Familia “Vacanţe la ţară” la peste 200 de ediţii

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

De trei ani de zile, bibliofilul Ion C. Rogojanu – cândva director al unor hoteluri – și subsemnatul – de la ASE București – suntem găzduiți, în tandem, aproape număr de număr, de revista „Vacanțe la țară”.

La paginile de „Istorie și turism”, deja am ilustrat, la propriu și la figurat, câteva serii de articole, intitulate, succesiv: „Planeta Eminescu”, „Centenar”, „Isvoade de mâncări și beuturi”, „Carte frumoasă...”, „România balneară și turistică – ieri”.

Mai mult, în cadrul bravei echipe redacționale, de altfel, numeric, restrânsă, am fost desemnați ca senior editori. Exprimăm aprecierea față de „comandantul” conf.univ.dr.. Maria Stoian, precum și față de „timonierul” Cristian-Alexandru Catană – cei care mereu reușesc să umfle pânzele presei tipărite pe o mare marcată de instabilități de toate felurile. La multe 200 de numere, „Vacanțe la țară”!


Prof. univ. dr. Nicolae LUPU

«Omul sfinţeşte locul », spune un proverb vechi românesc, dacă se implică în ceea ce face, cu interes, cu dăruire, cu pasiune…  Aceste calităţi le-am regăsit la toţi colegii din echipă editorială a revistei «Vacanţe la ţară», motiv pentru care a fost o plăcere şi o onoare să lucrez alături de ei la 45 din cele 200 de numere pe care le aniversează acum publicaţia noastră! Am folosit expresia «publicaţia noastră” în mod intentionat, deoarece m-am simţit în mijlocul colectivului redacţional ca într-o familie adevărată, am fost susţinută să îmi manifest creativitatea şi încurajată să învăţ cât mai multe despre turismul rural şi, mai ales, despre sufletul omului simplu, de la ţară, care îşi păstrează neîntinate valorile şi tradiţiile, în pofida oricăror vitregii ale istoriei.

Marele istoric Nicolae Iorga scria undeva că omul rămane în viitor doar cu ceea ce a putut oferi sau dărui altora. De la acest aforism pornind, constat cu o bucurie nespusă că pragul celor 200 de numere de revista «Vacanţe la ţară», la care mi-am adus şi eu umila contribuţie, nu reprezintă un obstacol pentru noi, echipa redacţională, ci un imbold de a continua pe mai departe rolul şi misiunea noastră educaţională, autentic culturală şi românească.

Mulţumesc conf. univ. dr. Maria Stoian, creatoarea publicaţiei, că mi-a permis să dăruiesc posterităţii o parte din mine! Mulţumesc, redactorului şef Cristian – Alexandru Catană, că m-a ajutat să mă integrez într-un univers puţin familiar pentru mine, bucureşteancă de multe generaţii! Multumesc Senior editorilor revistei, domnii Ion C. Rogojanu şi prof. Univ. Dr. Nicolae Lupu, că mi-au permis să învăţ cât mai multe despre turismul rural de la nişte profesionişti de talie naţională! Mulţumesc, colaboratorilor şi partenerilor revistei pentru că au oferit susţinere şi sens demersurilor noastre editoriale!

La multe sute de numere revistei «Vacanţe la ţară» ! La mulţi ani tuturor celor cu care am avut deosebita onoare de a colabora într-o măsură mai mare sau mai mică!

Anne-Mary Nechita



Pentru mine, revista “Vacanţe la ţară” a însemnat revenirea la normalitatea pe care mi-o doream!

O normalitate la care renunțaseră - după 1990 - mulți dintre cunoscuții mei, care căutau fel de fel de locuri mai mult sau mai puțin exotice de petrecere a concediilor, în lume, uitând ce peisaje minunate avem în țară! 

Normalitatea redescoperirii frumuseților naturale ale României, pe care nu ni le poate lua nimeni și nici nu le poate copia.

Normalitatea redescoperirii obiceiurilor noastre, pe cale de a fi uitate, dar care chiar merită să fie păstrate, pentru că ne reprezintă!

Normalitatea redescoperirii bucatelor noastre tradiționale, după ce parcă începusem să ne rușinăm că mîncăm natural.

Normalitatea redescoperirii ospitalității recunoscute a poporului nostru, care nu are "tehnici și proceduri", dar are dragoste și bunătate!

A trebuit să apară revista “Vacanţe la ţără”, care prezintă simplu și atât de real peisajele noastre, obiceiurile și bucatele românești și ospitalitatea omului simplu, de la țară, pentru ca și noi, cei de pe aceste meleaguri, să ne redescoperim țara!

A trebuit să apară revista “Vacanţe la ţără”, pentru ca românii să-și regăsească vatra neamului!

Asta înseamnă, pentru mine, revista “Vacante la ţară”!

Și mai înseamnă prezentarea unei Românii normale, România frumoasă, așa cum este ea și unde străinii vin din ce în ce mai mulți, pentru a găsi ceea ce ei nu mai au - viața adevărată, în strânsă legătură cu natura!

Nu în ultimul rând, revista “Vacante la ţară” reprezintă și un colectiv de oameni inimoși, care - dincolo de lipsurile și greutățile întâmpinate de-a lungul anilor - a reușit să editeze, fără întrerupere, o publicație de căpătâi pentru orice om care dorește să cunoască România, așa cum este ea - România, la ea acasă!

Asta este revista “Vacanţe la ţară” și mă consider extrem de norocos că pot scrie în această revistă!

Daniel Neguţ



Iunie 2011. Ediţia nr. 90, revista “Vacanţe la ţară”. Unii făceau primii paşi. Eu, primele rânduri.

Au urmat alte 110 ediţii şi-un timp care ne-a răsfoit pe toţi. În timp ce mulţi doar scriu…noi am ales să adăugăm şi multă simţire. Ne unesc atâtea, vibrăm la tot ce înseamnă autenticitate, natură, oameni şi locuri. Sunt câteva ingrediente care ne-au condus de la director, senior-editori, redactor-şef, redactori, colaboratori…la familie. Familia “Vacanţe la ţară”.

Timpul... iar mă întorc la timp. Şi sigur nu am avut întotdeauna timp să ne vedem, fizic, atât de des precum ne-am dorit. Dar iată că, timp de 16 ani, datorită publicaţiei “Vacanţe la ţară”, lună de lună, neîntrerupt, noi ne reîntâlnim în paginile revistei. Rândurile ne unesc - daruri pentru cititorii care ne pot citi articolele, poveştile. gândurile, rândurile…şi printre rânduri.

Timpul…iar mă întorc la timp. Şi…e timpul să-i adresez mulţumiri doamnei Maria Stoian pentru că a făcut ca timpul meu să merite. Sunt 9 ani investiţi într-o iniţiativă a domniei sale prin care a făcut ca lumea satului românesc să fie parte din noi. Noi, familia asta frumoasă, călăuziţi cu profesionalism de doamna Stoian ducem mai departe această lume. O scriem, o împachetăm în rânduri şi o dăruim lumii întregi. Felicitări, familie şi…la cât mai multe daruri, împreună!

Timpul…e timpul să te salut, Iunie, 2011! A meritat şi va merita! Septembrie, 2020…în timp ce răsfoiesc ediţia nr. 200.

Cristian-Alexandru Catană   



Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana April 30, 2025
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, continuă seria de activități din anul 2025 cu organizarea unei serii de expoziții cu genericul „Galeria pictorilor botoșăneni la Ipotești”, având la bază lucrări din propriul patrimoniu și din Colecția de Artă plastică modernă și contemporană românească a Muzeului Județean Botoșani.
April 30, 2025
,ALTER EGO – prima expoziţie a doi importanţi artişti contemporani români la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”Târgu . În oraşul în care sunt expuse patru dintre capodoperele semnate de Constantin Brâncuşi – Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului, mărturii ale sufletului şi geniului românesc, în care istoria trăieşte şi prin numele lui Tudor Vladimirescu şi Ecaterina Teodoroiu, două dintre figurile emblematice legate de destinul acestui oraş, la Târgu Jiu, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” va găzdui în perioada 9 aprilie – 9 mai 2025 , expoziţia a doi artişti emblematici ai artei contemporane româneşti : Dumitru Macovei şi Giulian Dumitriu. Un duo artistic, care leagă două lumi, dar care spune aceeaşi poveste: arta, ca unicul mod de a trăi şi vibra!Concepută ca o conversaţie între cele două medii artistice, pictură şi sculptură, Alter Ego este prima expoziţie a celor doi artişti la Târgu Jiu şi îşi propune să dezvăluie într-un dialog exclusiv, ceva din intimitatea lor creativă.
April 23, 2025
Bucurie, frumusețe și magie găsiți în expoziția de artă CATS ARE TAKING OVER, care este un remediu pentru suflet așa cum este pisica, personajul principal al acestei expoziții. Un nou spațiu cultural din București - Vila Catena s-a deschis cu această inedită expoziție, care reunește lucrările a 45 de artiști și grupuri artistice din România, China, Franța, Polonia, Spania, Australia, SUA. Expoziția este deschisă în perioada 10 aprilie - 30 iulie 2025, joi și vineri între orele 15 -19, sâmbătă între orele 12-16, la Vila Catena (str. Radu Calomfirescu nr. 15, București).
April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
Mai multe articole
catena-page