Ciolan afumat în pâine cu cartofi la cuptor – reţetă Chef Daniel Dudai

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Localitatea Moisei din Maramureş este cunoscută și recunoscută nu doar pentru istoria care s-a scris aici, dar și pentru păstrarea tradițiilor locale, atât din punct de vedere al portului popular cât și din punct de vedere gastronomic. Pensiunea « La Pătru » este un exemplu în aces sens şi datorită faimei de care se bucură Daniel Budai sau, mai bine zis, Chef Budai. 

Pe perioada șederii « La Pătru » aveţi prilejul, printre altele, de a degusta un preparat tradiţional - un delicios ciolan afumat în pâine cu cartofi la cuptor.

Din secretele preparatului „ciolan afumat în pâine cu cartofi la cuptor”, pregătit de Chef Daniel Budai : 

Se alege ciolanul, nu foarte afumat, și se împănează cu usturoi. De reținut este faptul că nu se pune sare deloc pentru că ciolanul are deja sarea necesară pentru a ieși un preparat savuros.

După ce Dani a împănat ciolanul bine cu usturoi, a pregătit un mix de condimente care a inclus boia dulce, tarhon, praf de usturoi, piper și alte mirodenii. Acest mix l-a amestecat bine cu o lingură-două de ulei, apoi l-a lăsat puțin la odihnit pentru a-și lăsa aroma.

Într-o tigaie se căleşte ceapa tăiată foarte subțire, până începe să-și schimbe culoarea și să se înmoaie puțin. După ce s-a frăgezit ceapa, se pun mirodeniile peste ceapă , încep să se omogenizeze, apoi se ia tigaia de pe foc și se trece la prepararea aluatului pentru pâine. Aluatul pentru pâine nu are nimic special, se poate folosi orice fel de aluat de pâine.


Aluatul obținut a fost întins pe o masă bine unsă cu ulei, apoi au fost tăiate câteva bucăți de slănină groase cam cât degetul mic și așezate în mijlocul foii.

Peste slănină, Dani a pus ciolanul, peste care a turnat mixul de mirodenii cu ceapă și apoi a închis aluatul deasupra. Aluatul a fost închis în așa fel încât sigiliul să se afle pe fundul formei în care se coace pentru a elimina riscul de desfacere atunci când crește pâinea.

Tot acest preparat a fost dat la cuptor la foc mediu până când aluatul a prins o culoare arămie deasupra.

Preparatul a fost scos de la cuptor, învelit în totalitate în folie de aluminiu și adus din nou la cuptor, de această dată la foc mic. Ultima coacere trebuie să fie lentă pentru a da timp aromelor să intre în pâine.

După aproximativ o oră, o oră și jumătate, Dani a scos preparatul de la cuptor, a îndepărtat folia de aluminiu și a început porționarea lui.


Ciolanul afumat în aluat de pâine a fost completat cu niște cartofi țărănești și atunci se poate spune că s-a obținut un tradițional ciolan în pâine așa cum numai la Pensiunea « La Pătru » se poate mânca.

Având în vedere că este un preparat destul de sățios, este de preferat ca, pe post de aperitiv, să fie servit un pahar de palincă, pentru domni, sau o vișinată ori afinată, pentru doamne.

Sperând că v-am deschis apetitul pentru acest preparat delicios, vă invit să vizitați Moiseiul și să vă bucurați de preparatele unice care ies din mâinile lui Daniel Budai, cheful care trăiește pentru perpetua bucătăria tradițională, dându-i tușe personale și îmbogățindu-i moștenirea.

Rețetă originală – Daniel Budai

Pensiunea « La Pătru »

Str. Principală nr 1427, Moisei, 

județul Maramureș

Text si foto: Adriana Roman

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana December 11, 2025
Mergând la pas prin Moieciu de Sus, pe valea Băngăleasa, la intrarea în “Parcul Naţional Bucegi”, pornește o potecă tematică - traseu ecoturistic spre vârful Bisericuţa – 1322 m. Este cunoscut faptul că în zona Moieciu – Fundata, un total de 9 traseele ecoturistice iniţiate de Centrul de Ecologie Montană, pun accentul pe observarea și aprecierea naturii și a autenticităţii rurale. Aceste trasee au ca marcaj turistic – omuleţi de diverse culori.
December 11, 2025
Sculpturile monumentale ale artistului Alfred Dumitriu creează punți în timp și spațiu, între lumea terestră și Universul infinit. În perioada septembrie 2025 – mai 2026, ele sunt amplasate într-un loc minunat, plin de energie și frumos, în Câmpina în curtea castelului în care a trăit marea personalitate Bogdan Petriceicu Hașdeu. Le puteți admira în curtea acestui muzeu celebru, și prin intermediul lor să vă conectați cu lumea cosmică, deoarece aceste sculpturi îndeamnă la meditație. “Forma trebuie să-ți dea o emoție, pentru că orice formă are în ea această putere” mărturisește artistul Alfred Dumitriu.
By Cristian Catana November 26, 2025
Decernarea premiilor “Margareta de aur” este o tradiție continuată și în anul 2025, evenimentul organizat de revista “Vacanțe la țară” împreună cu rețeaua “ANTREC România” ajungând la cea de a-XIX-a ediție. În acest an, gazdă a fost scena principală a Târgului de Turism al României, desfășurat la Romexpo, București. Încă de la prima ediţie au fost recompensate rezultatele obţinute în evidențierea calității serviciilor de ospitalitate, păstrarea şi promovarea datinilor locale, identitatea gastronomică regională, promovarea și reprezentarea comunităţilor locale, posibilităţi de agrement și de petrecere a timpului liber, amenajarea grădinii etc. Ca noutate, în ultimii ani premiem și Punctele Gastronomice Locale, cât și afacerile mici și exemplele de antreprenoriat zonal – repere de bune practici în diversificarea și promovarea ofertei unei destinații rurale. Totodată, sunt valorificate și componenta gastronomică specfică, cât și conservarea tradiţiilor zonelor prielnice agroturismului și ecoturismului. De-a lungul celor XIX ediții câștigătorii premiilor “Margareta de Aur” devin ambasadori ai turismului rural contribuind la consolidarea unei imagini pozitive și competitive pentru România atât în plan national cât și internațional. Felicitări tuturor câștigătorilor!
November 26, 2025
Patru zile de oferte exclusive, dialog profesionist și experiențe imersive pentru public și industrie ROMEXPO a închis ediția de toamnă a Târgului de Turism al României (20–23 noiembrie), confirmând rolul evenimentului ca hub național pentru inspirație de călătorie, vânzări directe și networking B2B. Pavilionul B2 a reunit un public numeros, atras de pachete promoționale pentru iarnă, city break-uri, destinații exotice și early booking pentru 2026, dar și de un program consistent de conferințe și demonstrații.
November 26, 2025
Haideți să descoperim împreună expoziția “Covoare zburătoare” deschisă la Muzeul Național de Artă al României. Sunt expuse 15 covoare anatoliene de mare valoare din secolele XVII-XVIII din colecția MNAR din București și Muzeul Brukenthal din Sibiu, alături de 15 covoare contemporane realizate de renumitul artist Thomas Ruff. Expoziția poate fi vizitată în perioada 18 septembrie 2025 – 28 februarie 2026.
By Cristian Catana November 19, 2025
Joi, 20 noiembrie, ROMEXPO deschide ediția de toamnă a Târgului de Turism al României , eveniment dedicat pasionaților de călătorii, dar și profesioniștilor care activează în industria turismului. Timp de patru zile, vizitatorii vor putea descoperi oferte atractive, destinații pentru toate preferințele, experiențe imersive și soluții inovatoare pentru planificarea vacanțelor viitoare. Evenimentul are loc în perioada 20 – 23 noiembrie , în Pavilionul B2 al Centrului Expozițional, care devine o platformă de inspirație turistică pentru iarna 2025, city break-urile anului următor, destinațiile exotice și pachetele early booking pentru vara 2026. Ediția din această toamnă reunește 103 companii expozante și înregistrează un grad de internaționalizare de 41%, confirmând diversitatea și atractivitatea evenimentului la nivel regional și internațional. „Târgul de Turism al României – ediția de toamnă - este o platformă completă, în care vizitatorii își conturează opțiunile de vacanță în mod informat și avantajos, iar profesioniștii testează interesul pieței și dezvoltă noi colaborări relevante. Îi invităm pe toți cei interesați de călătorii bine planificate să transforme vizita la ROMEXPO în punctul de plecare al următorului sezon turistic”, transmite Oana Netbai, Director Comercial ROMEXPO.
November 4, 2025
Prin expoziția “József Klein și Școala de la Baia Mare” se sărbătoresc 130 de ani de la înființarea renumitei Școli de pictură. Baia Mare a atras mii de artiști care au creat o colonie artistică efervescentă și avangardistă. Aveți ocazia să vedeți lucrări care n-au mai fost expuse niciodată la București, lucrări care descriu frumusețea cerului și dealurilor de la Baia Mare. Expoziția “József Klein și Școala de la Baia Mare” este deschisă la Muzeul Național de Artă al României, în perioada 18 septembrie 2025 – 28 februarie 2026.
November 4, 2025
Militza Sion și Răzvan Luscov pe lângă cariera de arhitecți, și-au exprimat mereu gândurile pictând și desenând liber. Au decis să-și reunească lucrările într-o expoziție intitulată “Dialog”, în care vorbesc despre libertatea de a crea, despre Universul transcendent, despre liniște și agitație, despre soare și nori, despre complexitatea ființei umane. Vă invităm să vedeți această vibrantă expoziție în perioada 10 octombrie – 7 noiembrie 2025, la Galeria Romană din București.
October 28, 2025
Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 17-31 octombrie 2025, în spațiul Galeriei ,,Colecția de Artă”, expoziția de pictură și grafică ,,Memorii în culori”, o nouă „personală” a artistului botoșănean Cristian Bîrzoieș.
October 28, 2025
Începând cu octombrie 2025​ și până în luna martie 2026, Vila Catena invită publicul ​s​ă viziteze expoziția de artă "HOME", o expoziție de artă contemporană curatoriată de Galeria Sandwich, cu participarea a peste 30 de artiști.
Mai multe articole
catena-page