă. O lăsăm să se răcească şi o taiem felii, pe care le punem pe grătarul incins.                              La servire se pune mămăliguţa ca bază şi deasupra sărmăluţe, alternativ viţa şi varza şi stropim cu un sos cu iaurt acrişor şi leurdă (sau măcriş) şi decorăm cu un chips de şorici!                              Poftă bună!
 

Delta Dunării                    a devenit în ultimii ani una dintre cele mai căutate destinaţii din ţară, mai ales în lunile de vară. Şi este lesne de înţeles de ce. Cel mai nou pământ românesc însumează în cadrul unui sejur o multitudine de experienţe de vacanţă, de la locuri pitoreşti şi unice la o faună şi o vegetaţe incredibile, poveşti şi tradiţii, gastronomie specifică, toate scăldate în apusuri şi răsărituri de neuitat pe braţele Dunării.                               Şi dacă aţi optat să descoperiţi această lume deltaică, este bine să alegeţi să vizitaţi oamenii Deltei la ei acasă, pornind pe uliţele şi grindurile ce vă vor purta spre meleaguri în care oamenii spun poveşti despre locuri şi locurile spun poveşti despre oameni.
 
Cadrul natural, oamenii satelor şi poveştile lor, obiceiurile şi cărările agropastorale sunt câteva dintre reperele traseelor tematice de ecoturism din                                    zona Moieciu-Fundata                                  . Acestea sunt destinate turiştilor care vor să descopere la pas sau chiar cu bicicletele aceste meleaguri ce oferă perspective spectaculoase spre crestele                       Bucegilor, Pietrei Craiului și Leaotei                      .                       9 trasee ecoturistice                      iniţiate de                       Centrul de Ecologie Montană din Moieciu                      pun accentul pe observarea și aprecierea naturii și a autenticităţii rurale.
 

Un etalon pentru cele enumerate mai sus, îl reprezintă staţiunea Băile Balvanyos situată la poalele Muntelui Puturosu cunoscut şi sub denumirile de Ciomatu sau Puciosu. Masivul ce face parte din lanţul munţilor Harghitei, are o înălţime maximă de 1031 de metri, vârful Ciomatul Mare. Muntele Puturosu reprezintă limita sudică din care se pot observa la suprafață elemente vulcanice din lanțul vulcanic al Carpaților Orientali.                                                      Drumeţie la Grota Sulfuroasă                                         Îmbinând drumeţia montană cu tratamentul balneo, vom prezenta un scurt traseu cu pornire de la Grand Hotel Balvanyos spre Grota Sulfuroasă, cea mai mare mofetă naturală din Europa şi cea mai mare scurgere de gaze cu dioxid de carbon.
 
Situată în pitoreasca                     Valea a Tarcăului                    , înconjurată de păduri de foioase şi de brad şi de răcoarea înălţimilor masivului Gosman Tarcău,  “Chez Marie” este o îmbinare armonioasă de eleganţă, rafinament şi confort cu ospitalitatea specifică turismului rural.                              Răcoarea pădurilor este acompaniată de trilul păsărilor, de talăngile din gospodării şi de susurul lin al Tarcăului, afluent al Bistriţei. Integrată perfect în cadrul natural şi promovând specificul local, pensiunea îşi justifică din plin sloganul –                                              “Mângâiere de Brateş”.
 
“Fiind în această zonă avantajată de natură, cu o deschidere destul de mare, în apropierea Castelului Bran (800m)  dar şi cu acces spre Cheile Zărneştiului, era păcat să nu valorificăm potenţialul. Aşa ne-am hotărât să ne extindem propria casa, am mansardat-o şi începând cu anul 2007, pensiunea “Pel Flora” şi-a deschis porţile turiştilor. Denumirea am ales-o pornind de la iniţialele: Paul, Elena, Liviu, cât şi de la dragostea pe care o port florilor şi amenajărilor din flor                    i”, povesteşte doamna Elena Ghinea.
 
În arealul frumos îngrijit de maici, pe lângă chiliile acestora şi-a făcut loc un spaţiu muzeal destinat colecţiei etnografice de ii, costume populare şi obiecte etnografice ce aparţine colecţiei personale a stareţei Ana Lucia Nedelea.                     Astfel, în curtea Mănăstirea Nămăieşti, micuţul Muzeu Etnografic este un veritabil patrimoniu cu mărturii ale tradiţiei zonei Argeşului, Muscelului şi Târgoviştei.
 

Situate la aproximativ 8 km de Petroşani, Cheile Băniţei reprezintă şi liantul dintre două depresiuni pitoreşti:                     Haţeg şi Petroşani                    .                               Pârul Băniţa ce-şi şiroieşte agale cursul spre Jiul de Est a săpat cu încăpăţânare în calcare albe, formând meandre în această zonă de chei, ce se întinde pe o distanţă destul de scurtă (300-350 m).
 
În cele peste 500 de fotografii cuprinse în albumul semnat de                                 basarabeanca Stela Moldovanu                               , cititorii vor putea observa personalităţi ale istoriei şi culturii române ce au purtat cu mândrie, de-a lungul timpului, costumul autentic românesc: reginele României Mari, artista Maria Tănase şi alte exemple.
 

