Andreea Marin – iubitoare de tradiţii și vacanţe-n natură

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Ce înseamnă pentru dvs. vacanţele la ţară, tradiţiile și lumea rurală? Ce amintiri vă trezește o vacanţă la ţară?

Întreaga copilărie am tânjit după vacantele de care auzeam doar din povestirile prietenilor de vârsta mea, pentru că bunicii mei se mutaseră la oraș să fie aproape de părinții mei. Copiii ce-mi erau colegi abia așteptau verile cu tălpile goale petrecute pe ulițele satului bunicilor, eu nu aveam parte de așa ceva. Eram copilul crescut la bloc, fără gradină, aveam o copilărie diferită și în același timp iubeam natura, plantele, animalele. Așa că la maturitate mi-am împlinit un vis, și nu doar pentru mine, ci și pentru copilul meu: acela de a locui departe de miezul marelui oraș, fără zgomotul străzilor aproape, într-o casă pe pământ, cum se spune, cu gradina care ne hrănește sănătos și în care ne bucurăm de animalele noastre pe care le iubim tare mult. 

Iar în drumul spre munte, am construit și o casă de lemn. la țară, drumul nici nu era asfaltat până acolo pe vremea când am clădit-o, acum 20 de ani. Așadar, vacanta mai frumoasă decât în cuibul nostru, credeți-mă, nu există, e cel mai odihnitor loc de pe pământ, în inima naturii, înconjuraţi de liniște, de verde și senin. Apusurile și răsăriturile acolo sunt minunate. Mă simt ca în povestirile lui Creangă acolo și nicăieri nu mă relaxez mai bine decât la casa de la ţară. Nu e o casă de lux, dar are tot confortul necesar și esteo plăcere să simţi tocmai această simplitate benefică. 

Cum se derula o zi din perioada copilăriei? Aţi avut înclinaţii spre meșteșuguri sau activităţi similare? Violeta este atrasă de tradiţii, de datini; este preocupată de protejarea naturii?

Copilăria mea a fost la Roman, în Ţinutul Neamțului, iar eu eram un fel de Nică din Humulești; Recunosc, neastâmpărată, curioasă din cale afară, energică și pusă pe șotii. Îmi plăcea lucrul manual, dar astăzi iubesc grădinăritul, timpul petrecut printre plantele mele aromatice, pomii fructiferi, legumele și florile. Violeta este cea care a plantat, de pildă, cireșul și visinul; Erau cât două crengi mici, ea avea câțiva anișori. Acum sunt pomi roditori, înalți și frumoși, iar fiica mea e domnișoara ce a trecut de 14 ani... 

Dacă ar fi să definiţi etape ale vieţii prin prisma bunătăţilor gastronomice, ce exemple ne-aţi da? Ce specialităţi pregătiţi de sărbători ? 

Iubim tradițiile și sărbătorile precum Paștele sau Crăciunul - sunt pentru noi minunate acasă. Decorăm totul cu drag, pregătim bunătățile tradiționale, gustam din toate, nu ţinem diete de sărbători, ne bucuram de viață și de tovărășia celor dragi. Preferatele mele sunt plăcintele poale-n brâu. 

Sunt destinaţii care v-au impresionat, mai aproape de sufletul dvs. și de ce? 

În România, iubesc, mai ales, muntele. În Croaţia am găsit Parcul Național Plitvice, obiectiv UNESCO, o minune a naturii, pur și simplu, cu cascade care țâșnesc din munte și peisaje de poveste, lacuri cristaline, pădure de basm, locații agroturistice de cazare de unde nu mai vrei sa pleci. 

Unde v-ar plăcea să petreceţi o vacanţă în România și nu aţi ajuns deocamdată?

În Maramureș, e un vis pe care abia aștept sa îl împlinesc. 

Ce experienţe aţi avut în vacanţele petrecute în afara României? V-au surprins locuri /activităţi anume în mod deosebit? Ar putea fi exemple pentru România? 

În afară de exemplul Croației, îmi plac Austria și Elveția în acest sens. Germania nu este deloc mai prejos. Franța are, de asemenea, minunățiile ei, iar Italia cu zona Toscanei este o bucurie - natura, cazarea, mâncărurile tradiționale, toate te îmbie să revii. 

Ce v-ar plăcea să citiţi în revista noastră și dacă puteţi transmite un mesaj cititorilor noștri? 

Cred că revista vine deja în întâmpinarea cititorului cu informații complete; Rămâneți pe acest drum, căci este nevoie de o astfel de publicație. Va doresc și vouă și cititorilor voștri, sănătate, că-i mai bună decât toate… și dor de călătorie! Așa se nasc amintirile de neuitat, străbătând lumea în lung și-n lat!

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana April 30, 2025
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, continuă seria de activități din anul 2025 cu organizarea unei serii de expoziții cu genericul „Galeria pictorilor botoșăneni la Ipotești”, având la bază lucrări din propriul patrimoniu și din Colecția de Artă plastică modernă și contemporană românească a Muzeului Județean Botoșani.
April 30, 2025
,ALTER EGO – prima expoziţie a doi importanţi artişti contemporani români la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”Târgu . În oraşul în care sunt expuse patru dintre capodoperele semnate de Constantin Brâncuşi – Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului, mărturii ale sufletului şi geniului românesc, în care istoria trăieşte şi prin numele lui Tudor Vladimirescu şi Ecaterina Teodoroiu, două dintre figurile emblematice legate de destinul acestui oraş, la Târgu Jiu, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” va găzdui în perioada 9 aprilie – 9 mai 2025 , expoziţia a doi artişti emblematici ai artei contemporane româneşti : Dumitru Macovei şi Giulian Dumitriu. Un duo artistic, care leagă două lumi, dar care spune aceeaşi poveste: arta, ca unicul mod de a trăi şi vibra!Concepută ca o conversaţie între cele două medii artistice, pictură şi sculptură, Alter Ego este prima expoziţie a celor doi artişti la Târgu Jiu şi îşi propune să dezvăluie într-un dialog exclusiv, ceva din intimitatea lor creativă.
April 23, 2025
Bucurie, frumusețe și magie găsiți în expoziția de artă CATS ARE TAKING OVER, care este un remediu pentru suflet așa cum este pisica, personajul principal al acestei expoziții. Un nou spațiu cultural din București - Vila Catena s-a deschis cu această inedită expoziție, care reunește lucrările a 45 de artiști și grupuri artistice din România, China, Franța, Polonia, Spania, Australia, SUA. Expoziția este deschisă în perioada 10 aprilie - 30 iulie 2025, joi și vineri între orele 15 -19, sâmbătă între orele 12-16, la Vila Catena (str. Radu Calomfirescu nr. 15, București).
April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
Mai multe articole
catena-page