Tradiţii și obiceiuri de Florii și Paște în Rășinari, Sibiu

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Atât perioada premergătoare Floriilor cât și în perioada Sfintelor Sărbători Pascale, în zonele rurale tradiţiile încă mai sunt păstrate cu sfinţenie, ducându-și rostul în firescul autentic al satelor românești.

Poposind în Mărginimea Sibiului, în pitorescul Rășinari – proaspăt laureat cu titulatura de „Best Tourism Village 2022” alături de alte sate de pe mapamond, de către Organizaţia Mondială a Turismului, avem să descoperim o serie de ritualuri și tradiţii, veritabilă hrană pentru minte și suflet. 

Domnul profesor Ioan Badiu, gazda pensiunii “Badiu Guesthouse” ne-a exemplificat cu nostalgie dar și tâlc o parte dintre aceste tradiţii din lumea satului transilvan, pe care, iată…turiștii le mai pot simţi și astăzi.

Încă din Săptămâna Floriilor gospodarii din Rășinari pregătesc grădinile și curţile, fâcând curat prin livadă, plantând noile răsaduri și culturi, curăţă coteţele animalelor, aranjează prin gospodărie.

O tradiţie aparte în această zonă are loc în Sâmbăta de înaintea Floriilor (Sâmbăta lui Lazăr) când în răsunet de clopot, se citesc Psalmii lui Lazăr - amintind de momentul când Iisus Hristos l-a înviat pe Lazăr. 

Elevii din localitate se strâng alături de preot, primar și părinţi, pornind de la Biserică spre poiana din apropiere. Acolo culeg ramuri înmugurite de salcie pe care încep să le împartă prin sat, la porţi unde sătenii îi așteaptă. Elevii sunt răsplătiţi cu covrigi, sirop, dulciuri de casă.

Tot în perioada Sărbătorii Floriilor localnicii fac curat și-n cimitire, aducând flori propaspete la morminte și-și acordă clipe de răgaz și cuget asupra anului ce a trecut și spre ce va fi să fie.



În Săptămâna Mare, începând cu Joia Verde se pregătesc ouăle de Paște. În zona Mărginimii oăle se cufundă-n vopsea, fiind decorate cu frunze de plante. Tot în această zi, o tradiţie aparte era “spălarea slăninii”. Gospodarii aduceau slănina depozitată în pod sau în cămară – păstrată la sare și începeau să cureţe surplusul de sare. Spălau slănina cu zeamă de varză și apă caldă, astfel aceasta frăgezindu-se. Apoi, slăninută era trecută prin boia și se lăsa la uscat în cămară, într-un loc atent ales și ferit de curenţii de aer. Un secret era păstrarea slăninuţei în coșul de grâu, învelită în vechi invelitori de hârtie, fiind astfel izolată de lumină, iar grâul din coș îi permitea să respire, oferindu-i și-un climat de umiditate.

În noaptea de Înviere, Rășinariul este binecuvântat și de o frumoasă imagine a localnicilor care merg să ia lumină. După ora 12.00 noaptea, se înconjoară în liniște Biserica cu lumina primită, apoi localnicii se îndreaptă spre cimitir pentru a duce Sfânta Lumină. Pornind dinspre cele trei biserici din comună spre singurul cimitir din centrul localităţii, se realizează o imagine impresionantă cu locuitorii coborând în șiruri luminate. 

Ajunsi la casele lor localnicii sărbătoresc în familie, servind Paștele, se ciocnește un ou roșu, se mănâncă o bucată de caș proaspăt, se închină un pahar și se fac urări. 

În dimineaţa Paștelui, în această zonă, copii se bucură de “Obiceiul Iepurașului”, căutând prin grădină în cuiburile frumos ornate cu flori și decoraţiuni încă din Sâmbăta Mare. Acolo “Iepurașul” îi răsplătește cu ouă roșii, mici cadouri și dulciuri.

A două zi de Paște încă se mai obișnuiește “Obiceiul Stropitului” între familiile tinere.


 Preparate tradiţionale – Meniu special de Paște, “Badiu Guesthouse”, Rășinari


Mic-dejun tradiţional: platou cu brânzeturi diverse și legume proaspete, drob de miel, cârnat fiert servit cu pastă de hrean, pastă de jumeri amestecată cu ouă fierte, ceapă și usturoi verde, servită pe felie de pâine prăjită, de casă, salată de vinete, zacuscă.


Prânz de Paște: Ciorbă de miel cu mult tarhon și acrită cu măcriș, friptură de miel cu piure de cartofi sau piure de spanac, prăjituri de casă, tort de casă.


Prânz – Ziua 2 de Paște: Supă de găină cu tăiţei de casă, friptură de curcan sau de pui cu salată de coacăze de munte, legume la grătar sau sarmale cu mămăligă.



Cină: Salată orientală cu friptură rece de miel, stropită cu rachiu de casă, afinată etc.

“Badiu Guesthouse”

Str. Octavian Goga, nr.786, Rășinari 550227, Sibiu

 0745 308 276 (română, engleză, franceză)

info@badiuguesthouse.ro



Text, fotografii: Cristian Catană, Ioan Badiu

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

July 21, 2025
Expoziția Ovidiu Maitec 100 se desfasoara în perioada 20 iunie – 30 august 2025 la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.  Cel mai puternic urmaș spiritual al lui Brâncuși, artistul care a izbutit să introducă lumina în lemn, cum îl caracteriza Mircea Eliade, Ovidiu Maitec s-a născut în 1925, la Arad. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, în 1950. La începutul anilor ‘60 cioplea „un fel de zid, poartă sau pasăre”, o lucrare în al cărei perete apăreau pentru prima dată perforațiile în lemn ce aveau să devină principala sa inovație tehnică în sculptură.
By Cristian Catana July 21, 2025
Expoziția 'Dimensiunea Sebastian' , care marchează 80 de ani de la moartea scriitorului Mihail Sebastian poate fi vizitată până pe 30 August 2025 la Muzeului Național al Literaturii Române, sediul din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, București.
By Cristian Catana July 21, 2025
“Casa9 – villa & spa” din Eșelnița, județul Mehedinți reprezintă un exemplu al evoluției serviciilor turismului, ospitalității și agrementului în spectaculoasa zonă a Cazanelor Dunării. Situată într-un peisaj pitoresc dunărean, pe drumul naţional DN57 ce leagă Orşova de Moldova Nouă, la aproximativ 15 km de Orsova, Casa9 își așteaptă oaspeții.
July 17, 2025
La Muzeul “Casa Mureșenilor” din Brașov , vă invităm să vizitați în această vară expoziția de artă contemporană “Cercul magic al vieții”. Expoziția reunește lucrări ce ilustrează colțuri din natură, surprinse de artiștii: Gabriela Aniței, Bogdana Contraș, Cornelia Gherlan, Bianca Ioniță și Eugen Pană. În ciclicitatea naturii, materia se metamorfozează din propriile resurse. Regnurile se extind și coabitează în rezonanță. Expoziția este deschisă în perioada 10 iulie – 30 septembrie 2025.
July 16, 2025
Profund atașată de tradițiile românești și moștenirea lăsată de familia sa, artista Svetlana Utto Predescu și-a propus să împărtășească cu publicul cele mai dragi amintiri, transformând în operă de artă obiectele primite în dar. Expoziția “Povestea continuă”, pe care a organizat-o la Sala Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român, este o superbă instalație vizuală în care o să vă bucurați de modul jucăuș în care artista a reinterpretat scaunele și portul popular. Expoziția susținută de Fundația Fildas Art și Catena pentru Artă, poate fi vizitată în perioada 2 - 20 iulie 2025.
June 30, 2025
În perioada 18 iunie – 6 iulie 2025, Galeria Cuhnie a Centrului de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” va găzdui expoziția de artă plastică „Ars Poetica”, semnată de artiștii Gabriela Aniței, Bogdana Contraș, Bianca Ioniță și Eugen Pană.
June 27, 2025
Cea de-a șasea ediție a Bienalei de artă contemporană Art Encounters de la Timișoara, oferă un dialog între istorie și timpul prezent, prin lucrările a 60 de artiști români și internaționali din 30 de țări.
June 26, 2025
Expoziția “HEART - Medicamente și Sentimente” este un eveniment colateral Bienalei Art Encounters 2025 din Timișoara, organizat cu sprijinul CATENA, partener de expoziție al bienalei. HEART aduce împreună două perspective artistice complementare – cea a artistului român Teodor Graur și a artistei COADY din Australia, într-un discurs vizual despre relația dintre abstract și concret, dintre remediu și emoție, dintre vitalitate și corporalitate. Expoziția, realizată de Galeria Sandwich, este deschisă la ISHO Pavilion din Timișoara, în perioada 31 mai – 28 iunie 2025.
June 24, 2025
Prima lună a verii, iunie așa cum arată denumirea populară, este luna în care se coc cireşele și alte fructe specifice începutului verii, cu alte cuvinte se dă startul la cules de fructe. Oamenii petrec cea mai mare parte din zi în natură poate și datorită faptului că predomină mirosul de tei, iasomie şi privirea e încântată de roşul macilor din lanurile de grâu. Fructele specifice sau de sezon, suculente şi aromate, sunt caisele, căpşunele, vişinele, zmeura şi, nu în ultimul rând, cireşele. 
June 16, 2025
O nouă ediție a concursului „Jurnalism pentru un Mediu Curat” – o inițiativă dedicată stimulării jurnalismului de mediu în România – s-a lansat pe data de 12 iunie. ECOTIC, în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), lansează cea de-a doua ediție a concursului național „Jurnalism pentru un Mediu Curat ”. Această competiție se adresează profesioniștilor din mass-media care să contribuie prin activitatea lor publicistica la informarea si conștientizarea publicului privind protecția mediului și utilizarea eficientă a resurselor. Prin publicarea de articole, reportaje și materiale dedicate mediului, jurnaliștii devin factori determinanți ai schimbării. Într-o societate în care informația modelează comportamentele, implicarea presei în protecția mediului este esențială — pentru că un jurnalist care investighează și explică efectele schimbărilor climatice sau soluțiile de economie circulară nu doar informează, ci oferă un exemplu personal de responsabilitate civică.
Mai multe articole
catena-page