BUNĂTĂŢI DE LA CASA BRÂNCUȘI, Peştişani, Gorj

revista@vacantelatara.ro
Ciulama de hribi (oltenească).

Ingrediente:

 

Hribi – ½ kg.

Ardei gras – 2 bucăți

Roșii – 3 bucăți, potrivite ca mărime

Ceapă – 3 bucăți, nu prea mari

Usturoi - doi căței

Pătrunjel – o mână

Apă – 2 litri

Ulei – 50 ml.

Sare – după gust

Lapte (dacă e cazul) – două linguri.

 

Mod de preparare:

 

Ciupercile (hribii) se curăţă de pământ, li se taie codiţa şi se clătesc bine.

Separat, se fierb circa 2 litri de apă, în care se adaugă sare, după gust.

Când apa începe să fiarbă, se adaugă hribii, se țin 2-3 minute la fiert, apoi se scot din apă și se lasă la scurs, în strecurătoare.

În alt vas, se pune pulpa celor 3 roșii, fără coajă și fără semințe.

Între timp, se taie mărunt cele 3 cepe și ardeii grași.

După ce s-au scurs ciupercile, se taie cubuleţe şi se pun într-un castronel.

Într-o cratiţă, se toarnă 50 ml de ulei, în care se pune ardeiul la călit, apoi ceapa, apoi – după ce se călește ceapa – se adaugă ciupercile, plus sare. Nu se pune deloc apa, deoarece ciupercile lasă multă apă.

Când începe să fiarbă, se pune și pulpa de roșii.

Dacă, ulterior, există senzația că nu este destul lichid în compoziție, se adaugă două linguri de lapte!

Când sunt fierte ciupercile, se adaugă doi căţei de usturoi, plus o mână bună de pătrunjel, tocat.

Totul nu durează mai mult de 20 de minute.

Se serveşte cu mămăligă.


Saramură de crap

Ingrediente:

 

Un crap de circa 1 kg.

Ardei gras – 3 bucăți (unul să fie roșu, pentru culoare)

Ceapă – 1 (mai mare sau 2 mici)

Usturoi – 2, 3 căței

Ulei – 50 ml.

Pătrunjel – 2-4 legături

Sare – după gust

Apă

Foaie de dafin (opțional)

 

 

Mod de preparare:

 

Se curăţă foarte bine peştele de solzi, se eviscerează şi se taie în rondele (felii).

Ardeiul gras și ceapa se curăță și se taie julien.  

Într-o tigaie, se toarnă uleiul și se pun la călit, în ordine: ardeii, care se călesc mai greu, apoi ceapa.

Când s-au călit legumele, se adaugă peştele şi se pune apă, într-o cantitate aproximată de gospodină, astfel încât să poată fierbe peştele circa 10 minute, fără să se evapore apa.

Daca, în timpul celor 10 minute de fierbere, compoziția rămâne fără lichid, atunci se mai adaugă apă.  

La final, în compoziție se adaugă usturoiul şi multă verdeaţă şi se asesonează cu sare, după gust.

 

Atenție! Dacă se constată că peştele începe să se fărâme, înseamnă că este deja fiert şi se opreşte focul imediat.

 

Se scot bucățile de peşte şi se așează pe farfurie, iar peste ele se pune toată compoziția din tigaie, inclusiv zeama.

Piept de porc marinat

(Berbecuț marinat)

Ingrediente:

 

Felii de piept de porc, ori carne de berbecuț (în orice cantitate se dorește a fi gătită)

Vin roșu - pentru pieptul de porc

Vin alb – pentru carnea de berbecuț

Usturoi, sare, piper, foi de dafin, boia de ardei afumată – după gust.

 

 

Mod de preparare:

 

Se pune carnea într-un vas şi se acoperă cu vin.

Se adaugă sare, piper, foi de dafin, după gust.

Cățeii de usturoi se zdrobesc cu cuţitul, pe tocător, iar apoi sunt tăiaţi şi se adaugă la compoziție, plus boiaua de ardei afumată.

Vasul se lasă la frigider cel puţin 24 de ore, timp în care carnea îşi trage din toate aromele.

 

După 24 de ore, carnea se scoate din lichid şi se lasă la scurs, cam două ore.

Apoi, carnea se poate prepara ori la cuptor, ori pe grătar.

Sunt de ajuns câte cinci minute pe o parte şi cinci minute pe cealaltă parte şi preparatul este gata!

Omletă cu ciuperci

Ingrediente (pentru două porții):

 

Ouă – 5 bucăți

Ciuperci (hribi sau pleurotus) – 200 gr.

Ardei gras – 2 bucăți (unul galben și unul roșu, pentruculoare)

Roșii – 2 bucăți

Ceapă – 1 bucată (poate fi și ceapă verde)

Ulei – 30 ml.

Apă – 1 litru

Sare – după gust.

 

Mod de preparare:

 

Ciupercile (hribi sau pleurotus) se curăță bine și setaie în bucăţi ceva mai măricele, comparativ cu celalte ingrediente.

Separat, se fierbe apa, în care se adaugă sare, dupăgust.

Când apa începe să fiarbă, se adaugă ciupercile, se țincirca 3 minute la fiert, apoi se scot din apă și se lasă la scurs, înstrecurătoare.

Între timp, ardeii se curăță de seminţe, sunt spălaţibine şi sunt tăiaţi julien. 

La rândul lor, roşiile sunt curăţate de pieliţă şi tăiateîn lung.

Și ceapa se curăță și se taie în lung.

Toate acestea se călesc în 30 ml de ulei.

Întâi se pune ardeiul în tigaie, deoarece acesta secăleşte mai greu, apoi ceapa, iar apoi se adaugă roşiile, pentru 2 sau 3minute.

La final, se adaugă în compoziție și ciupercile, care sețin foarte puțin la călit.

Peste toată compoziția se pun 5 ouă, bătute.

 

Preparatul final se realizează în două variante:

 

1. Se amestecă ouăle cu toată compoziţia, permanent, pefoc, până când se face omleta;

2. Se face o omletă clasică, prin întoarcere pe o parteşi pe cealaltă, până începe să se rumenească.

 


POFTĂ BUNĂ!

 

Casa Brâncuşi, Peştişani,Gorj


Str. Principală, Nr.120

https://www.facebook.com/PensiuneaCasaBrancusi/




Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
Mai multe articole
Share by: