Experienţe de vacanţă în Bistriţa-Năsăud

revista@vacantelatara.ro

Poate prea puţin promovate pe piaţa internă, diversitatea programelor specifice turismului rural şi cultural dar şi a experienţelor de vacanţă din judeţul Bistriţa-Năsăud, riscă să devină mult mai apreciate de turiştii străini care descoperă acele meleaguri binecuvântate de natură şi istorie. Autenticitatea abundă la fiecare pas. Tradiţiile, portul popular, pădurile umbroase, râurile şi lacurile reci de munte, potecile spre înălţimi care nu şi-au pierdut sălbăticia, mănăstiri şi lăcaşuri încărcate de credinţă…sunt doar câteva dintre reperele acestei zone. Haideţi s-o descoeprim şi cel mai important, să ştim cum s-o descoperim astfel încât să nu-i ştirbim din autenticitate. Ţinutul Bistriţei, ca şi multe altele, este un meleag cu care trebuie să ne mândrim!

Când tradiţionalul se împleteşte cu modernul la Pensiunea “Izvorul Zânelor”


Pentru turiştii dornici să descopere farmecul zonei Colibiţa recomandăm pensiunea “Izvorul Zânelor”, unde modernul şi elegantul se împletesc armonois cu specificul locurilor bistriţene. Amplasată într-un cadru liniştit, în mjlocul naturii, pensiunea “Izvorul Zânelor” îşi aşteaptă turiştii cu o capacitate de 15 camere. Piscina, sauna, sala de mese şi livingul cu şemineu, programele cu prezentare de tradiţii locale (port popular, dansuri), sunt câteva dintre ingredientele unui sejur reuşit pe meleagurile bistriţene. Pensiunea este o alegere optimă şi pentru ogranizarea de evenimente speciale, aniversări şi team-bulidinguri.

 

Pensiunea “Izvorul Zânelor”

Str. Principala, nr. 37

Colibita, Bistrita-Nasaud, Romania

0753 051 550


Popas pe malurile Colibiţei – înconjuraţi de umbra Bârgăului şi Călimanilor

 

Hoinari printre “bârgăiele” judeţului, aşa cum spun localnicii acestor locuri, ajungem pe Valea Bistriţei în satul Colibiţa, devenit deja o staţiune turistică de interes local (prima staţiune de acest fel din Bistriţa-Năsăud). Avantajată de o amplasare între cei doi munţi – Bârgău şi Călimani şi de pitorescul lac de acumulare, Colibiţa este alegerea potrivită pentru cei ce caută relaxare, natură, tradiţie dar şi pentru segmentul iubitor de agrement şi turism activ.

Aflat la aproxmativ 50 de km. de Bistriţa, lacul Colibiţa a adunat în jurul său o salbă de pensiuni care-şi aşteaptă oaspeţii. Frumuseţea acestui lac poate fi admirată şi alegând o crozieră, multe dintre aceste servicii fiind promovate de către unităţile de cazare. Lacul Colibiţa se întinde pe o suprafaţă de 5 km, fiind situat la 800 de metri altitudine. Lacul a luat naştere prin inundarea vechiului sat, preluând numele acestuia. 

Colibiţa mai este recunoscută şi datorită aerului ozonat, cu factori curativi foarte apreciaţi.


În anul 1923, Asociaţia “Caritatea” din Cluj-Napoca amenajase în Colibiţa un Sanatoriu pentru tratarea studenţilor bolnavi de TBC sau de alte afecţiuni pulmonare. Din păcate sanatoriul a ars în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial .


Agrement în zona Colibiţa:


- Croziere pe lac, hidrobiciclete, caiac;

- Locuri amenajate pentru plajă şi relaxare;

- Trasee de cicloturism şi mountain-bike;

- Excursii rurale în “Bârgaiele” bistriţene: Rusu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Mijlocenii   Bârgăului, Susenii Bârgăului, Prundul Bârgăului, Tiha Bârgăului și Mureșenii Bârgăului;

- Activităţi de pescuit (păstrăv, clean, caras);

- Drumeţii montane (trasee amenajate în Parcul Naţional Călimani, Tăul Zânelor, Vârful Bistriciorul, izvorul de apă minerală Borcut);

- Excursie la Castelul Dracula şi pasul Tihuţa;

- Plimbări cu sania pe timpul iernii;


Hoinari printre legende la…Tăul Zânelor din Călimani


Situat în Parcul Naţional Călimani, la o altitudine de 1260 m, Tăul Zânelor este unul dintre cele mai pitoreşti obiective pentru pasionaţii plimbărilor şi drumeţiilor montane. Accesul se face pornind din Colibiţa, traseul fiind marcat şi accesibil tot timpul anului.


Destul de similar ca şi înfăţişare cu Lacul Roşu, Tăul Zânelor (lac de baraj natural cu o suprafaţă de 0,5 ha şi adâncime maximă de 4 m) s-a format în mijlocul pădurii de molid, într-o zonă bogată în roci vulcanice desprinse de-a lungul anilor din Munţii Călimani.


Denumirea lacului vine de la o legendă a zonei, care aminteşte de ciobanii Scurtu şi Pasăre. Aceştia-şi duceau oile la păscut pe munte. Într-o noapte cu lună plină ei au zărit patru zâne plimbându-se printr-o poiană. Observând că au fost descoperite şi dorind să nu mai fie văzute şi de alţi ochi, zânele au făcut o înţelegere cu ciobanii, dăruindu-le un munte unde-şi pot hrăni oile (Chicera lui Pasăre) dar şi un pârâu unde să le adape (pârul Scurtu). Însă ciobanii nu au respectat promisiunea şi într-o noapte, pitiţi după arbori, au revenit să privească zânele care alergau goale prin poiană. Acestea i-au surprins şi au dezlănţuit furtuni puternice şi au prăvălit un munte, peste ei. De-atunci, acolo a rămas un mic lac, înconjurat de stânci şi păduri care astăzi este…Tăul Zânelor.

Vă invităm să descoperiţi atracţiile Bistriţei-Năsăud cu programele turistice marca SCORILO TRAVEL VACANTE!

www.scorilotravelvacante.ro

 

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
Mai multe articole
Share by: