Muzeul Boierilor Veneţiei Făgărașului

revista@vacantelatara.ro

Ţara Făgărașului, ţinutul unic din Transilvania, străjuit la Sud de impresionantul zid al munţilor Făgăraș, iar la Nord de Oltul ce unduiește agale, este locul unde natura deosebit de frumoasă și oamenii inimoși trăiesc perpetuu în veșnicia satului. Având o bogată istorie românească, ce se reflectă în arhitectura caselor, în arhitectura bisericilor și în vechile tradiţii populare locale, Ţara Făgărașului adăpostește nenumărate sate cu un trecut adesea uitat.

Într-unul din aceste sate însă, istoria timpurilor îndepărtate a căpătat forţa să iasă din nou la suprafaţă. Este vorba de satul Veneţia de Jos, unde s-a deschis la sfârșitul verii anului 2022 - Muzeul Boierilor Veneţiei Făgărașului - un proiect de suflet al unei tinere familii, ce și-a dorit ca strămoșii destoinici ai satului sa nu fie uitaţi.


Povestea lor începe în anul 2017, când au achiziţionat pentru o sumă modică cea mai veche casă din sat, nelocuită și părăsită de 70 de ani (ce stătea să cadă) cu gândul de a o salva, după cum spun și proprietarii:

A fost ca și când cineva ne împingea de la spate să facem acest lucru și după îndelungi “lupte interioare” am hotărât să ne urmăm imboldul, chiar dacă aparent nu aveam nici o legatură cu acea casă”. S-au hotărât să apeleze la un architect pentru a înscrie proprietatea în Lista Monumentelor Istorice. Cercetând istoria casei, a oamenilor și satului pentru dosarul de listare, au aflat o istorie ascunsă, demult uitată despre mica nobilime- boierii din Veneţia Făgărașului, sat atestat cu acest nume de la 1235. 


Boierii făgărășeni își au începuturile în timpul când Țara Făgărașului a făcut parte din Țara Românească. Boierii din Țara Făgărașului au format nobilimea românească, fiind stăpâni de pământ și de supuși, chiar daca nu au fost considerați pe deplin egali cu ceilalți nobili ai Regatului Ungariei. Autorităţile Cetăţii Făgărașului organizau din timp în timp așa numite “conscripţii”, pentru a stabili de câţi ofiţeri, soldaţi și de ce armament și echipaj dispun “boierii” din Ţara Făgărașului. O astfel de conscripţie de la 1713, enumera în satul Veneţia de Jos 29 de boieri, întrecut doar de Făgăraș, cu 31 de boieri. Constatăm astfel ca Veneţia era un important centru în secolele XVII-XVIII ce deservea Cetatea Făgărașului. 


În jurul anului 1860, în Veneţia de Jos ajunge pretor Ioan Cavaler de Pușcariu, un pasionat al istoriei neamului românesc. Acesta face o cercetare istorică în sat și transcrie textele diplomelor de înnobilare ce le găsește la fiecare familie. Astfel, după cercetări și mai aprofundate în mai multe sate din Ţara Făgarașului, ajunge să publice renumita carte “Fragmente istorice. Despre boierii din Ţara Făgărașului”. Datorită lui cunoaștem astăzi textul a cel puţin 24 de diplome de înnobilare din Veneţia de Jos, diplome ce existau încă în sat la mijlocul secolului XIX, diplome ce dovedeau un statut de care localnicii erau mândrii și la care ţineau cu preţuire. Ioan Cavaler de Pușcariu menţionează astfel, la mijlocul secolului al XIX-lea, existenţa încă a 16 familii de boieri: Comănici (alias Komanics), Stoica (alias Sztojka, Stoika, Ztoika), Monea (alias Mone, Monia), Penci (alias Pencs, Penchy, Pencz), Clocotian (alias Stoika Klokoczan), Popeneci, Rozorea, Cornea, Butza, Boer,  Szaszebesi, Veres, Szakacs (alias Zakach, Socaci), Czinte (Tinte), Milea, Tempes. Din textele acestor diplome culese atunci distingem existenţa a 13 blazoane de înnobilare în Veneţia Făgărașului. 


Din cauza perioadei comuniste, când documentele ce dovedeau “origini nesănătoase” au fost distruse, iar părinţii nu au mai vorbit copiilor lor despre acest trecut, pentru a nu îi expune prigoanei, această istorie a micii nobilimi românești a fost uitată. Se mai păstrează astăzi în original numai 5 diplome, datate 1630, 1651, 1669, 1671 și 1700, salvate ca prin minune. Importanţa lor este una deosebită, deoarece toate sunt ale unor familii din același sat, date de Principi diferiţi ai Transilvaniei, iar aceste familii încă au descendenţi în Veneţia de Jos.

 

Muzeul Boierilor Veneţiei Făgărașului expune la momentul de faţă o expoziţie de fotografie din viaţa satului, însă își va deschide expoziţia permanentă în primăvara anului 2023, când se vor putea admira cele 5 diplome încă existente, reconstituiri ale celor 13 blazoane de “Also-Venicze” (Veneţia de Jos în diplomele de înnobilare), dar și numeroase informaţii despre familiile de boieri din sat. 


Muzeul se află în “Casa Comăniciu”, cea mai veche casă din sat, actualmente restaurată și înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, casa uneia din cele mai vechi familii nobile ale satului. Ceea ce este uimitor este cum strămoșii au “strigat” să nu fie uitaţi și au “răsplătit” pe cei ce le-au ascultat glasul. 

Dacă această casă nu ar fi fost cumpărată, probabil cele două diplome originale găsite acolo s-ar fi distrus și cu ele ar fi dispărut și istoria uitată a satului. Din cele două diplome găsite, una aparţinea fostei familii a casei - familia Comănici, ce rămăsese fără moștenitori, iar a doua a strămoșilor familiei tinere care a cumpărat casa sau a “răscumpărat moștenirea”- familia Stoica. Cele doua familii Comănici și Stoica proveneau din doi fraţi de la 1600 - Coman și Stoika.



Vă invităm să descoperiţi istoria și poveștile Muzeului Boierilor Veneţiei Făgărașului!


Text, foto: Nicoleta Grancea

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
Mai multe articole
Share by: