Ziua Națională a Turismului Rural marcată în Duminica Floriilor
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural. Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.

De-a lungul celor 20 de ani de când sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural aceasta a călătorit în zone reper precum: Fundata, Şirnea, Moieciu, Bran, Râşnov, Prejmer, Rucăr, Dragoslavele, Sărata Monteoru, Berca, Iaşi, Tismana, Peştişani, Horezu, Alba Iulia, Albac, Turia-Băile Balvanyos, Praid, Focşani, Târgu-Neamţ, Agapia, Sibiel, Răşinari, Botiza, Poiana Stampei, Ciocănești, Vama-Bucovina, Cazane Dunării - Eșelniţa, Crişan-Tulcea.

Piața turismului rural românesc este într-o continuă evoluție, bucurându-ne de o diversitate a serviciilor oferite în toate colțurile țării. Se pune din ce în ce mai mult accentul pe comunitate, pe promovare a destinației, a împrejurimilor, pe conturarea unui specific local în promovarea unei oferte turistice.

În acest an ne bucurăm să vedem că tot mai mulți turiști sunt interesați și de aspectele culturale și istorice în alegerea unei destinații. Dacă până acum se punea mai mult accent pe ospitalitatea serviciilor unei pensiuni sau pe gastronomie…iată că există această tendință spre…călătorii artistice. Chiar pe site-ul nostrum www.vacantelatara.ro există o rubrică destinată acestor călătorii artistice – susținută prin programul “Catena pentru artă”.
Vizite Muzeul-Conacul Bellu, Urlati si Expozitia "Dor si drum", Muzeul Taranului Roman
Atât proprietarii de structuri de cazare cât și agențiile de turism includ în ofertele lor vizite la muzee locale, case memoriale, concerte în locații inedite precum biserici (concerte de orgă), saline, cetăți, seri de poezie sau vernisaje de expoziții, diverse prezentări de tradiții, ture tematice la meșteri etc.
Vizita Biserica Fortificata Biertan, Expozitie Ii - Nicoleta Grancea, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", Bucuresti
“Ne dorim să vedem o promovare cât mai activă a acestor posibilități de călătorii artistice, fiindcă satele românești au un bogat patrimoniu cultural care trebuie valorificat și descoperit de cât mai mulți turiști. Alegeţi satele româneşti și destinaţiile rurale pentru viitoarele călătorii! Felicitări tuturor celor implicați în evoluţia turismului rural românesc!” declară conf. univ.dr. Maria Stoian, fondator ANTREC.

La mulţi ani turismului rural și… la cât mai mulţi turiști fericiţi!
Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec







