Gura Humorului, “inima” Bucovinei, o destinație completă

revista@vacantelatara.ro

Când spui Bucovina te gândești în primul rând la mănăstiri, tradiții și la gastronomie. Și la peisajele bucolice cu dealuri molcome, sate cu case pictate, la oamenii săi inimoși și săritori, harnici și credincioși. Pentru că da, Bucovina este o destinație de suflet și pentru suflet, pe care fiecare român ar trebui să o viziteze măcar o dată în viață. 

Cei care mă cunosc știu deja că “Țara Fagilor” este ca o a doua casă pentru mine, o vizitez de fiecare dată când am ocazia chiar dacă i-am bătut drumurile în lung și-n lat. Am acceptat invitația la infotripul ”Explore the smilling city” gândidu-mă că nimic nu mă mai poate suprinde. Dar, după doi ani pandemici în care am lipsit, s-au întâmplat destule lucruri bune și frumoase în “inima” Bucovinei , în Gura Humorului. Humorenii vor acum să ne convingă de faptul că burgul lor e o destinație potrivită pentru toate vârstele, inclusiv pentru cei tineri, mai neliniștiți și aventuroși. 

O vacanță în familie, pentru toate vârstele 

Și da, Gura Humorului are de oferit oaspeților tot felul de activități relaxante și sportive, unele mai aventuroase, tot timpul anului. Dacă vrei să încerci tot ce are mai bun de oferit destinația, va trebui să-ți planifici sejurul cu mai mult atenție. 

Doar să vrei să testezi, nu trebuie să cauți mult Cel mai complet și la îndemână exemplu e Parcul de agrement Ariniș.

Parcul Ariniș 

Flancat de râul Moldova, acest parc e din ce în ce mai ofertant pentru vizitatorii de toate vârstele, ăn orice anitimp. Găsești aici o elegantă piscină semiolimpică acoperită, un parc de tiroliene, un teren minigolf, un poligon de tras cu arcul, o zonă paintball, sală de popice și ziduri de escaladă. 

Acestea sunt deschise tot timpul anului, ca de altfel și două din noile atracții, Parcul și Castelul Hobbiților. Nu trebuie să fii neaparat copil sau fan al romanelor lui JRR Talkien ca să-ți placă cele cinci căsuțe de hobbiți care te așteaptă cu porțile deschise. Acestea, ca și și Castelul Hobbiților, sunt gazdele diverselor festivaluri adresate celor mici care se organizeaza periodic. 

La piscină în aer liber 

Vara, cele două piscine exterioare (una fiind rezervată copiilor) devin neîncăpătoare mai ales în weekend. Cei mici au și un spațiu verde în care să se relaxeze lângă piscină, la umbra unei păduri dese. Iarna, distracția acvatică se mută între pereții mari de sticlă ai piscinei semiolimpicecu apa încălzită. Poți lua chiar și cursuri de înot aici. 

Fântâna “cântătoare” și plimbarea cu canoe 

Nu foarte departe de piscină e o apariție nou-nouță în decorul din Ariniș: o fântână care devine “cântătoare”și “dansatoare” la ceas de seară. Jeturile de apă, care pot depăși 30 metri înălțime unduindu-se grațioase în aer, te duc cu gândul la mult mai celebrele Bellagio din Dubai sau Fonatana Magica de pe Montjuic, Barcelona. 

Mai interesant e că ziua, atunci când vremea permite, te poți plimba pe canalele fântânii cu o canoe. 

Pentru vacanțe active (

Dacă vrei ceva mai multă adrenalină, ai mai multe opțiuni. Poți închiria un ATV pe care-l poți conduce cu atenție până în apropierea Vârfului Toaca. Iarna, poți lua telescaunul către punctul de observație Șoimul și cele două pârtii, Șoimul I și II.  

Adrenalina nu e de ajuns? Pe malul “muntos” al Moldovei, tot în Ariniș, se află punctul de plecare al tirolienei “La kiroliană”. Pe cei 150 metri lungime ai traseului, poți să-ți depășești eventuala frică de înălțime și de viteză și să-ți potolești setea de aventură. Tiroliana peste Moldova e deschisă în orice anotimp, atunci când permite vremea. 

Un parc de escaladă completează oferta pentru fanii turismului activ. E de ajuns să ai curajul să încerci și să te concentrezi, nu trebuie să ai experiență sau să fii un sportive bun ca să poți face față cu brio traseelor din Escalada Parc. Parcul are în prezent nouă trasee cu diferite grade de dificultate. Sunt admise persoanele cu vârsta de peste 4 ani și sub 120 kg greutate. 

Terenuri de sport

Terenurile de handbal, volei și tenis completează oferta adresată celor care iubesc să facă mișcare în natură. La acestea se adaugă și cele 18 piste minigolf din Ariniș. Închirierea de biciclete este și ea o opțiune pentru întreaga familie. Distracția poate continua seara sub semnul muzicii, la clubul Vente. 

Noi trasee de drumeții montane (foto drumetie)

Există ceva și mai provocator și ademenitor: traseele de drumeții cu plecare din Gura Humorului în Obcinile Bucovinei.

Au fost amenajate două noi trasee, către Piatra Pinului (bandă albastră, ușoară) și Șoimului (bandă roșie, cu grad mediu de dificultate). ambele până în doi kilometri lungime. 

Poți alege varianta scurtă, respectiv să urci cu telescaunul până la Foișorul de observare de pe vârful Toaca și apoi să cobori pe jos, echipat de drumeții fiind.

Drumeții pentru cei experimentați

Dacă faci parte din grupul mai restrîns ai celor experimentați, testează acele trasee de drumeții montane mai lungi și mai abrupte, cu pornire chiar din Gura Humorului. V eei strîbate peisaje exceptional de frumoase, vei trece pe lngă sate vechi și pitorești.

Cel mai lung e marcat marcat bandă roșie, pornește de pe dealul La Toacă și continuă prin pădure 20 de ore pe traseul Vârful Tocila – Vârful Bobeica – Vârful Scorușeț – Pasul Ciumârna – Satul Putna. Provocator, nu?

Mănăstirea Humorului e punctul de pornire pentru un un alt traseu lung, marcat bandă roșie: Vârful Piciorul Înalt – Obcina Cacica – Vârful Călugărița – Curmătura Pleșa – Dealul Pleșa – Poiana Fagului – Poiana Trisciorului – Poiana Ciungi – Satul Sucevița.


Ateliere de încondeiat ouă și de olărit 

Bucovina este și despre meșteșuguri și tradiții și poți lua parte la cursuri de măiestrie a artei populare. Un astfel de “exercițiu” de îndemânare și răbdare este cel de încondeiat ouă. Sub îndrumarea unui meșter popular, atelierul poate dura una-două ore. Atelierele de olărit și cele de sculptură în lemn te pot ajuta nu doar să te destinzi ci și să-ți descoperi un talent nativ, cine știe?! 

Ce nu e de ratat în zonă

Dacă te pasinează istoria, nu ocoli Cetatea de Scaun a Sucevei, parte a sistemului de fortificații construit în Moldova la sfârșitul sec. al XIV. Nu rata nici Mănăstirea Putna, cea supranumită nu fără motiv, “Ierusalimul Neamului Românesc”.

Dacă vrei să pătrunzi mai adânc în spiritul locului, vizitează Muzeului Satului Bucovinean din Suceava, Muzeul Datinilor din Gura Humorului, Muzeele Oului din Vama și cel din Moldovița. Casa Memorială ,,Ciprian Porumbescu” te va emoționa, cu siguranță.  

Mănăstirile vechi din Bucovina, cu sau fără fresce exterioare pictate, sunt adevărate cărți ilustrate pentru cine are ochi să vadă. Incluse în patrimoniul UNESCO, Mănăstirile Voroneț, Humor, Biserica Sf. Ioan Botezătorul din satul Arbore, Biserica Sf Ioan Botezătorul din Suceava, Biseriva Sf. Cruce din Probota, Mănăstirile Sucevița și Moldovița merită din plin vizitate! Ele continuă să suprindă de fiecare dată cu noi imagini, informații și povești, mai ales când sunt spuse de cele mai avizate persoane. 

 ”Explore the Smiling City”

Alături de bloggeri și jurnaliști am participat la începutul lunii iunie la infotripul ,,Explore the Smiling City”. Ne-au fost gazde primitoare pensiunea Casa Humor, Best Western Bucovina Cuib de munte, Voronet Blue și La conac in Bucovina. Dacă vrei cazare cu oferte SPA, ospitalitate și bucate tradiționale, atunci citește recenziile pentru aceste unități de cazare de mai sus și vei înțelege de ce le recomand și eu. 


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
Mai multe articole
Share by: