Ciolan afumat în pâine cu cartofi la cuptor – reţetă Chef Daniel Dudai

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Localitatea Moisei din Maramureş este cunoscută și recunoscută nu doar pentru istoria care s-a scris aici, dar și pentru păstrarea tradițiilor locale, atât din punct de vedere al portului popular cât și din punct de vedere gastronomic. Pensiunea « La Pătru » este un exemplu în aces sens şi datorită faimei de care se bucură Daniel Budai sau, mai bine zis, Chef Budai. 

Pe perioada șederii « La Pătru » aveţi prilejul, printre altele, de a degusta un preparat tradiţional - un delicios ciolan afumat în pâine cu cartofi la cuptor.

Din secretele preparatului „ciolan afumat în pâine cu cartofi la cuptor”, pregătit de Chef Daniel Budai : 

Se alege ciolanul, nu foarte afumat, și se împănează cu usturoi. De reținut este faptul că nu se pune sare deloc pentru că ciolanul are deja sarea necesară pentru a ieși un preparat savuros.

După ce Dani a împănat ciolanul bine cu usturoi, a pregătit un mix de condimente care a inclus boia dulce, tarhon, praf de usturoi, piper și alte mirodenii. Acest mix l-a amestecat bine cu o lingură-două de ulei, apoi l-a lăsat puțin la odihnit pentru a-și lăsa aroma.

Într-o tigaie se căleşte ceapa tăiată foarte subțire, până începe să-și schimbe culoarea și să se înmoaie puțin. După ce s-a frăgezit ceapa, se pun mirodeniile peste ceapă , încep să se omogenizeze, apoi se ia tigaia de pe foc și se trece la prepararea aluatului pentru pâine. Aluatul pentru pâine nu are nimic special, se poate folosi orice fel de aluat de pâine.


Aluatul obținut a fost întins pe o masă bine unsă cu ulei, apoi au fost tăiate câteva bucăți de slănină groase cam cât degetul mic și așezate în mijlocul foii.

Peste slănină, Dani a pus ciolanul, peste care a turnat mixul de mirodenii cu ceapă și apoi a închis aluatul deasupra. Aluatul a fost închis în așa fel încât sigiliul să se afle pe fundul formei în care se coace pentru a elimina riscul de desfacere atunci când crește pâinea.

Tot acest preparat a fost dat la cuptor la foc mediu până când aluatul a prins o culoare arămie deasupra.

Preparatul a fost scos de la cuptor, învelit în totalitate în folie de aluminiu și adus din nou la cuptor, de această dată la foc mic. Ultima coacere trebuie să fie lentă pentru a da timp aromelor să intre în pâine.

După aproximativ o oră, o oră și jumătate, Dani a scos preparatul de la cuptor, a îndepărtat folia de aluminiu și a început porționarea lui.


Ciolanul afumat în aluat de pâine a fost completat cu niște cartofi țărănești și atunci se poate spune că s-a obținut un tradițional ciolan în pâine așa cum numai la Pensiunea « La Pătru » se poate mânca.

Având în vedere că este un preparat destul de sățios, este de preferat ca, pe post de aperitiv, să fie servit un pahar de palincă, pentru domni, sau o vișinată ori afinată, pentru doamne.

Sperând că v-am deschis apetitul pentru acest preparat delicios, vă invit să vizitați Moiseiul și să vă bucurați de preparatele unice care ies din mâinile lui Daniel Budai, cheful care trăiește pentru perpetua bucătăria tradițională, dându-i tușe personale și îmbogățindu-i moștenirea.

Rețetă originală – Daniel Budai

Pensiunea « La Pătru »

Str. Principală nr 1427, Moisei, 

județul Maramureș

Text si foto: Adriana Roman

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana April 30, 2025
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, continuă seria de activități din anul 2025 cu organizarea unei serii de expoziții cu genericul „Galeria pictorilor botoșăneni la Ipotești”, având la bază lucrări din propriul patrimoniu și din Colecția de Artă plastică modernă și contemporană românească a Muzeului Județean Botoșani.
April 30, 2025
,ALTER EGO – prima expoziţie a doi importanţi artişti contemporani români la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”Târgu . În oraşul în care sunt expuse patru dintre capodoperele semnate de Constantin Brâncuşi – Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului, mărturii ale sufletului şi geniului românesc, în care istoria trăieşte şi prin numele lui Tudor Vladimirescu şi Ecaterina Teodoroiu, două dintre figurile emblematice legate de destinul acestui oraş, la Târgu Jiu, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” va găzdui în perioada 9 aprilie – 9 mai 2025 , expoziţia a doi artişti emblematici ai artei contemporane româneşti : Dumitru Macovei şi Giulian Dumitriu. Un duo artistic, care leagă două lumi, dar care spune aceeaşi poveste: arta, ca unicul mod de a trăi şi vibra!Concepută ca o conversaţie între cele două medii artistice, pictură şi sculptură, Alter Ego este prima expoziţie a celor doi artişti la Târgu Jiu şi îşi propune să dezvăluie într-un dialog exclusiv, ceva din intimitatea lor creativă.
April 23, 2025
Bucurie, frumusețe și magie găsiți în expoziția de artă CATS ARE TAKING OVER, care este un remediu pentru suflet așa cum este pisica, personajul principal al acestei expoziții. Un nou spațiu cultural din București - Vila Catena s-a deschis cu această inedită expoziție, care reunește lucrările a 45 de artiști și grupuri artistice din România, China, Franța, Polonia, Spania, Australia, SUA. Expoziția este deschisă în perioada 10 aprilie - 30 iulie 2025, joi și vineri între orele 15 -19, sâmbătă între orele 12-16, la Vila Catena (str. Radu Calomfirescu nr. 15, București).
April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
Mai multe articole
catena-page