BUNĂTĂŢI DE LA CASA BRÂNCUȘI, Peştişani, Gorj

revista@vacantelatara.ro
catena-blog
Ciulama de hribi (oltenească).

Ingrediente:

 

Hribi – ½ kg.

Ardei gras – 2 bucăți

Roșii – 3 bucăți, potrivite ca mărime

Ceapă – 3 bucăți, nu prea mari

Usturoi - doi căței

Pătrunjel – o mână

Apă – 2 litri

Ulei – 50 ml.

Sare – după gust

Lapte (dacă e cazul) – două linguri.

 

Mod de preparare:

 

Ciupercile (hribii) se curăţă de pământ, li se taie codiţa şi se clătesc bine.

Separat, se fierb circa 2 litri de apă, în care se adaugă sare, după gust.

Când apa începe să fiarbă, se adaugă hribii, se țin 2-3 minute la fiert, apoi se scot din apă și se lasă la scurs, în strecurătoare.

În alt vas, se pune pulpa celor 3 roșii, fără coajă și fără semințe.

Între timp, se taie mărunt cele 3 cepe și ardeii grași.

După ce s-au scurs ciupercile, se taie cubuleţe şi se pun într-un castronel.

Într-o cratiţă, se toarnă 50 ml de ulei, în care se pune ardeiul la călit, apoi ceapa, apoi – după ce se călește ceapa – se adaugă ciupercile, plus sare. Nu se pune deloc apa, deoarece ciupercile lasă multă apă.

Când începe să fiarbă, se pune și pulpa de roșii.

Dacă, ulterior, există senzația că nu este destul lichid în compoziție, se adaugă două linguri de lapte!

Când sunt fierte ciupercile, se adaugă doi căţei de usturoi, plus o mână bună de pătrunjel, tocat.

Totul nu durează mai mult de 20 de minute.

Se serveşte cu mămăligă.


Saramură de crap

Ingrediente:

 

Un crap de circa 1 kg.

Ardei gras – 3 bucăți (unul să fie roșu, pentru culoare)

Ceapă – 1 (mai mare sau 2 mici)

Usturoi – 2, 3 căței

Ulei – 50 ml.

Pătrunjel – 2-4 legături

Sare – după gust

Apă

Foaie de dafin (opțional)

 

 

Mod de preparare:

 

Se curăţă foarte bine peştele de solzi, se eviscerează şi se taie în rondele (felii).

Ardeiul gras și ceapa se curăță și se taie julien.  

Într-o tigaie, se toarnă uleiul și se pun la călit, în ordine: ardeii, care se călesc mai greu, apoi ceapa.

Când s-au călit legumele, se adaugă peştele şi se pune apă, într-o cantitate aproximată de gospodină, astfel încât să poată fierbe peştele circa 10 minute, fără să se evapore apa.

Daca, în timpul celor 10 minute de fierbere, compoziția rămâne fără lichid, atunci se mai adaugă apă.  

La final, în compoziție se adaugă usturoiul şi multă verdeaţă şi se asesonează cu sare, după gust.

 

Atenție! Dacă se constată că peştele începe să se fărâme, înseamnă că este deja fiert şi se opreşte focul imediat.

 

Se scot bucățile de peşte şi se așează pe farfurie, iar peste ele se pune toată compoziția din tigaie, inclusiv zeama.

Piept de porc marinat

(Berbecuț marinat)

Ingrediente:

 

Felii de piept de porc, ori carne de berbecuț (în orice cantitate se dorește a fi gătită)

Vin roșu - pentru pieptul de porc

Vin alb – pentru carnea de berbecuț

Usturoi, sare, piper, foi de dafin, boia de ardei afumată – după gust.

 

 

Mod de preparare:

 

Se pune carnea într-un vas şi se acoperă cu vin.

Se adaugă sare, piper, foi de dafin, după gust.

Cățeii de usturoi se zdrobesc cu cuţitul, pe tocător, iar apoi sunt tăiaţi şi se adaugă la compoziție, plus boiaua de ardei afumată.

Vasul se lasă la frigider cel puţin 24 de ore, timp în care carnea îşi trage din toate aromele.

 

După 24 de ore, carnea se scoate din lichid şi se lasă la scurs, cam două ore.

Apoi, carnea se poate prepara ori la cuptor, ori pe grătar.

Sunt de ajuns câte cinci minute pe o parte şi cinci minute pe cealaltă parte şi preparatul este gata!

Omletă cu ciuperci

Ingrediente (pentru două porții):

 

Ouă – 5 bucăți

Ciuperci (hribi sau pleurotus) – 200 gr.

Ardei gras – 2 bucăți (unul galben și unul roșu, pentruculoare)

Roșii – 2 bucăți

Ceapă – 1 bucată (poate fi și ceapă verde)

Ulei – 30 ml.

Apă – 1 litru

Sare – după gust.

 

Mod de preparare:

 

Ciupercile (hribi sau pleurotus) se curăță bine și setaie în bucăţi ceva mai măricele, comparativ cu celalte ingrediente.

Separat, se fierbe apa, în care se adaugă sare, dupăgust.

Când apa începe să fiarbă, se adaugă ciupercile, se țincirca 3 minute la fiert, apoi se scot din apă și se lasă la scurs, înstrecurătoare.

Între timp, ardeii se curăță de seminţe, sunt spălaţibine şi sunt tăiaţi julien. 

La rândul lor, roşiile sunt curăţate de pieliţă şi tăiateîn lung.

Și ceapa se curăță și se taie în lung.

Toate acestea se călesc în 30 ml de ulei.

Întâi se pune ardeiul în tigaie, deoarece acesta secăleşte mai greu, apoi ceapa, iar apoi se adaugă roşiile, pentru 2 sau 3minute.

La final, se adaugă în compoziție și ciupercile, care sețin foarte puțin la călit.

Peste toată compoziția se pun 5 ouă, bătute.

 

Preparatul final se realizează în două variante:

 

1. Se amestecă ouăle cu toată compoziţia, permanent, pefoc, până când se face omleta;

2. Se face o omletă clasică, prin întoarcere pe o parteşi pe cealaltă, până începe să se rumenească.

 


POFTĂ BUNĂ!

 

Casa Brâncuşi, Peştişani,Gorj


Str. Principală, Nr.120

https://www.facebook.com/PensiuneaCasaBrancusi/




Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

October 28, 2025
Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 17-31 octombrie 2025, în spațiul Galeriei ,,Colecția de Artă”, expoziția de pictură și grafică ,,Memorii în culori”, o nouă „personală” a artistului botoșănean Cristian Bîrzoieș.
October 28, 2025
Începând cu octombrie 2025​ și până în luna martie 2026, Vila Catena invită publicul ​s​ă viziteze expoziția de artă "HOME", o expoziție de artă contemporană curatoriată de Galeria Sandwich, cu participarea a peste 30 de artiști.
October 27, 2025
Vila Catena (str. Radu Calomfirescu 15, București) găzduiește în perioada Octombrie 2025 – Martie 2026 Expoziția “Nicolae Grigorescu - Acasa”.
October 20, 2025
În fiecare an, la 1 octombrie, întreaga lume marchează Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, o zi închinată recunoștinței, respectului și demnității. În preajma acestei sărbători, pe 11 octombrie 2025, municipiul Brăila – oraș cu adânci rădăcini culturale și medicale – a fost gazda Galei „Ana Aslan” , un eveniment de excepție dedicat excelenței în domeniul longevității și al îmbătrânirii active.
By Cristian Catana October 9, 2025
Industria turismului își dă întâlnire, în mai puțin de două luni, la Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă (TTR II) , organizat de ROMEXPO. Evenimentul, deja consacrat ca platforma centrală de promovare și business pentru sectorul turistic, va aduce în prim-plan un mix unic de oferte, destinații, idei și soluții inovatoare, care vor defini finalul de an în această industrie. Pentru companii, participarea la TTR II înseamnă mult mai mult decât prezența într-un spațiu expozițional: este o oportunitate de a se conecta direct cu mii de vizitatori interesați de vacanțe și experiențe autentice, dar și cu parteneri relevanți din domeniu. Într-o piață dinamică, unde atenția consumatorului este greu de câștigat, târgul asigură vizibilitate națională și internațională, acces la lead-uri calificate și șansa de a genera vânzări pe loc.
September 30, 2025
Ziua de 16 septembrie reprezintă un moment semnificativ, marcând vernisajul expoziției: Vechi și nou. Meșteșuguri tradiționale românești în interpretări moderne: II. Cusături. Broderie. Macrame”.
September 19, 2025
Avem ocazia să descoperim opere mai puțin cunoscute din cariera artistului Christian Paraschiv, vizitând expoziția deschisă la Galeria Romană în această toamnă. O plimbare prin galerie, ne introduce în diferitele perioade de creație ale artistului, de la lucrările încifrate realizate în perioada comunistă până la cele experimentale din perioada pariziană.
September 15, 2025
Surprinzătoare și pline de energie sunt picturile artiștilor Eusebio Spînu și Ioana Lavinia Streinu, care au deschis împreună cea de a zecea expoziție. De această dată spațiul amplu al Galeriei Academiei Române, le-a oferit celor doi artiști posibilitatea de a realiza lucrări de mari dimensiuni care te învăluie într-o stare de fericire.
August 29, 2025
Pe 6 septembrie, satele din România prind din nou viață la Noaptea Muzeelor la Sate – ediția a III-a.
August 29, 2025
Despre măreție și singurătate vorbesc picturile artistului vizual Valentin Scărlătescu, reunite în expoziția intitulată „Apocalipsis Cum Figuris”. Când le privim cu atenție, vedem în ele splendoarea lanurilor de cereale, a chiparoșilor care se înalță spre cer, dar și solitudinea copacilor desfunziți, a bărcilor abandonate pe țărm, a cailor obosiți. Curatoriată de Călin Dan, expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, în perioada 14 mai – 12 octombrie 2025.
Mai multe articole
catena-page