Andreea Marin – iubitoare de tradiţii și vacanţe-n natură

revista@vacantelatara.ro

Ce înseamnă pentru dvs. vacanţele la ţară, tradiţiile și lumea rurală? Ce amintiri vă trezește o vacanţă la ţară?

Întreaga copilărie am tânjit după vacantele de care auzeam doar din povestirile prietenilor de vârsta mea, pentru că bunicii mei se mutaseră la oraș să fie aproape de părinții mei. Copiii ce-mi erau colegi abia așteptau verile cu tălpile goale petrecute pe ulițele satului bunicilor, eu nu aveam parte de așa ceva. Eram copilul crescut la bloc, fără gradină, aveam o copilărie diferită și în același timp iubeam natura, plantele, animalele. Așa că la maturitate mi-am împlinit un vis, și nu doar pentru mine, ci și pentru copilul meu: acela de a locui departe de miezul marelui oraș, fără zgomotul străzilor aproape, într-o casă pe pământ, cum se spune, cu gradina care ne hrănește sănătos și în care ne bucurăm de animalele noastre pe care le iubim tare mult. 

Iar în drumul spre munte, am construit și o casă de lemn. la țară, drumul nici nu era asfaltat până acolo pe vremea când am clădit-o, acum 20 de ani. Așadar, vacanta mai frumoasă decât în cuibul nostru, credeți-mă, nu există, e cel mai odihnitor loc de pe pământ, în inima naturii, înconjuraţi de liniște, de verde și senin. Apusurile și răsăriturile acolo sunt minunate. Mă simt ca în povestirile lui Creangă acolo și nicăieri nu mă relaxez mai bine decât la casa de la ţară. Nu e o casă de lux, dar are tot confortul necesar și esteo plăcere să simţi tocmai această simplitate benefică. 

Cum se derula o zi din perioada copilăriei? Aţi avut înclinaţii spre meșteșuguri sau activităţi similare? Violeta este atrasă de tradiţii, de datini; este preocupată de protejarea naturii?

Copilăria mea a fost la Roman, în Ţinutul Neamțului, iar eu eram un fel de Nică din Humulești; Recunosc, neastâmpărată, curioasă din cale afară, energică și pusă pe șotii. Îmi plăcea lucrul manual, dar astăzi iubesc grădinăritul, timpul petrecut printre plantele mele aromatice, pomii fructiferi, legumele și florile. Violeta este cea care a plantat, de pildă, cireșul și visinul; Erau cât două crengi mici, ea avea câțiva anișori. Acum sunt pomi roditori, înalți și frumoși, iar fiica mea e domnișoara ce a trecut de 14 ani... 

Dacă ar fi să definiţi etape ale vieţii prin prisma bunătăţilor gastronomice, ce exemple ne-aţi da? Ce specialităţi pregătiţi de sărbători ? 

Iubim tradițiile și sărbătorile precum Paștele sau Crăciunul - sunt pentru noi minunate acasă. Decorăm totul cu drag, pregătim bunătățile tradiționale, gustam din toate, nu ţinem diete de sărbători, ne bucuram de viață și de tovărășia celor dragi. Preferatele mele sunt plăcintele poale-n brâu. 

Sunt destinaţii care v-au impresionat, mai aproape de sufletul dvs. și de ce? 

În România, iubesc, mai ales, muntele. În Croaţia am găsit Parcul Național Plitvice, obiectiv UNESCO, o minune a naturii, pur și simplu, cu cascade care țâșnesc din munte și peisaje de poveste, lacuri cristaline, pădure de basm, locații agroturistice de cazare de unde nu mai vrei sa pleci. 

Unde v-ar plăcea să petreceţi o vacanţă în România și nu aţi ajuns deocamdată?

În Maramureș, e un vis pe care abia aștept sa îl împlinesc. 

Ce experienţe aţi avut în vacanţele petrecute în afara României? V-au surprins locuri /activităţi anume în mod deosebit? Ar putea fi exemple pentru România? 

În afară de exemplul Croației, îmi plac Austria și Elveția în acest sens. Germania nu este deloc mai prejos. Franța are, de asemenea, minunățiile ei, iar Italia cu zona Toscanei este o bucurie - natura, cazarea, mâncărurile tradiționale, toate te îmbie să revii. 

Ce v-ar plăcea să citiţi în revista noastră și dacă puteţi transmite un mesaj cititorilor noștri? 

Cred că revista vine deja în întâmpinarea cititorului cu informații complete; Rămâneți pe acest drum, căci este nevoie de o astfel de publicație. Va doresc și vouă și cititorilor voștri, sănătate, că-i mai bună decât toate… și dor de călătorie! Așa se nasc amintirile de neuitat, străbătând lumea în lung și-n lat!

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
Mai multe articole
Share by: