BUNĂTĂŢI DE LA CASA BRÂNCUȘI, Peştişani, Gorj

revista@vacantelatara.ro
catena-blog
Ciulama de hribi (oltenească).

Ingrediente:

 

Hribi – ½ kg.

Ardei gras – 2 bucăți

Roșii – 3 bucăți, potrivite ca mărime

Ceapă – 3 bucăți, nu prea mari

Usturoi - doi căței

Pătrunjel – o mână

Apă – 2 litri

Ulei – 50 ml.

Sare – după gust

Lapte (dacă e cazul) – două linguri.

 

Mod de preparare:

 

Ciupercile (hribii) se curăţă de pământ, li se taie codiţa şi se clătesc bine.

Separat, se fierb circa 2 litri de apă, în care se adaugă sare, după gust.

Când apa începe să fiarbă, se adaugă hribii, se țin 2-3 minute la fiert, apoi se scot din apă și se lasă la scurs, în strecurătoare.

În alt vas, se pune pulpa celor 3 roșii, fără coajă și fără semințe.

Între timp, se taie mărunt cele 3 cepe și ardeii grași.

După ce s-au scurs ciupercile, se taie cubuleţe şi se pun într-un castronel.

Într-o cratiţă, se toarnă 50 ml de ulei, în care se pune ardeiul la călit, apoi ceapa, apoi – după ce se călește ceapa – se adaugă ciupercile, plus sare. Nu se pune deloc apa, deoarece ciupercile lasă multă apă.

Când începe să fiarbă, se pune și pulpa de roșii.

Dacă, ulterior, există senzația că nu este destul lichid în compoziție, se adaugă două linguri de lapte!

Când sunt fierte ciupercile, se adaugă doi căţei de usturoi, plus o mână bună de pătrunjel, tocat.

Totul nu durează mai mult de 20 de minute.

Se serveşte cu mămăligă.


Saramură de crap

Ingrediente:

 

Un crap de circa 1 kg.

Ardei gras – 3 bucăți (unul să fie roșu, pentru culoare)

Ceapă – 1 (mai mare sau 2 mici)

Usturoi – 2, 3 căței

Ulei – 50 ml.

Pătrunjel – 2-4 legături

Sare – după gust

Apă

Foaie de dafin (opțional)

 

 

Mod de preparare:

 

Se curăţă foarte bine peştele de solzi, se eviscerează şi se taie în rondele (felii).

Ardeiul gras și ceapa se curăță și se taie julien.  

Într-o tigaie, se toarnă uleiul și se pun la călit, în ordine: ardeii, care se călesc mai greu, apoi ceapa.

Când s-au călit legumele, se adaugă peştele şi se pune apă, într-o cantitate aproximată de gospodină, astfel încât să poată fierbe peştele circa 10 minute, fără să se evapore apa.

Daca, în timpul celor 10 minute de fierbere, compoziția rămâne fără lichid, atunci se mai adaugă apă.  

La final, în compoziție se adaugă usturoiul şi multă verdeaţă şi se asesonează cu sare, după gust.

 

Atenție! Dacă se constată că peştele începe să se fărâme, înseamnă că este deja fiert şi se opreşte focul imediat.

 

Se scot bucățile de peşte şi se așează pe farfurie, iar peste ele se pune toată compoziția din tigaie, inclusiv zeama.

Piept de porc marinat

(Berbecuț marinat)

Ingrediente:

 

Felii de piept de porc, ori carne de berbecuț (în orice cantitate se dorește a fi gătită)

Vin roșu - pentru pieptul de porc

Vin alb – pentru carnea de berbecuț

Usturoi, sare, piper, foi de dafin, boia de ardei afumată – după gust.

 

 

Mod de preparare:

 

Se pune carnea într-un vas şi se acoperă cu vin.

Se adaugă sare, piper, foi de dafin, după gust.

Cățeii de usturoi se zdrobesc cu cuţitul, pe tocător, iar apoi sunt tăiaţi şi se adaugă la compoziție, plus boiaua de ardei afumată.

Vasul se lasă la frigider cel puţin 24 de ore, timp în care carnea îşi trage din toate aromele.

 

După 24 de ore, carnea se scoate din lichid şi se lasă la scurs, cam două ore.

Apoi, carnea se poate prepara ori la cuptor, ori pe grătar.

Sunt de ajuns câte cinci minute pe o parte şi cinci minute pe cealaltă parte şi preparatul este gata!

Omletă cu ciuperci

Ingrediente (pentru două porții):

 

Ouă – 5 bucăți

Ciuperci (hribi sau pleurotus) – 200 gr.

Ardei gras – 2 bucăți (unul galben și unul roșu, pentruculoare)

Roșii – 2 bucăți

Ceapă – 1 bucată (poate fi și ceapă verde)

Ulei – 30 ml.

Apă – 1 litru

Sare – după gust.

 

Mod de preparare:

 

Ciupercile (hribi sau pleurotus) se curăță bine și setaie în bucăţi ceva mai măricele, comparativ cu celalte ingrediente.

Separat, se fierbe apa, în care se adaugă sare, dupăgust.

