BUNĂTĂŢI DE LA CASA BRÂNCUȘI, Peştişani, Gorj

revista@vacantelatara.ro
catena-blog
Ciulama de hribi (oltenească).

Ingrediente:

 

Hribi – ½ kg.

Ardei gras – 2 bucăți

Roșii – 3 bucăți, potrivite ca mărime

Ceapă – 3 bucăți, nu prea mari

Usturoi - doi căței

Pătrunjel – o mână

Apă – 2 litri

Ulei – 50 ml.

Sare – după gust

Lapte (dacă e cazul) – două linguri.

 

Mod de preparare:

 

Ciupercile (hribii) se curăţă de pământ, li se taie codiţa şi se clătesc bine.

Separat, se fierb circa 2 litri de apă, în care se adaugă sare, după gust.

Când apa începe să fiarbă, se adaugă hribii, se țin 2-3 minute la fiert, apoi se scot din apă și se lasă la scurs, în strecurătoare.

În alt vas, se pune pulpa celor 3 roșii, fără coajă și fără semințe.

Între timp, se taie mărunt cele 3 cepe și ardeii grași.

După ce s-au scurs ciupercile, se taie cubuleţe şi se pun într-un castronel.

Într-o cratiţă, se toarnă 50 ml de ulei, în care se pune ardeiul la călit, apoi ceapa, apoi – după ce se călește ceapa – se adaugă ciupercile, plus sare. Nu se pune deloc apa, deoarece ciupercile lasă multă apă.

Când începe să fiarbă, se pune și pulpa de roșii.

Dacă, ulterior, există senzația că nu este destul lichid în compoziție, se adaugă două linguri de lapte!

Când sunt fierte ciupercile, se adaugă doi căţei de usturoi, plus o mână bună de pătrunjel, tocat.

Totul nu durează mai mult de 20 de minute.

Se serveşte cu mămăligă.


Saramură de crap

Ingrediente:

 

Un crap de circa 1 kg.

Ardei gras – 3 bucăți (unul să fie roșu, pentru culoare)

Ceapă – 1 (mai mare sau 2 mici)

Usturoi – 2, 3 căței

Ulei – 50 ml.

Pătrunjel – 2-4 legături

Sare – după gust

Apă

Foaie de dafin (opțional)

 

 

Mod de preparare:

 

Se curăţă foarte bine peştele de solzi, se eviscerează şi se taie în rondele (felii).

Ardeiul gras și ceapa se curăță și se taie julien.  

Într-o tigaie, se toarnă uleiul și se pun la călit, în ordine: ardeii, care se călesc mai greu, apoi ceapa.

Când s-au călit legumele, se adaugă peştele şi se pune apă, într-o cantitate aproximată de gospodină, astfel încât să poată fierbe peştele circa 10 minute, fără să se evapore apa.

Daca, în timpul celor 10 minute de fierbere, compoziția rămâne fără lichid, atunci se mai adaugă apă.  

La final, în compoziție se adaugă usturoiul şi multă verdeaţă şi se asesonează cu sare, după gust.

 

Atenție! Dacă se constată că peştele începe să se fărâme, înseamnă că este deja fiert şi se opreşte focul imediat.

 

Se scot bucățile de peşte şi se așează pe farfurie, iar peste ele se pune toată compoziția din tigaie, inclusiv zeama.

Piept de porc marinat

(Berbecuț marinat)

Ingrediente:

 

Felii de piept de porc, ori carne de berbecuț (în orice cantitate se dorește a fi gătită)

Vin roșu - pentru pieptul de porc

Vin alb – pentru carnea de berbecuț

Usturoi, sare, piper, foi de dafin, boia de ardei afumată – după gust.

 

 

Mod de preparare:

 

Se pune carnea într-un vas şi se acoperă cu vin.

Se adaugă sare, piper, foi de dafin, după gust.

Cățeii de usturoi se zdrobesc cu cuţitul, pe tocător, iar apoi sunt tăiaţi şi se adaugă la compoziție, plus boiaua de ardei afumată.

Vasul se lasă la frigider cel puţin 24 de ore, timp în care carnea îşi trage din toate aromele.

 

După 24 de ore, carnea se scoate din lichid şi se lasă la scurs, cam două ore.

Apoi, carnea se poate prepara ori la cuptor, ori pe grătar.

Sunt de ajuns câte cinci minute pe o parte şi cinci minute pe cealaltă parte şi preparatul este gata!

Omletă cu ciuperci

Ingrediente (pentru două porții):

 

Ouă – 5 bucăți

Ciuperci (hribi sau pleurotus) – 200 gr.

Ardei gras – 2 bucăți (unul galben și unul roșu, pentruculoare)

Roșii – 2 bucăți

Ceapă – 1 bucată (poate fi și ceapă verde)

Ulei – 30 ml.

Apă – 1 litru

Sare – după gust.

 

Mod de preparare:

 

Ciupercile (hribi sau pleurotus) se curăță bine și setaie în bucăţi ceva mai măricele, comparativ cu celalte ingrediente.

Separat, se fierbe apa, în care se adaugă sare, dupăgust.

Când apa începe să fiarbă, se adaugă ciupercile, se țincirca 3 minute la fiert, apoi se scot din apă și se lasă la scurs, înstrecurătoare.

Între timp, ardeii se curăță de seminţe, sunt spălaţibine şi sunt tăiaţi julien. 

La rândul lor, roşiile sunt curăţate de pieliţă şi tăiateîn lung.

Și ceapa se curăță și se taie în lung.

Toate acestea se călesc în 30 ml de ulei.

Întâi se pune ardeiul în tigaie, deoarece acesta secăleşte mai greu, apoi ceapa, iar apoi se adaugă roşiile, pentru 2 sau 3minute.

La final, se adaugă în compoziție și ciupercile, care sețin foarte puțin la călit.

Peste toată compoziția se pun 5 ouă, bătute.

 

Preparatul final se realizează în două variante:

 

1. Se amestecă ouăle cu toată compoziţia, permanent, pefoc, până când se face omleta;

2. Se face o omletă clasică, prin întoarcere pe o parteşi pe cealaltă, până începe să se rumenească.

 


POFTĂ BUNĂ!

 

Casa Brâncuşi, Peştişani,Gorj


Str. Principală, Nr.120

https://www.facebook.com/PensiuneaCasaBrancusi/




Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

August 29, 2025
Pe 6 septembrie, satele din România prind din nou viață la Noaptea Muzeelor la Sate – ediția a III-a.
August 29, 2025
Despre măreție și singurătate vorbesc picturile artistului vizual Valentin Scărlătescu, reunite în expoziția intitulată „Apocalipsis Cum Figuris”. Când le privim cu atenție, vedem în ele splendoarea lanurilor de cereale, a chiparoșilor care se înalță spre cer, dar și solitudinea copacilor desfunziți, a bărcilor abandonate pe țărm, a cailor obosiți. Curatoriată de Călin Dan, expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, în perioada 14 mai – 12 octombrie 2025.
August 19, 2025
Moștenirea spirituală a românilor prin lăcașurile monahale care împânzesc țara este o binecuvântare pentru călătorul dornic de regăsire a propriului eu și o încântare a sufletului.  Mănăstirea Brâncoveni, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului”, „Izvorul Tămăduirii” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril ” se află în comuna Brâncoveni, județul Olt.
By Cristian Catana August 19, 2025
Într-o zonă încărcată de istorie și cultură, în prima capitală a Țării Românești – Curtea de Argeș (atestată documentar în anul 1330), pensiunea “Casa Domnească”, clasificată cu patru stele, își scrie povestea ospitalității începând cu anul 2007.
By Cristian Catana August 4, 2025
Înființat în anul 1990, Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș se desfășoară în Carpații Orientali pe o suprafață de peste 7000 hectare, pe raza masivului Hășmaș, atingând altitudinea maximă în vârful Hășmașul Mare - 1792 m. Dispunând de un relief extrem de spectaculos datorat peisajului carstic alcătuit din dolomite și calcare, peșteri, grote, hornuri și chei impresionante, arealul este extrem de popular și vizitat, în principal in zona Cheilor Bicazului.
August 4, 2025
Noul spațiu expozițional – Vila Catena , o frumoasă casă monument architectural recent restaurată – găzduiește până la sfârșitul acestui an Expoziția Theodor Pallady – “Lecturi și culoare” .
July 21, 2025
Expoziția Ovidiu Maitec 100 se desfasoara în perioada 20 iunie – 30 august 2025 la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.  Cel mai puternic urmaș spiritual al lui Brâncuși, artistul care a izbutit să introducă lumina în lemn, cum îl caracteriza Mircea Eliade, Ovidiu Maitec s-a născut în 1925, la Arad. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, în 1950. La începutul anilor ‘60 cioplea „un fel de zid, poartă sau pasăre”, o lucrare în al cărei perete apăreau pentru prima dată perforațiile în lemn ce aveau să devină principala sa inovație tehnică în sculptură.
By Cristian Catana July 21, 2025
Expoziția 'Dimensiunea Sebastian' , care marchează 80 de ani de la moartea scriitorului Mihail Sebastian poate fi vizitată până pe 30 August 2025 la Muzeului Național al Literaturii Române, sediul din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, București.
By Cristian Catana July 21, 2025
“Casa9 – villa & spa” din Eșelnița, județul Mehedinți reprezintă un exemplu al evoluției serviciilor turismului, ospitalității și agrementului în spectaculoasa zonă a Cazanelor Dunării. Situată într-un peisaj pitoresc dunărean, pe drumul naţional DN57 ce leagă Orşova de Moldova Nouă, la aproximativ 15 km de Orsova, Casa9 își așteaptă oaspeții.
July 17, 2025
La Muzeul “Casa Mureșenilor” din Brașov , vă invităm să vizitați în această vară expoziția de artă contemporană “Cercul magic al vieții”. Expoziția reunește lucrări ce ilustrează colțuri din natură, surprinse de artiștii: Gabriela Aniței, Bogdana Contraș, Cornelia Gherlan, Bianca Ioniță și Eugen Pană. În ciclicitatea naturii, materia se metamorfozează din propriile resurse. Regnurile se extind și coabitează în rezonanță. Expoziția este deschisă în perioada 10 iulie – 30 septembrie 2025.
Mai multe articole
catena-page