Pensiunea „Plai cu Dor”, Fundata

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Cu perspective încântătoare spre Bucegi cât şi spre Piatra Craiului, cu tradiţii agropastorale şi poveşti nemuritoare, comuna Fundata este una dintre cele mai pitoreşti aşezări din România. Şi cum unele locuri îşi spun povestea prin oamenii care le fac cinste, avem să-l descoperim pe tânărul Bogdan Cojanu, gazda pensiunii „Plai cu Dor” din Fundata.

Ori, Bogdan nu ne va spune doar „bine aţi venit” în pensiunea sa. El ne va pofti să înţelegem, pe lângă ospitalitatea locurilor...şi povestea detaliilor de lemn şi piatră lucrate cu atâta dibăcie. Bogdan creează – sculptează, lucrează-n lemn, finisează, pictează, decorează –ori, toate aceste detalii armonizate au dat naştere pensiunii „Plai cu Dor”, cât şi celui mai recent proiect „Odăi din Plai”.

„De la an la an, Fundata devine din ce în ce mai ofertantă din punct de vedere turistic. Am zis să profităm de acest aspect, mai ales că de-a lungul anilor eu, alături de familie, ne-am ocupat cu amenajări şi construcţii la atâtea pensiuni. Ne-am dorit ceva al nostru, izvorât din dorinţa şi mai ales, din munca noastră. Mai în glumă, mai în serios, recunosc că am făcut practică...pe alte pensiuni, până să pun în aplicare totul, în ceea ce numim astăzi „Plai cu Dor”. De Sfântă Mărie, pe 15 August 2021, o să împlinim 3 ani de când ne-am deschis porţile turiştilor. Pensiunea s-a ridicat pe casa veche, pornind iniţial de la 5 camere, şi după 3 etape de modificări şi ajustări, am ajuns în prezent la 6 camere cu aspect şi poveşti diferite”, povesteşte Bogdan Cojanu.

Condiţii de cazare şi facilităţi

 

- 6 camere duble cu băi proprii;

- 2 livinguri cu facilităţi de relaxare / sală de mese – 20 locuri;

- bucătărie complet utilată la dispoziţie;

- şemineu rustic;

- curte de 4 ha cu spaţii de joacă, relaxare, agrement;

- foişor şi loc de grătar;

- punct belvedere.

- parcare.

Bogdan Cojanu - Poveşti lucrate-n lemn

 

De cum vor ajunge la pensiunea „Plai cu Dor”, privirea turiştilor va fi furată de fiecare detaliu al decoraţiunilor rustice, pornind de la aranjamentele florale din faţa pensiunii, gardul din ramuri întortochiate, foişorul rustic parcă desprins din poveşti şi multe alte detalii de lemn şi nu numai, toate provenind de pe meleagurile fundăţene şi lucrate cu migală în atelierul de tâmplărie – spaţiul de creaţie al lui Bogdan Cojanu.

 

De peste 13 ani am început să lucrez în atelierul de tâmplărie. A fost efectiv principala sursă de venit datorită căreia am ajuns astăzi să-mi îndeplinesc visul. Un vis cu multă muncă-n spate, dar şi cu răbdare, mai ales că fac ceea ce-mi place. De-a lungul anilor am lucrat pentru pensiunile din zonă şi nu numai, obiecte precum: paturi,noptiere, dulapuri, garduri de lemn, balustrade interioare/exterioare, mobilier de restaurant, tablouri cu ramuri în relief, canapele, fotolii, picturi pe mobilier şi pe pânză.

 La „Plai cu dor”, finisajele, decoraţiunile interioare,exterioare, gresia, mobilierul – sunt realizate şi montate de mine.


Pe parte de lenjerii şi elemente cu mesaje brodate, colaborez cu meşteri din zonă, cum este cazul Severinei Puiu, o creatoare foarte apreciată. Fie că vorbim de meşteri sau de proprietari de pensiuni, mă bucură foarte mult că suntem uniţi. Este esenţial pentru o comunitate.

Creştem împreună, promovăm împreună ceea ce oferim. Îmi îndemn turiştii să descopere la pas frumuseţile Fundatei, pe cărările Bucegilor sau Pietrei Craiului, să facă vizite la meşterii locali sau la stânele din apropiere. Şi în plimbările lor vor putea vedea şi alte lucrări ce-mi aparţin, câteva troiţe de lemn. Până acum am lucrat 9 troiţe, 6 dintre ele fiind în Fundata. Mă bucur că las ceva special din munca mea şi oamenii pot aprecia.”, declară Bogdan.  



Odăi din Plai – căsuţe în stilul „hobbit”

 

Povestea „Odăi din Plai” – ultimul proiect semnat Bogdan Cojanu a început în Martie 2020. Practic, în vecinătatea pensiunii, 5 odăi de lemn şi piatră cu mobilier unicat, paturi matrimoniale şi grup sanitar propiru, acoperiş natural de iarbă-  îşi aşteaptă turiştii dornici de o experienţă aparte. Odăile au la dispoziţie un spaţiu comun de servit masa si o bucătărie la dispoziţia turiştilor.


Dar despre această experienţă într-o ediţie viitoare a...vacanţelor cu farmec!

 

Până atunci vă invităm să descoperiţi frumuseţea Fundatei şi ospitalitatea pensiunii „Plai cu Dor”!


Bogdan Cojanu  a fost premiat pentru proiectul „Odăi din Plai” de către ANTREC România şi revista „Vacanţe la ţară” cu premiul „Margareta de Aur” pentru categoria „Experienţe de vacanţă”.

 



Pensiunea „Plai cu Dor”

Str.Gura Plaiului, nr.126

Fundata, Braşov

0724 201 697

 

 

Text şi fotografii: Cristian-Alexandru Catană

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana April 30, 2025
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, continuă seria de activități din anul 2025 cu organizarea unei serii de expoziții cu genericul „Galeria pictorilor botoșăneni la Ipotești”, având la bază lucrări din propriul patrimoniu și din Colecția de Artă plastică modernă și contemporană românească a Muzeului Județean Botoșani.
April 30, 2025
,ALTER EGO – prima expoziţie a doi importanţi artişti contemporani români la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”Târgu . În oraşul în care sunt expuse patru dintre capodoperele semnate de Constantin Brâncuşi – Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului, mărturii ale sufletului şi geniului românesc, în care istoria trăieşte şi prin numele lui Tudor Vladimirescu şi Ecaterina Teodoroiu, două dintre figurile emblematice legate de destinul acestui oraş, la Târgu Jiu, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” va găzdui în perioada 9 aprilie – 9 mai 2025 , expoziţia a doi artişti emblematici ai artei contemporane româneşti : Dumitru Macovei şi Giulian Dumitriu. Un duo artistic, care leagă două lumi, dar care spune aceeaşi poveste: arta, ca unicul mod de a trăi şi vibra!Concepută ca o conversaţie între cele două medii artistice, pictură şi sculptură, Alter Ego este prima expoziţie a celor doi artişti la Târgu Jiu şi îşi propune să dezvăluie într-un dialog exclusiv, ceva din intimitatea lor creativă.
April 23, 2025
Bucurie, frumusețe și magie găsiți în expoziția de artă CATS ARE TAKING OVER, care este un remediu pentru suflet așa cum este pisica, personajul principal al acestei expoziții. Un nou spațiu cultural din București - Vila Catena s-a deschis cu această inedită expoziție, care reunește lucrările a 45 de artiști și grupuri artistice din România, China, Franța, Polonia, Spania, Australia, SUA. Expoziția este deschisă în perioada 10 aprilie - 30 iulie 2025, joi și vineri între orele 15 -19, sâmbătă între orele 12-16, la Vila Catena (str. Radu Calomfirescu nr. 15, București).
April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
Mai multe articole
catena-page