Sarmale…Fantezie pe-o felie                                        Este un                     mix de sărmăluţe în foi de varză şi de viţă pe un pat de mămăliguţă la grătar                    .                              - Sărmăluţele de porc le facem dintr-un amestec de ¼ fleică de porc,  ½ pulpă de porc,  şi ¼ afumătură (piept afumat), la care adăugam orezul înflorit cu ceapă călită şi condimente (sare, piper, cimbru). Foile de varză le tăiem micuţe, aşa încât sărmăluţa să fie de-o îmbucătură.                    Le aşezăm în oala de pământ, în straturi, având grijă ca la fundul oalei să punem varza tocată şi afumatura. Deasupra punem varza tocată şi felii de roşii. Adăugam sosul (făcut cu suc de roşii şi cimbru) şi dăm la foc domol vreo 5 ore.                              - Sărmăluţele în viţă le facem dintr-un amestec de ½ piept de curcan şi ½ pulpă de porc, la care adăugam orez înflorit, ceapă şi morcov călite şi condimente: sare, piper şi pătrunjel verde. Le înfăşuram şi le aşezăm concentric în oală. Adăugăm sosul făcut cu suc de roşii şi dăm la foc domol cam 4 ore.                              - Mamaliguta o facem în maniera clasică, dar adăugam în ea un strop de unt să o facem cremoasă. O lăsăm să se răcească şi o taiem felii, pe care le punem pe grătarul incins.                              La servire se pune mămăliguţa ca bază şi deasupra sărmăluţe, alternativ viţa şi varza şi stropim cu un sos cu iaurt acrişor şi leurdă (sau măcriş) şi decorăm cu un chips de şorici!                              Poftă bună!
 

Delta Dunării                    a devenit în ultimii ani una dintre cele mai căutate destinaţii din ţară, mai ales în lunile de vară. Şi este lesne de înţeles de ce. Cel mai nou pământ românesc însumează în cadrul unui sejur o multitudine de experienţe de vacanţă, de la locuri pitoreşti şi unice la o faună şi o vegetaţe incredibile, poveşti şi tradiţii, gastronomie specifică, toate scăldate în apusuri şi răsărituri de neuitat pe braţele Dunării.                               Şi dacă aţi optat să descoperiţi această lume deltaică, este bine să alegeţi să vizitaţi oamenii Deltei la ei acasă, pornind pe uliţele şi grindurile ce vă vor purta spre meleaguri în care oamenii spun poveşti despre locuri şi locurile spun poveşti despre oameni.
 
Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

În fiecare an, la 1 octombrie, întreaga lume marchează Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, o zi închinată recunoștinței, respectului și demnității. În preajma acestei sărbători, pe 11 octombrie 2025, municipiul Brăila – oraș cu adânci rădăcini culturale și medicale – a fost gazda                                              Galei „Ana Aslan”                                  , un eveniment de excepție dedicat excelenței în domeniul longevității și al îmbătrânirii active.
 

Industria turismului își dă întâlnire, în mai puțin de două luni, la                                              Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă (TTR II)                                  , organizat de ROMEXPO. Evenimentul, deja consacrat ca platforma centrală de promovare și business pentru sectorul turistic, va aduce în prim-plan un mix unic de oferte, destinații, idei și soluții inovatoare, care vor defini finalul de an în această industrie.                                                                                                            Pentru companii, participarea la TTR II înseamnă mult mai mult decât prezența într-un spațiu expozițional: este o oportunitate de a se conecta direct cu mii de vizitatori interesați de vacanțe și experiențe autentice, dar și cu parteneri relevanți din domeniu. Într-o piață dinamică, unde atenția consumatorului este greu de câștigat, târgul asigură vizibilitate națională și internațională, acces la lead-uri calificate și șansa de a genera vânzări pe loc.
 

Avem ocazia să descoperim opere mai puțin cunoscute din cariera artistului Christian Paraschiv, vizitând expoziția deschisă la Galeria Romană în această toamnă. O plimbare prin galerie, ne introduce în diferitele perioade de creație ale artistului, de la lucrările încifrate realizate în perioada comunistă până la cele experimentale din perioada pariziană.
 

Surprinzătoare și pline de energie sunt picturile artiștilor Eusebio Spînu și Ioana Lavinia Streinu, care au deschis împreună cea de a zecea expoziție. De această dată spațiul amplu al Galeriei Academiei Române, le-a oferit celor doi artiști posibilitatea de a realiza lucrări de mari dimensiuni care te învăluie într-o stare de fericire.
 

Despre măreție și singurătate vorbesc picturile artistului vizual Valentin Scărlătescu, reunite în expoziția intitulată „Apocalipsis Cum Figuris”. Când le privim cu atenție, vedem în ele splendoarea lanurilor de cereale, a chiparoșilor care se înalță spre cer, dar și solitudinea copacilor desfunziți, a bărcilor abandonate pe țărm, a cailor obosiți. Curatoriată de Călin Dan, expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, în perioada 14 mai – 12 octombrie 2025.
 





