Când apa începe să fiarbă, se adaugă ciupercile, se țincirca 3 minute la fiert, apoi se scot din apă și se lasă la scurs, înstrecurătoare.

Între timp, ardeii se curăță de seminţe, sunt spălaţibine şi sunt tăiaţi julien. 

La rândul lor, roşiile sunt curăţate de pieliţă şi tăiateîn lung.

Și ceapa se curăță și se taie în lung.

Toate acestea se călesc în 30 ml de ulei.

Întâi se pune ardeiul în tigaie, deoarece acesta secăleşte mai greu, apoi ceapa, iar apoi se adaugă roşiile, pentru 2 sau 3minute.

La final, se adaugă în compoziție și ciupercile, care sețin foarte puțin la călit.

Peste toată compoziția se pun 5 ouă, bătute.

 

Preparatul final se realizează în două variante:

 

1. Se amestecă ouăle cu toată compoziţia, permanent, pefoc, până când se face omleta;

2. Se face o omletă clasică, prin întoarcere pe o parteşi pe cealaltă, până începe să se rumenească.

 


POFTĂ BUNĂ!

 

Casa Brâncuşi, Peştişani,Gorj


Str. Principală, Nr.120

https://www.facebook.com/PensiuneaCasaBrancusi/




Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

May 28, 2025
A treia ediție a Târgului Rad ART Fair a avut loc la CARO București în perioada 22-25 mai 2025. Este mai mult decât un târg de artă, este un eveniment cultural complex care cuprinde pe lângă cele 28 de galerii participante, un parc de sculpturi, discuții și dezbateri, un simpozion curatorial, tururi ghidate și ateliere pentru copii.
May 16, 2025
Speranța, acest sentiment de încredere într-un viitor mai bun, este materializată de renumitul artist vizual Roman Tolici, în picturi surprinzătoare reunite în expoziția intitulată „New Hope”. Invităm vizitatorii care vor intra în spațiul Galeriei Mobius din București, să privească operele de artă de aproape pentru a se bucura toate detaliile surpriză. Expoziția “New Hope” este deschisă în perioada 28 martie – 31 mai 2025, la Galeria Mobius (Piața Amzei, nr. 13, București).
By Cristian Catana May 12, 2025
Situate-n munții Perșani , la întâlnirea județelor Covasna și Harghita, Cheile Vârghișului își etalează răcoarea printre calcare, peșteri și cursuri sinuoase de apă rece de munte, peste care drumeții vor trece peste poduri amenajate.
By Cristian Catana May 12, 2025
Pe drumurile pitorești ale Argeșului, la 18 km Sud-Vest de Câmpulung și 30 km de Curtea de Argeș avem să facem un popas de suflet la Mănăstirea Aninoasa, situată în localitatea cu același nume.
May 12, 2025
Sub semnul intelectualităţii plastice, expoziţia „7+”, care s-a deschis vineri 9 mai, ora 18, la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, reuneşte 14 artisti contemporani, cu personalități aparte şi moduri diferite de abordare a picturii.
By Cristian Catana April 30, 2025
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, continuă seria de activități din anul 2025 cu organizarea unei serii de expoziții cu genericul „Galeria pictorilor botoșăneni la Ipotești”, având la bază lucrări din propriul patrimoniu și din Colecția de Artă plastică modernă și contemporană românească a Muzeului Județean Botoșani.
April 30, 2025
,ALTER EGO – prima expoziţie a doi importanţi artişti contemporani români la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”Târgu . În oraşul în care sunt expuse patru dintre capodoperele semnate de Constantin Brâncuşi – Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului, mărturii ale sufletului şi geniului românesc, în care istoria trăieşte şi prin numele lui Tudor Vladimirescu şi Ecaterina Teodoroiu, două dintre figurile emblematice legate de destinul acestui oraş, la Târgu Jiu, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” va găzdui în perioada 9 aprilie – 9 mai 2025 , expoziţia a doi artişti emblematici ai artei contemporane româneşti : Dumitru Macovei şi Giulian Dumitriu. Un duo artistic, care leagă două lumi, dar care spune aceeaşi poveste: arta, ca unicul mod de a trăi şi vibra!Concepută ca o conversaţie între cele două medii artistice, pictură şi sculptură, Alter Ego este prima expoziţie a celor doi artişti la Târgu Jiu şi îşi propune să dezvăluie într-un dialog exclusiv, ceva din intimitatea lor creativă.
April 23, 2025
Bucurie, frumusețe și magie găsiți în expoziția de artă CATS ARE TAKING OVER, care este un remediu pentru suflet așa cum este pisica, personajul principal al acestei expoziții. Un nou spațiu cultural din București - Vila Catena s-a deschis cu această inedită expoziție, care reunește lucrările a 45 de artiști și grupuri artistice din România, China, Franța, Polonia, Spania, Australia, SUA. Expoziția este deschisă în perioada 10 aprilie - 30 iulie 2025, joi și vineri între orele 15 -19, sâmbătă între orele 12-16, la Vila Catena (str. Radu Calomfirescu nr. 15, București).
April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
Mai multe articole
catena-page