Bunătăţi tradiţionale de Paște – Schitul Vovidenia, Neamţ

revista@vacantelatara.ro

Drob de miel

Ingrediente : 1kg organe de miel, 300g carne de miel, 3 cepe, 4 linguri ulei, 3 linguri smântână, 5 ouă, sare, piper, piper boabe, foi dafin, 1 legătură ceapă, 1 legătură usturoi, 1 legătură hasmațuchi.

Organele și carnea spălate foarte bine se pun la fiert în apă rece cu foi de dafin și piper boabe, se ia spuma și se lasă la foc mic aproximativ o oră. Într-o tigaie călim ceapa, adăugăm smântâna și lăsăm la foc mic încă 5 min.

Organele fierte le lăsăm la răcit, apoi o jumătate le dăm prin mașina de tocat, cealaltă jumătate le tăiem cubulețe.

Peste organele tocate adăugăm ceapa călită, verdețurile tocate, sare și piper după gust și ouăle bătute foarte bine. Se amestecă totul și se pune în tavă cu hârtie de copt. Se dă la cuptor preîncălzit la foc mediu 40-45 min. 

Pască cu brânză

Blat: 500g făină, 3 ouă, 200g zahăr, 20g drojdie, 200ml lapte, 50g unt, 100ml ulei, coarjă de portocală, 1 praf sare.

Umplutura: 1kg brânză de vaci, 3 linguri de smântână, 4 ouă, 4 linguri griș, 250g zahăr, 100g stafide, 1 praf sare, esență de rom.

Blatul:Dizolvăm drojdia în lapte călduț cu 50g zahăr și 3 linguri de făină și lăsăm 10 min.

Într-un vas punem făina, drojdia dizolvată, ouăle bătute spumă cu restul de zahăr, praful de sare, coarja de portocală. Frământăm adăugând treptat untul topit și uleiul până când nu obținem un aluat elastic.

Umplutura: Stafidele le punem la înmuiat în esența de rom pentru cel puțin o oră. Într-un vas punem brânza de vaci bine scursă, smântâna, ouăle bătute foarte bine cu zahărul, stafidele cu rom, grișul, praful de sare și amestecăm foarte bine.

Se ia o bilă de aluat, se modelează sub forma unui cercel, se pune în tavă cu hârtie de copt. Turnăm umplutura și o nivelăm cu o lingură, apoi ungem cu un gălbenuș bătut cu 2 linguri de lapte. Facem o cruce din stafide și dăm la cuptor preîncălzit la foc mediu 40 min.

Poftă bună!

Retete: Reţete – doamna Ana-Maria Hetriuc - Schitul Vovidenia, Neamt

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
Mai multe articole
Share by: