Pe cărări ninse în munţii Baiului

revista@vacantelatara.ro

Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb.

Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga. 

Traseul propus – Azuga – Cabana “Popasul Uriașilor”, marcaj triunghi albastru - are un grad scăzut de dificultate, practicabil cu echipament montan adecvat, timp estimat: 2 h. Coborârea se poate face pe același traseu, sau pe Pârtia Sorica până-n Azuga. Există și varianta continuării drumeţiei pe creasta Baiului, putându-se coborî pe trasee marcate în Sinaia sau Bușteni – trasee mai lungi, destinate turiștilor experimentaţi.

Făcând partea din grupa montană a Carpaţilor de Curbură, munţii Baiului se desfășoară între văile Prahovei și Doftanei. Cu o înălţime maximă în vârful Baiul Mare – 1895 m., aceștia se întind pe raza judeţelor Prahova și Brașov, fiind mărginiţi la Vest de Valea Prahovei, Est de Valea Doftanei, Sud – de Valea Florei, iar la Nord de confluenţa Văii Azugii cu Valea Prahovei, separându-i de culmile Clăbucetului Predealului.

Traseul spre Cabana “Popasul Uriașilor” și culmea Sorica pornește din Azuga, chiar din DN1, având ca reper o staţie de autobuz și indicatorul cu marcajul triunghi albastru.

Poteca se orientează pe marginea pădurii, în urcare, aproape paralel cu DN-ul, până când va alterna zona de păduri cu poienile și luminișurile ce oferă veritabile puncte belvedere către Abruptul Bucegilor. De fapt, poteca este un vechi drum de exploatare forestieră care ne va scoate-n zona de creastă, pe culmea Sorica, spre staţia de telegondolă și “Popasul Uriașilor”.

În zilele senine, culmea Baiului oferă priveliști panoramice impresionante către munţii Bucegi – vecinii de dincolo de râul Prahova. Și din poteca noastră vom întoarce adesea privirea pentru a admira (de la stânga la dreapta) : Cota 2000, Piatra Arsă, Jepii Mici și Mari, orașul Bușteni, Vârfurile Caraiman și Coștila, Poaiana Izvoarelor, Diham…continuând turul de orizont către masivele Postăvaru și Piatra Mare.

După ce trecem de șaua din culmea Sorica ne îndreptăm către capătul pârtiei Sorica, staţia de telegondolă și noua cabana “Popasul Uriașilor” care, de fapt, este fosta cabană Sorica și staţia terminus a telescaunului din Azuga. Aceasta a fost refăcută și transformată într-un popas-cabană, de doi tineri iubitori de munte și natură. Aceștia vă vor primi la cateva povești, un ceai cald sau un prânz bine meritat dupa o urcare montană.

Turiștii experimentaţi pot continua traseul – dungă roșie - pe creasa Baiului, poteca orientându-se spre vârfurile Cazacu, Vârful Băiuțul, Vârful Baiul Mare, Vârful Baiul Mic și coborâri în Sinaia sau Bușteni.



Atracţii munţii Baiului

-         Traseul tematic “Drumul Tunului” – potecă turistică marcată cu bulină albastră și panouri cu inidcaţii pe traseele turistice din Azuga și Predeal despre fosta linie a frontului. Pe acest traseu, dinspre Azuga, a fost urcat armamentul ostașilor români în Octombrie 1916. Pe vârful Clăbucetul Taurului, la limta cu munţii Bucegi, se mai pot observa urme ale tranșeelor și adăposturilor din Primul Război Mondial.

-         În lunile de primăvară munţii Baiului oferă un spectacol încântător în zonele de rezervaţie naturală “Poiana cu Narcise”.

Vă recomandăm să descoperiţi drumeţiile tematice în Munţii Baiului cu agenţia de turism “Scorilo Travel Vacanţe”.


Programe și excursii: www.scorilotravelvacante.ro

 

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
O nouă expoziție spectaculoasă dedicată artistului Victor Brauner s-a deschis la Muzeul Național de Artă al României. Acest proiect își propune să prezinte sursele inițiale ale creației artistului, provenite din spiritualitatea populară și practicile ezoterice, precum și influența curentului suprarealist în picturile sale. Expoziția "Victor Brauner. Între oniric și ocult" se poate vizita în perioada 1 decembrie 2023 - 30 aprilie 2024 la parterul Galeriei Naționale a MNAR.
Mai multe articole
Share by: