Poiana Andolia – Drumeţii tematice în zona Moieciu-Fundata

revista@vacantelatara.ro

Cadrul natural, oamenii satelor şi poveştile lor, obiceiurile şi cărările agropastorale sunt câteva dintre reperele traseelor tematice de ecoturism din zona Moieciu-Fundata. Acestea sunt destinate turiştilor care vor să descopere la pas sau chiar cu bicicletele aceste meleaguri ce oferă perspective spectaculoase spre crestele Bucegilor, Pietrei Craiului și Leaotei. 9 trasee ecoturistice iniţiate de Centrul de Ecologie Montană din Moieciu pun accentul pe observarea și aprecierea naturii și a autenticităţii rurale.

“Plimbare prin Andole” – Farmecul cărărilor și fâneţelor din Moieciu de Sus

Vom parcurge unul dintre cele 9 trasee ecoturistice și anume “Plimbare prin Andole” – 8, 3 km., marcaj omuleţ albastru ce pornește din centrul localitatăţii Moieciu de Sus. Întins de-a lungul a trei văi – Valea Băngăleasa, Valea Popii și Valea Ișani, Moieciu de Sus este un sat în care turismul rural și agroturismul se împletesc cu natura și tradiţia. 

Traseul se îndreaptă în urcare ușoară printre gospodării, pe drumul către Biserica Adormirea Maicii Domului. Lăsăm în dreapta Biserica și continuăm pe uliţa ce suie în serpentine spre una dintre casele-reper pentru arhitectura specifică zonei Bran-Moieciu-Fundata. Este vorba despre Casa Inspectorului Tișcă – marcată cu un panou informativ. Aceasta este una dintre puţinele case din sat cu o curte interioară, structură ce avea un rol de apărare. De aici poteca se bifurcă iar drumul spre Poiana Andolia se orienteză spre dreapta. Bifurcaţia din stânga vă scoate direct în Fundata, practic varianta inversă de parcurgere a traseului de tip circuit.  

Continuăm în urcare ușoară urmărind traseul marcat ce ne va conduce în partea superioară a dealului. Zările se deschid oferind perspective spectaculoase către valea Moieciului în urma noastră, creasta Bucegilor și platoul cu “Amfiteatrul Transilvania” – în partea dreaptă în direcţia de mers. 

După ce vom depăși o înșiruire de fâneţe și adăposturi temporare de lemn pentru animale, după câteva pâlcuri de conifere poteca ne va scoate în Poiana Andolia, un loc liniștit înconjurat de păduri. 

Agropensiunea "Andolia" oferă posibilităţi de cazare – 16 locuri și de servire a mesei cu produse specifice zonei, fiind o alegere optimă pentru turiștii activi și cei ce vor să simtă o experienţă de vacanţă în mijlocul naturii. Detalii : www.andolia.ro. 

Lăsând în urmă Poiana și Pensiunea “Andolia”, poteca va continua prin Pădurea Magistratului, urmând după 45 de minute să iasă în drumul ce făcea legătura între cătunele Cheia și Fundata, și continuând spre complexul Cheile Grădiștei

Peisajul va fi încununat de perspectivele către creasta Pietrei Craiului. Traseul se poate încheia în Fundata, sau urmărind marcajul omuleţ albastru, revine spre Moieciu de Sus, intersectând drumul de plecare la Casa Magistratului.

Fundata, comuna aflată la cea mai mare altitudine din ţară – 1360 m, compusă din satele Fundata, Fundăţica și Șirnea este o poartă de pornire către alte trasee tematice. Vă recomandăm în drumurile care vă vor purta prin Șirnea – primul sat turistic, să poposiţi la Muzeul Etnografic, Olimpic și de Artă Contemporană “Niculae Frunteș”. " Gazda va fi domnul Radu Frunteş care vă va aştepta cu poveşti impresionante desprinse din “Legenda Branului” şi multe alte amintiri ale unui om ce face mare cinste acestor locuri. 

Drumeţii ecoturistice în zona Moieciu-Fundata

T1 – Hoinăreală prin Șirnea – 8,7 km.

T2 – Haihui prin Fundata – 8.6 km.

T3 – Plimbare prin Andole – 8.3 km.

T4 – Hoinăreală prin Fundăţica; - 12,7 km.

T5 – Lacul Fără Fund – 13,6 km.

T6 – Prin hotar la Șleaul Mândrului – 10,6 km.

T7 – La pas prin Vama Giuvala – 6,1 km.

T8 – Pe culmea Bisericuţei – 10,1 km.

T9 – La Amfiteatru – 10,5 km.

Detalii: https://poartacarpatilor.ro/


                                                                                                                                                                                           Text si fotografii: Cristian-Alexandru Catana

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
Mai multe articole
Share by: