Brunch în Veneţia Făgărașului
Un nou trend din Transilvania este descoperirea satelor la pas, în ritm domol, fără grabă, cu degustarea mâncărurilor locale, făcute cu ingredientele curat-sănătoase din grădinile localnicilor. Astfel că în Veneţia de Jos din Ţara Făgărașului
a fost organizat un astfel de eveniment în luna Iulie -“Brunch în Veneţia Făgărașului”,
în colaborare cu Asociaţia My Transylvania. Evenimentul și-a propus promovarea gastronomică dar și cultural-turistică a satului.
Mâncarea a fost gătită de doamnele din Comitetul de femei al Bisericii Ortodoxe, curtea fiind pusă la dispoziţie de familia Grancea.
Brunch-ul a cuprins bunătăti precum: ciorbă de laște (aluat umplut cu legume) specific locală, ciorbă de fasole, tocană de miel, ceaun de porc cu mămăligă, drob, chifteluţe de dovlecei, plăcintă cu spanac, chiș de dovlecel, rondele de brânză, brânzeturi și salamuri de casă, roșii de grădină, iaurt de bivoliţă, pilaf cu prune, clătite, gosoși, plăcintă cu urdă, plăcintă de rubarbă, checuri, ceai, compot de rubarbăr și socată.
În prima parte a evenimentului, pe lângă bufetul cu specialităţi locale de sezon, am avut plăcerea să ascultăm puţin din “sunetele” Transilvaniei printr-un recital al domnului Sorin Petrișor și soţia Liliana la tulnic, cobză și fluier, precum și muzică populară interpretată de veneţianul Marian Comănici.
Apoi, am pornit la plimbare prin sat, în cunoașterea sau recunoașterea lui: am vizitat micul muzeu sătesc, am admirat picturile Bisericii Monument Istoric de secol XVIII, copiii s-au plimbat cu trăsura trasă de ponei, iar la fermă am aflat și cum se realizau cărămizile manual, Veneţia fiind cunoscută în trecut ca un bogat centru de prelucrare al ţiglelor și cărămizilor, dar și a varului.
Text: Nicoleta Grancea
Fotografii: Dinu Constantin, Roxana Dănălache
Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec








