ECOTIC: Amprenta de carbon a unui laptop: 331kg CO2

revista@vacantelatara.ro

Echipamentele electrice și electronice sunt prezente în fiecare aspect al vieții noastre familiale și profesionale. Dar toate acestea au o amprentă de carbon – din procesul de fabricație, utilizare și până la momentul în care acestea intră pe fluxul de reciclare. Un astfel de exemplu este laptopul.

 Peste 160 de milioane de laptopuri noi (crescând în prezent la 250 de milioane ca urmare a pandemiei de Sars-CoV-2) sunt produse în fiecare an, ceea ce face ca industria IT să fie responsabilă pentru poluarea cu gaze cu efect de seră la fel de mult ca întreaga industrie a transportului aerian. Astfel, emisiile de dioxid de carbon (CO2) ale industriei IT reprezintă 2% din emisiile globale de CO2 .
Pandemia și schimbările sociale care au survenit în urma acesteia au condus la creșterea utilizării echipamentelor IT (laptop, tabletă, telefon) și a Internetului. Acest trend va continua și în anii următori, estimându-se că numărul gospodăriilor cu un computer va ajunge la 1 miliard 262 de milioane până în 2025 . Astfel, și amprenta individuală de carbon va crește. 
Amprenta de carbon este cantitatea totală de gaze cu efect de seră (inclusiv dioxid de carbon și metan) care sunt generate de acțiunile fiecăruia dintre noi. La nivel global, amprenta medie de carbon pentru o persoană este de aproximativ 4 tone .
Cât CO2 produce un laptop?
în urma unui studiu realizat de Circular Computer pe 230 de laptopuri a rezultat că emisiile medii de CO2 din timpul producției unui laptop nou sunt de 331 kg. Pentru a avea un termen de comparație, 3 laptop-uri noi produc aproximativ o tonă de CO2, ce ar putea să umple un apartament de 4 camere .

Procesul de fabricare a unui laptop reprezintă între 75% – 856% din amprenta totală de carbon , majoritatea emisiilor provenind atât din materialele folosite precum și din procesul de producție. În cazul transportului, majoritatea emisiilor provin din transportul aerian al laptopurilor din țara de asamblare către țara de utilizare. 

Amprenta de carbon în timpul utilizării 

Pentru a măsura amprenta de carbon a unui laptop, trebuie să luăm în considerare întregul ciclu de viață, inclusiv utilizarea de zi cu zi. Durata de viață estimată a unui laptop este de 4 ani și cel mai probabil laptopul este folosit în medie 8 ore pe zi.

În momentul în care laptopul devine deșeu (nu poate fi reparat și pregătit pentru reutilizare) este important ca acesta să fie colectat în mod corect, asigurându-ne astfel că materiile prime existente în acesta intră pe fluxul reciclării și, astfel, se închide bucla economiei circulare. 

Este necesar să încercăm să diminuăm amprenta de carbon din timpul utilizării laptopului sau în momentul în care acesta devine deșeu să ne asigurăm ca el este predat în centrele de colectare dedicate. Astfel, substanțele periculoase pe care acesta le conține – mercur, crom sau litiu printre altele - nu vor ajunge în mediul înconjurător și nu îl vor polua. Totodată, materiile prime din laptop – metale, inclusiv metale prețioase, plastic, diverse circuite integrate – vor putea fi reutilizate în fabricarea de noi produse. Prin aceste acțiuni mici contribuim la reducerea amprentei de carbon asociate fabricării și utilizării laptopurilor și la bunăstarea planetei.” a subliniat Diana Grosu, Team Leader Tratare și Auditor WEEELABEX, ECOTIC.


Dacă doriți să introduceți laptopul în circuitul de reutilizare sau sa îl oferiți spre reutilizare vă punem la dispoziție următoarele soluții:

• Predare spre reutilizare – Dacă laptopul este funcțional, luați în considerare predarea spre reutilizare, urmând ca acesta să fie apoi donat unor școli sau comunități defavorizate. Puteți face acest lucru completând formularul www.ecotic.ro/formular-inscriere-intra-in-cercul-solidaritatii/ 

• Predare spre reciclare – Dacă laptopul a devenit deșeu, predați-l la un centru de colectare dedicat. Pentru a afla care este centrul de colectare cel mai apropiat de locația dumneavoastră intrați pe www.ecotic.ro/puncte-de-colectare/ sau sunați la 021 9641. 


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
Mai multe articole
Share by: