Invitaţie în Ţinutul Neamţului la Hanu Ancuţei

revista@vacantelatara.ro

Hanu Ancuţei din Tupilaţi, Neamţ este un vestit han turistic şi cel mai vechi din România, de peste 300 ani, prima atestare datând din anul 1718, fiind reconstruit în anul 1967, respectând arhitectura specifică sec. XVIII-lea şi conservarea spiritului sadovenian.
De-atunci s-a păstrat numai pardoseala din piatră naturală şi pivniţa (beciul) în care se găseşte o colecţie variată de vinuri.

Situat de-a lungul unuia dintre principalele drumuri europene ce străbat România, (E85), la o distanţă de 27 km de municipiul Roman, înspre Suceava şi la 350 km de Bucureşti iar ca localizare se află în comuna Tupilaţi, judeţul Neamţ.

Hanu Ancuţei a devenit celebru de pe vremea când era frecventat de marele scriitor Mihail Sadoveanu. Acesta, find un mare gurmand se ospăta şi se inspira din poveştile oamenilor locului (ţăranilor şi negustorilor) şi a scris cartea “Hanu Ancuţei”, un volum cu 9 povestiri, publicată în anul 1928.

Arhitectura populară moldovenească, decorul,colecţia de obiecte de ceramică - cum ar fi războiul de ţesut, lada de zestre, vârtelniţa, chiua, covata, costumele populare, nu pun în valoare numai universul rural, ci spun şi povestea patrimoniului acestei ţări şi a unor tradiţiii transmise din generaţii, în a reînvia istoria şi tradiţia.

Hanu Ancuţei înfloreşte de la an la an prin îmbunătăţirile aduse, cu ajutorul dibăciei vechilor meşteri populari din zonă. Astfel rămâne un loc de popas vrăjit de desfătare sufletească pentru toţi călătorii veniţi din alte meleaguri .

Gastronomie tradiţională, reţete de odinioară

 

Hanu Ancuţei pune în valoare universul rural şi prin tradiţii şi obiceiuri, muzica lăutărească şi bucatele de altă dată, transmise de secole, din generaţie în generaţie.

 

Bucătăria tradiţională românească pune în valoare toate ingredientele naturale din gospoădarie şi din fermele din jur. Ea cuprinde mâncăruri “zi de zi” (zamă de prepeliţă cu găluşte, sărmăluţe din piept de gâscă fierte în vin, bulz moldovenesc, alivancă, dar şi preparate speciale de Sărbători - Crăciun, Paşte, sau oricând prin comandă cu 24h înainte.



Cazare la Hanu Ancuţei – Autenticitate şi confort

 

Camerele, în număr de 15 şi-au au păstrat autenticitatea locului, la care s-a adăugat confortul de astăzi. Împărtăşim bucuria turiştilor de a ne călca pragul, iubitorilor de tradiţie şi celor care aleg să înnopteze la Hanu-Ancuţei.



Rute tematice pornind de la Hanu Ancuţei

 

Oaspeţii, pe lângă un pat bun şi o mâncare deliciosa le recomandăm să descopere veritabile rute tematice în zona Neamţului - zonă plină de cultură, istorie, natură, credinţă, turism activ. Toate acestea vă asigură veritabile experienţe ce vă hrănesc sufletul şi mintea.

Ţinutul Neamţului este o zonă de referinţă a turismului românesc, unde oaspeţii noştri vor fi incântaţi să descopere o zonă pitorească încărcată de

cultură şi credinţă .



Hanu Ancuţei, Tupilaţi, Neamţ (E85)

www.hanu-ancutei.ro

0233.781.400 / 0744.548.075 contact@hanu-ancutei.ro

 



Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
Mai multe articole
Share by: