Tăbârca – desert tradiţional de la “Satul Banului” în "Cartea de rețete Skål International"

revista@vacantelatara.ro

Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă", ce poate fi savurat la "Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova.

Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.

Tăbârcă – desert tradiţional

Porţii: 4

Preparare: 30 minute, plus timpul pentru scurs lichidul din dovleac și refrigerare cremă.

Gătire: 1 oră și 30 minute.


Ingrediente:

1.     Pentru dovleac

600 gr dovleac plăcintar;

200 gr zahăr;

500 ml apă.

 

2.     Pentru cremă

700 ml lapte integral;

3 linguri amidon alimentar;

4 linguri zahăr;

100 gr nucă coaptă;

1 linguriţă scorţișoară;

4 linguriţe miere,

 

3.     Se curăţă dovleacul de coajă și seminţe, se taie în cuburi, se pune zahărul peste dovleac, se lasă minim 5 ore pentru ca dovleacul să-și lase lichid.

4.     Peste dovleacul cu zahăr se adaugă 500 ml apă și se pune la cuptor pentru 1 oră si 30 minute, până scade lichidul și devine ca un sos gros.

5.     Laptele rece se amestecă cu amidonul și zahărul și se pun la foc mic până se îngroașă, amestecând continuu. Crema de lapte este gata când ajunge la consistenţa unei smântâni.

6.     Se ornează farfuriile cu cubuleţele de dovleac scoase de la cuptor, peste care se toarnă crema de lapte și se pun la frigider pentru a se închega crema, pentru minim 3 ore.

7.     Se ornează cu nuca coaptă și mărunţită, scortișoara și miere.



Bine de știut: Lasă crema să se închege înainte de a servi desertul. Nuca poate fi înlocuită cu fistic, migdale, nuci pecan etc. 

“Satul Banului”, Măgureni, Prahova

https://satulbanului.ro/

0758 997 997; 0244 384 731

contact@satulbanului.ro


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
O nouă expoziție spectaculoasă dedicată artistului Victor Brauner s-a deschis la Muzeul Național de Artă al României. Acest proiect își propune să prezinte sursele inițiale ale creației artistului, provenite din spiritualitatea populară și practicile ezoterice, precum și influența curentului suprarealist în picturile sale. Expoziția "Victor Brauner. Între oniric și ocult" se poate vizita în perioada 1 decembrie 2023 - 30 aprilie 2024 la parterul Galeriei Naționale a MNAR.
Mai multe articole
Share by: