Toamna în satele din Pietra Craiului – Șirnea, Dâmbovicioara, Ciocanu

revista@vacantelatara.ro

În lunile de toamnă observăm o tendinţă în creștere a turiștilor care aleg o destinaţie și din punct de vedere al peisagisticii specifice. În ultimii ani, satele de la poalele Pietrei Craiului (Șirnea, Fundata, Măgura, Peștera, Ciocanu, Dâmbovicioara,) farmecă vizitatorii oferind o sumedenie de posibilităţi de petrecere a vacanţelor: pensiuni turistice și agroturistice, cazări neconvenţionale și de tip glamping, cabane montane, drumeţii de o zi etc.

Vă prezentăm și noi o astfel de drumeţie pitorească datorită cromaticii pădurii și peisajului montan, cărările Parcului Naţional “Piatra Craiului”, în judeţele Brașov (Șirnea-Fundata) și Argeș (Dâmbovicioara, Ciocanu). Este vorba de un circuit Șirnea – Dâmbovicioara – Ciocanu, având ca obiective intermediare: zona Curmătura Groapelor, Cheile Brusturetului, Cabana Brusturet, satul Ciocanu și Șirnea. Traseul cu o durată de 4h ½ min are o dificultate ușoară spre medie, fiind accesibil tuturor categoriilor de turiști cu echipament montan adecvat. Traseul ce pornește din Șirnea până-n Curmătura Groapelor este marcat cu triunghi roșu, urmând apoi crucea galbenă până la Cabana Brusturet, apoi dungă galbenă până în localitatea Ciocanu, respectiv Șirnea.

În Parcul Naţional Piatra Craiului drumeţii au la dispoziţie 42 de trasee turistice să descoepere sălbăticia şi peisajele pitoreşti, cât şi tradiţiile şi comunităţile locale. Creasta Pietrei Craiului se remarcă drept cea mai înaltă şi cea mai lungă creastă de calcar din ţară (25 km), având înălţimea maximă în vârful La Om (Piscul Baciului) – 2328 m.

Plecând din Șirnea (1250m), vom părăsi drumul auto cotind spre stânga, în urcare ușoară, pe uliţele bătătorite de ani. Ne vom orienta după marcajul turistic – triunghi roșu -. Adesea, privirea ne va fi furată de peisajul agropastoral, cu case risipite pe dealuri şi coaste de munte, cu fâneţe cu căpiţe printre care oile, vacile şi caii pasc în tihnă. Semeaţă, în urma noastră, creasta Bucegilor ni se înfăţișează în toată splendoarea. Din loc în loc mai găsim și gospodării tradiţionale cu case cu tindă, construite din bârne orizontale de lemn cioplite cu barda cu două sau patru feţe, cu zidărie de piatră la temelie şi cu acoperişuri cu şindrilă, din ce în ce mai rară, din păcate. Încă din vremurile străvechi, în aceste zone sătenii s-au ocupat cu creşterea animalelor, păstoritul şi prelucrarea lemnului.

Înainte de a ajunge în partea superioară a punctului “Curmătura Groapelor” – 1389 m, unde vom întâlni panoul informativ și săgeţi indicatoare, vom admira zările care se deschid, oferind perspective spectaculoase către întreaga localitate Șirnea și creasta Bucegilor. Vom continua în coborâre ușoară prin pădure până la o intersecţie de drumuri. Spre Cabana Brusturet, poteca se orientează spre stânga, urmărind noul marcaj bandă galbenă. Continuăm pe vechiul drum forestier, aproximativ 45 minute, și ne vom lăsa furaţi de spectacolul în calcare și stânci ce ne va conduce spre Cheile Brusturetului și cabana Brusturet. 

Pentru a ajunge înapoi în Șirnea, vom continua în urcare ușoară spre Satul Ciocanu, prin păduri și pajiști ce oferă un spectacol aparte mai ales în lunile de toamnă. Vom continua pe marcaj bandă galbenă până la primele gospodării tradiţionale din satul Ciocanul, comuna Dâmbovicioara. Dupa aproximativ 1 h intersectăm drumul auto ce coboară până în centrul localităţii Șirnea, această bucată de traseu fiind comuna cu traseul ecoturistic tematic “Hoinăreală prin Șirnea” marcat cu omuleţ albastru. 

În Șirnea vă recomandăm să vizitaţi Muzeul Etnografic “Nicolae Frunteș”, un loc impresionant dedicat tradiţiei și istoriei acestor locuri, Legendei Branului dar și o secţie dedicată sportului olimpic. 

Masivul Piatra Craiului a devenit Rezervaţie Naturală începând cu data de 28 Martie 1938. Titulatura de „Parc Naţional” a fost primită în anul 1990, acesta întinzându-se pe o suprafaţă de 14766 ha în judeţele Braşov şi Argeş. Buna adminsitrare a rezervaţiei, conservarea biodiversităţii şi amenajările ecoturistice au făcut ca în anul 2005, Administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului să primească Diploma Europeană a Consiliului Europei pentru Arii Protejate.


Fotografii, Text: Cristian Catana

Vă invităm să descoperiţi frumusetea drumeţiilor prin Piatra Craiului, cât și alte excursii și circuite tematice cu agenţia de turism “Scorilo Travel Vacanţe”. www.scorilotravelvacante.ro

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
Mai multe articole
Share by: