Istorie si Turism: BĂILE FELIX

revista@vacantelatara.ro

Stațiunea balneoclimatică Băile Felix, situată imediat la sud-est de Oradea; administrativ, este parte a comunei Sânmartin.
Apele termale de pe aceste locuri trebuie să fi fost cunoscute încă din antichitate. Prima atestare documentară este de la începutul veacului al XIII-lea, din 1221, de la Vatican. În Evul Mediu, băile apar sub numele de Thermae Varadiensis – Băile Oradei

Cele dintâi amenajări de aici s-au făcut în anii 1711-1721, de către un călugăr ceh (din Moravia, venit ca administrator al mănăstirii din Sânmartin), pe numele său Felix Helcher. Firesc, locul ar fi devenit cunoscut ca Félixfürdő/ Baia lui Felix. Istoricul Cristian Culiciu amintește însă că un alt cercetător, Titus Livius Roșu, susținea că denumirea este despre „felix” – fericire, în limba latină – și anume, fericirea însănătoșirii. Cert este că în continuare locul s-a putut individualiza de Băile Sf. Ladislau/ Episcopești, situate la numai 2 km și, atunci, cu o mai bună recunoaștere.
În 1789, chiar la Băile Episcopești, în lacul din care ia naștere pârâul termal Peța/ Pețea – acum, singurul de acest fel din țară – botanistul maghiar Kitaibel Pál a identificat o specie endemică, Nymphaea lotus var. thermalis/ lotusul termal/ drețea (popular). Denumirea științifică e mai târzie, din 1908, și a fost atribuită de un alt biolog, Tuzson János (născut la Cenade, în Alba). Mai recent, ajungând pe cale de dispariție, un număr de exemplare au fost cultivate în laborator și transplantate, cu succes, în Lacul cu Nuferi de la Băile Felix, adăugându-se celorlalte specii de nufăr, precum și chiparosului de baltă și devenind simbolul stațiunii.

La Băile Felix, în 1832, s-a deschis hotelul Europa. În 1885, a fost realizat primul foraj modern, la 47 m, obținându-se, la 48-49ºC, un debit de 17 milioane l de apă în 24 de ore – atunci, cel mai mare de pe continent (izvorul Balint/ Principal).

În 1932, băile sunt pendinte de Episcopia romano-catolică. Deja sunt cinci hoteluri mari (România balneară și turistică, de Emil Țeposu și Valeriu Pușcariu): Victor, Menyhért, America, Europa și Békés, cu un total de 250 de camere, „cu tot confortul necesar”, cu restaurante, „din care unul special pentru evrei”. Cel mai confortabil și bine aranjat stabiliment balnear este baia Francisc/ Ferenc (în maghiară) – în foto –, cu două bazine mari, pentru bărbați și femei, cu dușuri reci și calde, masaj, „fricțiuni” etc.; prin coridoare închise, este în legătură cu hotelul Victor, cu cazinoul și cu unul dintre restaurante. În coridorul care leagă hotelurile Victor și Menyhért se află și baia de cadă, cu 20 de cabine confortabile, cu căzi ceramice, precum și baia de înotat. În legătură cu hotelul America este baia cu același nume, pentru „publicul sărac”, cu două bazine și 44 de cabine. Tot pentru publicul mai sărac, în legătură cu hotelul Europa, este baia Felix, de asemenea cu două bazine. Din coridorul care înconjoară baia Felix se deschide baia de nămol, cu „cabine de dezbrăcat” și de odihnă. Pentru înotat mai este un stabiliment, o construcție elegantă (ștrandul Apollo, „cu turnulețe”), la marginea de nord a parcului, cu un bazin mare, comun, în care e amestecată apa fierbinte a izvorului Balint cu apă rece, astfel că băile pot începe în luna mai; de jur-împrejur sunt cabine pentru dezbrăcat, iar pe acoperiș e un spațiu pentru helioterapie (cură de soare). În parc este amenajată o fântână „săritoare”/ arteziană. Pentru cura de băut e prevăzut un pavilion distinct, lângă izvorul Balint.

Apele oligometalice termale, slab clorurate și sulfatate de la Băile Felix atrag 3-4 mii de vizitatori (1932). În imediata apropiere, la Băile Episcopești/ Episcopale/ 1 Mai, sunt trei hoteluri (Ștefan, America și Popular), cu un total de 136 de camere. Anual, sunt 4-5 mii de vizitatori, dar, obișnuit, acolo băile se fac în bazine comune.

După război și după naționalizare, o vreme, Băile Felix se vor chema Băile Victoria. Din 1962, în zona băile Felix - 1 Mai, vor fi săpate 30 de sonde pentru exploatarea apelor termale. Începând cu 1968, la Băile Felix vor fi construite zece mari hoteluri, astfel că, în 1988, capacitatea de cazare va fi de 3305 camere. În același an, numărul de persoane cazate, aflate la tratament, va ajunge la aproape 105 mii.

În prezent, Băile Felix constituie cea mai mare stațiune balneară din țară. În 2007, s-a relansat hotelul Internațional (fost „Belvedere”), cu 210 camere, singurul hotel din România certificat „EuropeSpa med”. Mai recent, în 2015, a fost redeschis mai vechiul hotel Lotus, sub numele de Lotus Therm, cu 180 de camere, „cel mai spectaculos hotel din regiunea de vest a țării”, singurul hotel 5* din turismul balnear.

 



Text și © ilustrații:

                        Nicolae LUPU și Ion C. ROGOJANU



Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
O nouă expoziție spectaculoasă dedicată artistului Victor Brauner s-a deschis la Muzeul Național de Artă al României. Acest proiect își propune să prezinte sursele inițiale ale creației artistului, provenite din spiritualitatea populară și practicile ezoterice, precum și influența curentului suprarealist în picturile sale. Expoziția "Victor Brauner. Între oniric și ocult" se poate vizita în perioada 1 decembrie 2023 - 30 aprilie 2024 la parterul Galeriei Naționale a MNAR.
Mai multe articole
Share by: