Biblioteca Rurală din Jibert, Braşov
După succesul primelor pagini din proiectul „Biblioteci Rurale” iniţiat de Florin Bucutea, oameni din judeţul Braşov şi uşor, uşor din toate colţurile ţării au început să vadă rezultatele primei Biblioteci rurale din Dăişoara ridicată de la 0 doar prin donaţii şi contribuţii personale. Astfel, comunităţile rurale din vecinătatea satului au apreciat ceea ce s-a întâmplat aici şi şi-au dorit o Bibliotecă asemenea. Plin de entuziasm, am pornit pe drumul de a înfiinţa Biblioteci Rurale în comunităţile vecine, în satele în care am descoperit şi cunoscut oameni care vor să aducă un plus de valoare în locul în care trăiesc, în locul în care poate îşi cresc şi educă fii şi fiicele. Un prim exemplu este localitatea Jibert.

Povestea Bibliotecii Rurale din Jibert, Braşov
Jibert, mai demult Șibert, Șiberga, Jibergu (în dialectul săsesc Soeibrig, Seibrig, Zeibriχ, în germană Seiburg, Sibricht, în maghiară Zsiberk) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Brașov. Ideea înfinţării unei Biblioteci în comuna Jibert a venit de la o discuţie cu preotul Iulian Vincenţiu Ungureanu care deja implicat în diverse acţiuni civice, a fost foarte plăcut surprins, interesat şi dornic să facă acest lucru şi în comunitatea dumnealui. Am pornit timizi pe acest drum, pentru că deşi primeam foarte multe cărţi atât la Dăişoara cât si la Jibert, nu exista înca un spaţiu foarte bine definitivat.

Primăria ne-a pus la dispoziţie o casă, dar casa nu avea nici geamuri, nici încălzire. Prin hotărârea şi ambiţia asupra acestui proiect a preotului Ungureanu, în Ianuarie 2020 am demarat campania de strângere de cărţi pentru viitoarea Bibliotecă Rurală, iar în Aprilie 2021 acest spaţiu a fost inaugurat şi deschis publicului. Autorităţile locale au sprijinit foarte mult această iniţiativă a noastră şi timp de câteva luni, casa despre care vă spuneam s-a trasnformat în Bibliotecă, cu acoperiş schimbat, geamuri noi, zugrăvit, sistem de încăzlire şi mai mult decât atât cu rafturi pentru cele mai mult de 10 000 de volume de cărţi pe care le-am adunat în acest timp.

Bibliotecă şi mic centru educaţional
În primă fază proiectul a fost gândit doar ca bibliotecă comunală, dar ulterior preotul Ungureanu s-a gândit să îşi folosească experiența acumulată ca profesor de religie și muzică și să extinda aria de activitate, având în vedere că s-au primit diverse echipamente pe care era păcat să nu le folosim. Astfel, s-au adunat un video proiector cu ecranul aferent, calculatoare, sistem audio-tv, drept urmare, în incinta bibliotecii s-a amenajat un mic centru educațional, dotat cu 8 calculatoare, 4 imprimante multifuncționale, web camere, care vor ajuta copiii, elevii care au nevoie și nu au posibilitatea acasă să acceseze internetul.

Astazi la Biblioteca Jibert se întâmplă lucuri extraordinare, au loc activităţi cu tinerii din comunitate, schimburi de experienţă, tabere tematice, ateliere şi work-shopuri unde elevii, tinerii şi copiii de vârste mai mici vin cu entuziasm spre educaţie, spre lectură, spre cunoaştere; Iar preotul Ungureanu este pastorul acestui loc, unde îşi dăruieşte o mare parte din timp pentru ca Biblioteca să fie vie şi plină mereu.
Text si foto: Florin Bucutea
Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec








