Sucul „Măr de Bran” – gust de vacanţe la ţară
revista@vacantelatara.ro
Cine are mere? Dacă unul dintre cele mai comune răspunsuri este „Ana”...ei bine, de-acum putem răspunde că şi...Branul are mere – „Măr de Bran”.
  
 Ori de povestea plină de aromă şi savoare a sucului „Măr de Bran” 
se ocupă domnul Gabriel Moja, 
începând din anul 2011. Rândurile poveştii se scriu între crestele semeţe ale munţilor Bucegi şi Piatra Craiului, pe dealuri domoale unde livezile îşi poartă rodul până-n lunile de toamnă când aşteaptă să fie culese de mâini dibace.
„Prin sucul „Măr de Bran” transmitem respectul faţă de loc şi de natura acestor locuri”
  
 „Prin sucul „Măr de Bran” transmitem respectul faţă de loc şi de natura acestor locuri”
„Eu sunt brănean iar afacarea „Măr de Bran” este rodul unei prietenii între un brănean, subsemnatul, şi un bucureştean, Marius Persinaru. Acesta este de vreo 20 de ani un oaspete de suflet al Branului. Aceasta ar fi pe scurt, startul investiţiei într-un produs tradiţional – sucul de mere. 
Aici, unde producem sucul este şi casa mea, înconjurată de o livadă frumoasă. Dar, de-a lungul timpului achiziţionăm mere şi de la localnici, bucurându-ne că aceştia s-au arătat deschişi să cotribuie la...gustul Branului, să-l valorifice. Este o legatură care s-a format în comunitatea brăneană. Pe lângă achiziţia merelor din zonă, am angajat localnici, contribuind la stimularea economică din comunitate. Promovăm valorile unor produse ecologice certificate, cum este şi sucul „Măr de Bran” la 330ml, în care prindem autenticitatea spiritului şi frumuseţea naturală a zonei Branului ”, povesteşte domnul Gabriel Moja.
 
  
 Aici, unde producem sucul este şi casa mea, înconjurată de o livadă frumoasă. Dar, de-a lungul timpului achiziţionăm mere şi de la localnici, bucurându-ne că aceştia s-au arătat deschişi să cotribuie la...gustul Branului, să-l valorifice. Este o legatură care s-a format în comunitatea brăneană. Pe lângă achiziţia merelor din zonă, am angajat localnici, contribuind la stimularea economică din comunitate. Promovăm valorile unor produse ecologice certificate, cum este şi sucul „Măr de Bran” la 330ml, în care prindem autenticitatea spiritului şi frumuseţea naturală a zonei Branului ”, povesteşte domnul Gabriel Moja.
„Mărul de Bran” are şi gust de vacanţă
Fie într-o vară toridă când dorim să ne răcorim, sau în orice alt anotimp, de cum vom degusta sucul „Măr de Bran” vom simţi un gust intens, o călătorie dinspre dulce spre acrişor...sau, aşa cum bine zice domnul Moja...un „gust de vacanţă”.
Prospeţimea se datorează şi faptului că procesarea se face în lunile octombrie-noiembrie, imediat după recoltarea merelor ajunse la maturitate (octombrie).
 
  
 Fie într-o vară toridă când dorim să ne răcorim, sau în orice alt anotimp, de cum vom degusta sucul „Măr de Bran” vom simţi un gust intens, o călătorie dinspre dulce spre acrişor...sau, aşa cum bine zice domnul Moja...un „gust de vacanţă”.
Prospeţimea se datorează şi faptului că procesarea se face în lunile octombrie-noiembrie, imediat după recoltarea merelor ajunse la maturitate (octombrie).
„Timp de două luni culegem şi procesăm, mărul cules nesuportând tratamente chimice. Mărul de Bran are şi nişte calităţi specifice. Este un măr ce creşte fără stropiri şi îngrăşăminte artificiale. În zonă, fiind o diferenţă însemnată de temperatură de la zi la noapte, dăunătorii nu rezistă. Avem soiuri destul de vechi precum: Gustav, Pătul, Renet. Merele ajunse la maturitate şi proaspăt culese sunt pline de nutrienţi, supuse apoi unei presări manuale, pasteurizare şi, bineînţeles, îmbuteliere. Cam acesta ar fi pe scurt, procesul„gustului de vacanţă” care apoi abia aşteaptă să fie savurat”, ne povesteşte Gabriel Moja. 
 
  
 Cei interesaţi pot găsi sucul „Măr de Bran” la locaţia depozitului din Bran (Strada Ilinei nr. 24, Bran) 
cât şi în restaurantele din zona Bran-Moieciu, în pensiuni din judeţul Braşov şi în restaurantele din Bucureşti. „Măr de Bran” a ajuns pe piaţa din Bucureşti în urmă cu 9 ani. 
 
  
 La aniversarea de 10 ani sărbătorită în 2021, în afară de sucul „Măr de Bran” vor apărea şi alte noutăţi, o schimbare de imagine alături de alte surprize...desigur, toate învăluite în gustul de măr specific Branului.
 
 
Sucul „Măr de Bran”
http://www.mardebran.ro/
str. Ilinei, nr. 24, Bran, judeţul Braşov
Gabriel Moja - 0788.159.014
 
http://www.mardebran.ro/
str. Ilinei, nr. 24, Bran, judeţul Braşov
Gabriel Moja - 0788.159.014
Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

În fiecare an, la 1 octombrie, întreaga lume marchează Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, o zi închinată recunoștinței, respectului și demnității. În preajma acestei sărbători, pe 11 octombrie 2025, municipiul Brăila – oraș cu adânci rădăcini culturale și medicale – a fost gazda                                              Galei „Ana Aslan”                                  , un eveniment de excepție dedicat excelenței în domeniul longevității și al îmbătrânirii active.
 

Industria turismului își dă întâlnire, în mai puțin de două luni, la                                              Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă (TTR II)                                  , organizat de ROMEXPO. Evenimentul, deja consacrat ca platforma centrală de promovare și business pentru sectorul turistic, va aduce în prim-plan un mix unic de oferte, destinații, idei și soluții inovatoare, care vor defini finalul de an în această industrie.                                                                                                            Pentru companii, participarea la TTR II înseamnă mult mai mult decât prezența într-un spațiu expozițional: este o oportunitate de a se conecta direct cu mii de vizitatori interesați de vacanțe și experiențe autentice, dar și cu parteneri relevanți din domeniu. Într-o piață dinamică, unde atenția consumatorului este greu de câștigat, târgul asigură vizibilitate națională și internațională, acces la lead-uri calificate și șansa de a genera vânzări pe loc.
 

Avem ocazia să descoperim opere mai puțin cunoscute din cariera artistului Christian Paraschiv, vizitând expoziția deschisă la Galeria Romană în această toamnă. O plimbare prin galerie, ne introduce în diferitele perioade de creație ale artistului, de la lucrările încifrate realizate în perioada comunistă până la cele experimentale din perioada pariziană.
 

Surprinzătoare și pline de energie sunt picturile artiștilor Eusebio Spînu și Ioana Lavinia Streinu, care au deschis împreună cea de a zecea expoziție. De această dată spațiul amplu al Galeriei Academiei Române, le-a oferit celor doi artiști posibilitatea de a realiza lucrări de mari dimensiuni care te învăluie într-o stare de fericire.
 

Despre măreție și singurătate vorbesc picturile artistului vizual Valentin Scărlătescu, reunite în expoziția intitulată „Apocalipsis Cum Figuris”. Când le privim cu atenție, vedem în ele splendoarea lanurilor de cereale, a chiparoșilor care se înalță spre cer, dar și solitudinea copacilor desfunziți, a bărcilor abandonate pe țărm, a cailor obosiți. Curatoriată de Călin Dan, expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, în perioada 14 mai – 12 octombrie 2025.
 





















