Ziua Mondială a Turismului sărbătorită de ANTREC România şi revista “Vacanţe la ţară” în cadrul Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, Bucureşti

revista@vacantelatara.ro

ANTREC Romania şi revista „Vacanţe la ţară” au sărbătorit Ziua Internaţională a Turismului - a cărei temă este “Turismul şi Dezvoltarea Rurală” -  într-un spaţiu reprezentativ, în aer liber, la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”.

Evenimentul iniţitiat de Organizaţia Mondială a Turismului (OMT) şi sărbătorit pe tot globul începând cu anul 1979, marchează această zi de 27 Septembrie în peste 150 de state care se aliniază acţiunilor OMT. 

În 2020 am marcat acest eveniment alături de secretarul de stat Răzvan Pîrjol – direcţia de Turism, proprietari de pensiuni, reprezentanţi ai agenţiilor de turism, cadre universitare, ghizi, oameni de cultură, promotori ai tradiţiilor şi meşteşugurilor, presă, bloggeri – cu toţii prieteni ai turismului dar şi turişti!



“În prezent avem o șansă mai mare, date fiind condițiile pe care le trăim, să descoperim destinații din țara noastră pe care, poate, le-am ignorat până acum. Mai mult decât atât, nu trebuie să uităm că turismul rural este un factor de dezvoltare: angajează oameni, pune în evidență tradiții, meșteșuguri populare, diverse obiceiuri gastronomice și de trai. Prin urmare, nu pot decât să mă bucur că în acest an, la nivel internațional, celebrăm acestă zi importantă sub auspiciile turismului rural”, a declarat Emil-Răzvan Pîrjol - Secretar de Stat – Direcţia Generală Turism, în deschiderea evenimentului,

 



Într-un cadru informal dar…tradiţional, în Gospodăria Bancu din Muzeul Satului, ANTREC România şi revista “Vacanţe la ţară” au organizat o expoziţie tematică de fotografii: “Vacanţe în România rurală: Oameni, locuri, destine”, autor: Cristian-Alexandru Catană (redactor-şef al revistei “Vacanţe la ţară”) şi o expoziţie de costume populare din diverse colţuri ale ţării – colecţie aparţinând doamnei Nicoleta Grancea reprezentanta localităţii Veneţia – Ţara Făgăraşului.




Totodată, manifestarea a reprezintat un bun prilej pentru schimburi de opinii privind evoluţia turismului şi promovarea satelor româneşti ca destinaţii sigure.



“Într-o perioadă în care turismul este greu încercat, ANTREC România alături de celelalte asociaţii partenere (ANAT, OPTBR, FPTR) au luptat şi luptă pentru importanţa ideii de unitate în acest sector. Colegi din întreaga ţară arată încă o dată că România ruală este o destinaţie sigură pentru un turism responsabil, iar turiştii s-au convins de acest lucru. Printr-un turism controlat, responsabil se asigură o dezvoltare rurală, idee susţinută la nivel internaţional de OMT prin tematica acestui an.

 

ANTREC a venit atât în ajutorul agenţiilor de turism, cât şi a proprietarilor de pensiuni şi alte structuri turistice cu recomandări de circuite şi sejururi tematice, de diversitate a ofertelor către acestă idee de “tematic”. Agenţiile de turism s-au dovedit receptive la propunerile noastre de structuri turistice, nişate fiecărei categorii de turişti (pensiuni pentru familiile cu copii, pensiuni cu activităţi de echitaţie, pensiuni cu demonstraţii şi ateliere de meşteşugărit etc).

 

Iată că sunt promovate deja astfel de rute şi sejururi tematice precum:

-“Drumul Vinului” în zona Prahovei;  

-“ Drumul Cramelor” în Buzău şi Vrancea;

-“Drumul Sării” - Salinele Târgu Ocna, Cacica, Praid, Turda, Ocnele Mari, Slănic Prahova etc;

- ”Frumoasele noastre sate româneşti” (Podu Dâmboviţei, Şirnea, Sibiel,Rimetea, Botiza,Poienile Izei, Ciocăneşti, Sadova, Humuleşti);

- “Drumul Conacelor-Castelelor” – Prahova, Oltenia de Sub Munte,Covasna şi Harghita”;

- “Tradiţii şi gastronomie specifică în Delta Dunării”;

-“Acasă la meşterii populari” - Oltenia, Bucovina, Maramureş şi alte zone;

 

Pensiunile ANTREC sunt tot mai căutate decât în anii trecuţi, mai ales, că-n această perioadă turiştii se orientează după structuri de cazare de tipul pensiunilor mici şi mijlocii, dispunând de curte generoasă, facilităţi de agrement, cadru natural, în zone relativ retrase, unde tradiţiile primează.

 

Fluxurile de turişti ce participă la aceste programe şi circuite tematice asigură o sporire a veniturilor comunităţilor pe care le vizitează. Când ne referim la un sejur tematic,în localităţile respective,  pe lângă pensiuni, un rol important îl joacă şi meşteşugarii, producătorii locali, interpreţii şi ansamblurile folclorice, cât şi tot ce înseamnă obiective culturale-religioase-istorice. Astfel, turiştii asimilează şi mai bine ospitalitatea, autenticitatea unor zone, cunoscând atât oamenii, locurile cât şi obiceiurie lor.

 

Satele româneşti vor fi întotdeauna o alegere optimă şi sigură pentru turişti, iar prin ANTREC România şi revista “Vacanţe la ţară” vom promova acest tip de turism”, declară conf. univ. dr. Maria Stoian – fondator ANTREC România.



La mulţi ani tuturor celor pasionaţi de turism, implicaţi direct în acest domeniu cât şi tuturor turiştilor. Satele româneşti aşteaptă să fie descoperite sau redescoperite cu tot ce oferă ele: poveşti, oameni, locuri, tradiţii – autenticitate.



Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
Mai multe articole
Share by: