Ziua Naţională a Turismului Rural 2023 – Marcată în Duminica Floriilor

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Duminica Floriilor reprezintă o dublă sărbătoare pentru noi cei ce iubim turismul rural, cultural și ecologic - fiind și Ziua Naţională a Turismului Rural. Ne bucurăm de o continuitate de 19 ani, timp în care această manifestare a fost și este marcătă în zonele prielnice acestei forme de turism: Fundata, Şirnea, Moieciu, Bran, Râşnov, Prejmer, Rucăr, Dragoslavele, Sărata Monteoru, Berca, Iaşi, Tismana-Peştişani, Horezu, Alba Iulia, Albac, Turia-Băile Balvanyos, Praid, Focşani, Târgu-Neamţ, Agapia, Sibiel, Răşinari, Botiza, Poiana Stampei, Ciocănești, Vama, Eșelniţa, Crişan-Tulcea.

Aminteam și apreciam în fiecare an cum calitatea serviciilor oferite de proprietarii de pensiuni a crescut, destinaţiile rurale sunt tot mai atractive, observând investiţii în agrement, în comunicarea și prezentarea ofertelor de experienţe de vacanţă, promovarea din online etc.

În ultimii ani, prin marcarea Zilei Naţionale a Turismului Rural am căutat să oferim o tendinţă, o tematică pe care ne-o dorim exemplu de bună practică pentru cei ce fac cinste acestui domeniu. Promovarea rutelelor tematice, includerea pensiunilor în programe complexe ale agenţiilor de turism, conceptul de pensiune culturală sunt exemple de tematici ale anilor precedenţi.

Destinaţiile gastronomice și itinerariile gastronomice


În 2023 ne-am propus să punem accentul pe Gastronomia tradiţională – ca element de bază în definirea unei destinaţii rurale. Ne dorim ca gastronomia să fie evidenţiată atât prin conceptul de destinaţie gastronomică, cât și prin itinerarii gastronomice – ca și o continuitate a rutelor tematice dezvoltate în mediul rural și nu numai.

De peste 29 de ani am iniţiat și organizat alături de colegii din ANTREC, proprietarii de structuri turistice, comunităţi și autorităţi locale, profesioniști din turism – festivaluri tradiţionale în care gastronomia a fost una dintre principalele atracţii ale zonei respective. Tot mai prezentă prin conturarea specificului unei regiuni, gastronomia poate fi asemeni portului popular, un etalaon pentru o zonă a ţării. 

Faptul că numărul participanţilor şi vizitatorilor a crescut de la an la an, iar festivalurile gastronomice se bucură de o mediatizare naţională sau internaţională, ne bucură foarte mult. Exemple în acest sens sunt: Festivalul Internaţional de Pomana Porcului, Băile Balvanyos-Turia, Covasna, Festivalul Plăcintelor, Hârja-Oituz, Bacău, Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, Berca, Buzău, Răvăşitul Oilor – Festivalul Brânzei și al Pastramei, Bran, Brașov, Festivalul Păstrăvului, Ciocăneşti, Suceava, Festivalul Răciturilor, Peştişani, Gorj, Festivalul Borşului de Peşte, Crișan, Tulcea, Festivalul Clătitelor, Prejmer, Brașov, “O masă într-o farfurie”, Rucăr, Argeș etc.

Proprietarii de pensiuni au înţeles că a investi în sectorul gastronomic se va vedea în gradul de ocupare al pensiunilor. Mai mult decât atât, pensiunile apelează la bucătări profesionişti, unele preparate din pensiuni, devenind o veritabilă carte de vizită. 

Acestora li se adaugă ideea organizării de circuite cu degustări, brunchuri tematice, mese tradiţionale – care sunt tot mai căutate și cerute de grupurile de turiști atât din ţără cât și de afară. Apreciem și rolul pe care-l au Punctele Gastronomice Locale pe care ni le dorim extinse în cât mai multe zone. 

Şi la ultimile ediţii ale Târgurilor de Turism, standurile regiunilor sau ale unităţilor de cazare, mizează pe acest element de atracţie – gastronomia. Platouri cu produse tradiţionale, sau mici demonstraţii de pregătire ale bunătăţilor sunt prezente an de an. ANTREC a invesit şi a promovat acest concept încă de la primele prezenţe la jumatatea anilor ’90. În paginile revistei “Vacanţe la ţară” ilustrăm și promovăm gastronomia tradiţională într-o rubrică dedicată – “Bunătăţi din pensiuni”.

Vă invităm să descoperiţi destinaţiile rurale din România și să savuraţi bunătăţi tradiţionale dintr-o sumedenie de reţete născute în viaţa satului românesc și transmise din generaţie în generaţie.


Veţi regăsi cu entuziasm şi nostalgie “gustul de odinioară”, adaptat și prezentat la tendinţele din prezent.


La mulţi ani tuturor celor împlicaţi în turismul rural, la cât mai mulţi turiști fericiţi!


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

July 21, 2025
Expoziția Ovidiu Maitec 100 se desfasoara în perioada 20 iunie – 30 august 2025 la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.  Cel mai puternic urmaș spiritual al lui Brâncuși, artistul care a izbutit să introducă lumina în lemn, cum îl caracteriza Mircea Eliade, Ovidiu Maitec s-a născut în 1925, la Arad. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, în 1950. La începutul anilor ‘60 cioplea „un fel de zid, poartă sau pasăre”, o lucrare în al cărei perete apăreau pentru prima dată perforațiile în lemn ce aveau să devină principala sa inovație tehnică în sculptură.
By Cristian Catana July 21, 2025
Expoziția 'Dimensiunea Sebastian' , care marchează 80 de ani de la moartea scriitorului Mihail Sebastian poate fi vizitată până pe 30 August 2025 la Muzeului Național al Literaturii Române, sediul din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, București.
By Cristian Catana July 21, 2025
“Casa9 – villa & spa” din Eșelnița, județul Mehedinți reprezintă un exemplu al evoluției serviciilor turismului, ospitalității și agrementului în spectaculoasa zonă a Cazanelor Dunării. Situată într-un peisaj pitoresc dunărean, pe drumul naţional DN57 ce leagă Orşova de Moldova Nouă, la aproximativ 15 km de Orsova, Casa9 își așteaptă oaspeții.
July 17, 2025
La Muzeul “Casa Mureșenilor” din Brașov , vă invităm să vizitați în această vară expoziția de artă contemporană “Cercul magic al vieții”. Expoziția reunește lucrări ce ilustrează colțuri din natură, surprinse de artiștii: Gabriela Aniței, Bogdana Contraș, Cornelia Gherlan, Bianca Ioniță și Eugen Pană. În ciclicitatea naturii, materia se metamorfozează din propriile resurse. Regnurile se extind și coabitează în rezonanță. Expoziția este deschisă în perioada 10 iulie – 30 septembrie 2025.
July 16, 2025
Profund atașată de tradițiile românești și moștenirea lăsată de familia sa, artista Svetlana Utto Predescu și-a propus să împărtășească cu publicul cele mai dragi amintiri, transformând în operă de artă obiectele primite în dar. Expoziția “Povestea continuă”, pe care a organizat-o la Sala Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român, este o superbă instalație vizuală în care o să vă bucurați de modul jucăuș în care artista a reinterpretat scaunele și portul popular. Expoziția susținută de Fundația Fildas Art și Catena pentru Artă, poate fi vizitată în perioada 2 - 20 iulie 2025.
June 30, 2025
În perioada 18 iunie – 6 iulie 2025, Galeria Cuhnie a Centrului de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” va găzdui expoziția de artă plastică „Ars Poetica”, semnată de artiștii Gabriela Aniței, Bogdana Contraș, Bianca Ioniță și Eugen Pană.
June 27, 2025
Cea de-a șasea ediție a Bienalei de artă contemporană Art Encounters de la Timișoara, oferă un dialog între istorie și timpul prezent, prin lucrările a 60 de artiști români și internaționali din 30 de țări.
June 26, 2025
Expoziția “HEART - Medicamente și Sentimente” este un eveniment colateral Bienalei Art Encounters 2025 din Timișoara, organizat cu sprijinul CATENA, partener de expoziție al bienalei. HEART aduce împreună două perspective artistice complementare – cea a artistului român Teodor Graur și a artistei COADY din Australia, într-un discurs vizual despre relația dintre abstract și concret, dintre remediu și emoție, dintre vitalitate și corporalitate. Expoziția, realizată de Galeria Sandwich, este deschisă la ISHO Pavilion din Timișoara, în perioada 31 mai – 28 iunie 2025.
June 24, 2025
Prima lună a verii, iunie așa cum arată denumirea populară, este luna în care se coc cireşele și alte fructe specifice începutului verii, cu alte cuvinte se dă startul la cules de fructe. Oamenii petrec cea mai mare parte din zi în natură poate și datorită faptului că predomină mirosul de tei, iasomie şi privirea e încântată de roşul macilor din lanurile de grâu. Fructele specifice sau de sezon, suculente şi aromate, sunt caisele, căpşunele, vişinele, zmeura şi, nu în ultimul rând, cireşele. 
June 16, 2025
O nouă ediție a concursului „Jurnalism pentru un Mediu Curat” – o inițiativă dedicată stimulării jurnalismului de mediu în România – s-a lansat pe data de 12 iunie. ECOTIC, în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), lansează cea de-a doua ediție a concursului național „Jurnalism pentru un Mediu Curat ”. Această competiție se adresează profesioniștilor din mass-media care să contribuie prin activitatea lor publicistica la informarea si conștientizarea publicului privind protecția mediului și utilizarea eficientă a resurselor. Prin publicarea de articole, reportaje și materiale dedicate mediului, jurnaliștii devin factori determinanți ai schimbării. Într-o societate în care informația modelează comportamentele, implicarea presei în protecția mediului este esențială — pentru că un jurnalist care investighează și explică efectele schimbărilor climatice sau soluțiile de economie circulară nu doar informează, ci oferă un exemplu personal de responsabilitate civică.
Mai multe articole
catena-page