Bunătăţi din pensiuni - Reţete culese de la doamna Maria Stoian Vişan

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Ciorbă de potroace

Ingrediente:   500 g măruntaie de pasăre,  1-2 morcovi,  1-2 rădăcini de păstârnac, 60 g rădăcini de pătrunjel, 1 ţelină, 1-2 cepe medii, 500 ml zeamă de varză, 30 g orez, 1 legătură de mărar, 1 legătură de leuştean, apă, sare şi piper (după gust);

Mod de preparare:
Măruntaiele de pasăre se curăţă şi se spală bine, apoi se pun la fiert într-un litru şi jumătate de apă. Se lasă să fiarbă până ce fac spumă, se curăţă spuma, se adaugă zarzavaturile curăţate, spălate şi tocate mărunt. Separat, într-o altă oală, se fierbe zeama de varză împreună cu ceapa tocată mărunt. Când ciorba a fiert suficient, se adaugă orezul ales şi spălat. După ce acesta a fiert la rândul lui, se adaugă zeama de varză. Se serveşte cu smântână şi crutoane.

Mâncare de urzici




Ingrediente:  5 grămăjoare de urzici, 2 legături de ceapă verde, 1 legătură de usturoi verde, mărar, pătrunjel, sare, piper, 1 ceaşcă de ulei, 1 lingură de făină


Mod de preparare:

Urzicile se scutură bine şi se aleg. Apoi se spală în 3-4 ape şi se fierb. Fiertura se strecoară şi se păstrează de-o parte o cană de zeamă. Într-o tigaie se călesc ceapa şi usturoiul, iar peste elese adaugă făină şi, puţin câte puţin, zeama de la fiertura de urzici, păstrată separat. În sosul astfel obţinut se adaugă urzicile fierte, sarea, piperul şi verdeaţa tocată mărunt. Preparatul se poate servi cald, cu cartofi natur sau cu orez, şi rece, cu mămăliguţă fierbinte şi hrean.

Prăjitură de post



Ingrediente: 11/2 pahar de apă minerală, 1 pahar cu ulei, 3 pahare cu făină, 3 linguri cacao, 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu, 1 lămâie, 100 g arahide (nuci, stafide sau/ şi rahat), 1 plic zahăr vanilat

Mod de preparare:

Făina se amestecă bine cu cacao, iar peste ele se adaugă apă minerală, bicarbonatul de sodiu, stins în zeamă de lămâie, zahărul vanilat şi puţin ulei. Toate ingredientele se amestecă şi se omogenizează bine, creându-se o pastă groasă peste care se presară arahide mărunţite, stafide, nuci sau rahat, după gust. Această compoziţie se aşează într-o tavă unsă în prealabil cu ulei şi tapetată cu făină, apoi se coace timp de 40 minute la foc mediu, într-un cuptor preîncălzit.


Text:Anne-Mary NECHITA

 

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

October 28, 2025
Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 17-31 octombrie 2025, în spațiul Galeriei ,,Colecția de Artă”, expoziția de pictură și grafică ,,Memorii în culori”, o nouă „personală” a artistului botoșănean Cristian Bîrzoieș.
October 28, 2025
Începând cu octombrie 2025​ și până în luna martie 2026, Vila Catena invită publicul ​s​ă viziteze expoziția de artă "HOME", o expoziție de artă contemporană curatoriată de Galeria Sandwich, cu participarea a peste 30 de artiști.
October 27, 2025
Vila Catena (str. Radu Calomfirescu 15, București) găzduiește în perioada Octombrie 2025 – Martie 2026 Expoziția “Nicolae Grigorescu - Acasa”.
October 20, 2025
În fiecare an, la 1 octombrie, întreaga lume marchează Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, o zi închinată recunoștinței, respectului și demnității. În preajma acestei sărbători, pe 11 octombrie 2025, municipiul Brăila – oraș cu adânci rădăcini culturale și medicale – a fost gazda Galei „Ana Aslan” , un eveniment de excepție dedicat excelenței în domeniul longevității și al îmbătrânirii active.
By Cristian Catana October 9, 2025
Industria turismului își dă întâlnire, în mai puțin de două luni, la Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă (TTR II) , organizat de ROMEXPO. Evenimentul, deja consacrat ca platforma centrală de promovare și business pentru sectorul turistic, va aduce în prim-plan un mix unic de oferte, destinații, idei și soluții inovatoare, care vor defini finalul de an în această industrie. Pentru companii, participarea la TTR II înseamnă mult mai mult decât prezența într-un spațiu expozițional: este o oportunitate de a se conecta direct cu mii de vizitatori interesați de vacanțe și experiențe autentice, dar și cu parteneri relevanți din domeniu. Într-o piață dinamică, unde atenția consumatorului este greu de câștigat, târgul asigură vizibilitate națională și internațională, acces la lead-uri calificate și șansa de a genera vânzări pe loc.
September 30, 2025
Ziua de 16 septembrie reprezintă un moment semnificativ, marcând vernisajul expoziției: Vechi și nou. Meșteșuguri tradiționale românești în interpretări moderne: II. Cusături. Broderie. Macrame”.
September 19, 2025
Avem ocazia să descoperim opere mai puțin cunoscute din cariera artistului Christian Paraschiv, vizitând expoziția deschisă la Galeria Romană în această toamnă. O plimbare prin galerie, ne introduce în diferitele perioade de creație ale artistului, de la lucrările încifrate realizate în perioada comunistă până la cele experimentale din perioada pariziană.
September 15, 2025
Surprinzătoare și pline de energie sunt picturile artiștilor Eusebio Spînu și Ioana Lavinia Streinu, care au deschis împreună cea de a zecea expoziție. De această dată spațiul amplu al Galeriei Academiei Române, le-a oferit celor doi artiști posibilitatea de a realiza lucrări de mari dimensiuni care te învăluie într-o stare de fericire.
August 29, 2025
Pe 6 septembrie, satele din România prind din nou viață la Noaptea Muzeelor la Sate – ediția a III-a.
August 29, 2025
Despre măreție și singurătate vorbesc picturile artistului vizual Valentin Scărlătescu, reunite în expoziția intitulată „Apocalipsis Cum Figuris”. Când le privim cu atenție, vedem în ele splendoarea lanurilor de cereale, a chiparoșilor care se înalță spre cer, dar și solitudinea copacilor desfunziți, a bărcilor abandonate pe țărm, a cailor obosiți. Curatoriată de Călin Dan, expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, în perioada 14 mai – 12 octombrie 2025.
Mai multe articole
catena-page