Poezie și pictură în expoziția Metamorfoze

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

În expoziția de grup ‘’Metamorfoze’’ pictura și poezia s-au întâlnit pe simeze în lucrările create de șase artiști contemporani: Beatrice Anghelache, Gabriela Aniței, Mariana Constantinescu, Bogdana Contraș, Dinu Mihai Fălcoianu și Bianca Ioniță. Descoperind volumul ’’Actori poeți – poeți actori’’ editat în anul 2008 la Editura Brumar, curatoarea Gabriela Aniței și-a provocat colegii să se lase inspirați de poeziile scrise de actori români și oameni de teatru precum – Toma Caragiu, Mircea Albulescu, Radu Stanca, Victoria Alta Dobre, Adrian Pintea, Ștefan Radof, Horațiu Mălăele și alții. Astfel cuvintele au devenit palpabile în picturile figurative expuse în sălile Muzeului Național al Literaturii Române, în perioada 5 – 16 noiembrie 2024. 

Beatrice Anghelache s-a lăsat purtată de valul emoțiilor pe care le-a experimentat citind poeziile, transpunând în picturile ei sentimente profunde. Iar după ce a văzut expoziția finalizată a mărturisit cu încântare că a ajuns să iubească poezia și mai mult. Pentru Gabriela Aniței acest proiect a fost o provocare înălțătoare, ajungând să dezvolte noi forme de exprimare plastică și imaginând vietăți surprinzătoare. 

Picturile sale vibrează sensibil în griuri colorate dezvăluind orașe suprapuse sau nori transfigurați. Mariana Constantinescu a fost acaparată de ideile filosofice din poeziile scrise de Toma Caragiu, aducând lumină pe simezele expoziției. Iar atunci când și-a imaginat paradisul pierdut descris în poeziile lui Mihai Codreanu, artista s-a dezlănțuit pe pânze în culori puternice.

Bogdana Contraș a ales din carte acele poezii cu care a rezonat profund, descoperind cu bucurie cum gândurile oamenilor converg, cum reușesc să împărtășească fără să vorbească aceleași idei, sentimente și emoții. Această conexiune speră să o aibă și cu cei care îi privesc lucrările. Picturile artistului Dinu Mihai Fălcoianu nu sunt ilustrări ale versurilor pline de simboluri și mesaje din poeziile citite. Pe el l-a interesat să creeze imagini picturale puternice, în contraste dramatice, care să corespundă emoțiilor de mare intensitate exprimate în poezii. Bianca Ioniță este interesată de temele profunde ale omenirii precum trecerea timpului și sensul vieții, pe care le-a transpus pe pânză prin asocieri inedite ale elementelor. Are un mod ludic de a transmite mesajele, folosind surprinzătoare efecte optice. 

Expoziția ’’Metamorfoze’’ este unită de firul versurilor care însoțesc fiecare pictură, oferind privitorului o dublă bucurie aceea de a citi o poezie și de a admira o pictură. În deschiderea expoziției "Metamorfoze", criticul de artă Roxana Păsculescu a dezvăluit dinamica și construcția acestei expoziții, apoi a intervievat cei șase artiști pentru emisiunea "Porția de artă" difuzată la Radio România Cultural.


Text și foto – Bogdana Contraș


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana April 30, 2025
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, continuă seria de activități din anul 2025 cu organizarea unei serii de expoziții cu genericul „Galeria pictorilor botoșăneni la Ipotești”, având la bază lucrări din propriul patrimoniu și din Colecția de Artă plastică modernă și contemporană românească a Muzeului Județean Botoșani.
April 30, 2025
,ALTER EGO – prima expoziţie a doi importanţi artişti contemporani români la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”Târgu . În oraşul în care sunt expuse patru dintre capodoperele semnate de Constantin Brâncuşi – Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului, mărturii ale sufletului şi geniului românesc, în care istoria trăieşte şi prin numele lui Tudor Vladimirescu şi Ecaterina Teodoroiu, două dintre figurile emblematice legate de destinul acestui oraş, la Târgu Jiu, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” va găzdui în perioada 9 aprilie – 9 mai 2025 , expoziţia a doi artişti emblematici ai artei contemporane româneşti : Dumitru Macovei şi Giulian Dumitriu. Un duo artistic, care leagă două lumi, dar care spune aceeaşi poveste: arta, ca unicul mod de a trăi şi vibra!Concepută ca o conversaţie între cele două medii artistice, pictură şi sculptură, Alter Ego este prima expoziţie a celor doi artişti la Târgu Jiu şi îşi propune să dezvăluie într-un dialog exclusiv, ceva din intimitatea lor creativă.
April 23, 2025
Bucurie, frumusețe și magie găsiți în expoziția de artă CATS ARE TAKING OVER, care este un remediu pentru suflet așa cum este pisica, personajul principal al acestei expoziții. Un nou spațiu cultural din București - Vila Catena s-a deschis cu această inedită expoziție, care reunește lucrările a 45 de artiști și grupuri artistice din România, China, Franța, Polonia, Spania, Australia, SUA. Expoziția este deschisă în perioada 10 aprilie - 30 iulie 2025, joi și vineri între orele 15 -19, sâmbătă între orele 12-16, la Vila Catena (str. Radu Calomfirescu nr. 15, București).
April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
Mai multe articole
catena-page