Răvăşitul Oilor şi Festivalul Brânzei şi Pastramei la Bran

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Tradiţia organizării evenimentului "Răvășitul Oilor – Festivalul Brânzei și Pastramei" a mers mai departe!

În perioada 17 -19 Septembrie vizitatorii au avut prilejul de a gusta din roadele toamnei, de a admira datinile agropastorale și a savura bunătățile specifice zonei Bran-Moieciu-Fundata. 

Într-un cadru pitoresc când pădurile se îmbracă în culori şi când ciobanii îşi coboară oile de la stânele din înaltul munţilor, are loc pe Platoul “Inima Reginei” din Bran o veritabilă sărbătoare câmpenească.

Evenimentul organizat de Primăria din Bran și Asociaţia Crescătorilor de Animale din zona Bran și promovat de ANTREC și asociaţiile locale s-a bucurat de un veritabil succes. 

Timp de 3 zile, persoane iubitoare de natură, de petreceri tradiţionale câmpeneşti, oameni care şţiu să aprecieze savoarea gastronomiei locale și autenticitatea s-au bucurat de roadele și gusturile toamnei, într-o zonă etalon pentru agroturismul românesc.

Participanţii au apreciat și expoziţiile de animale, unde au fost prezentate exemplare de ovine, bovine, cabaline, precum şi o paradă a blănoşilor câini ciobăneşti.

Pe lângă standurile special amenajate de unde turiştii puteau cumpăra brânzeturi, pastramă, bulz şi multe alte bunătăţi tradiţionale provenite din gospodărille localnicilor, la mare căutare au fost şi standurile meşterilor populari care şi-au expus pe toată durata manifestărilor rezultatele dibăciei lor. Astfel, vizitatorii au putut admira şi achiziţiona obiecte de ceramică, porturi populare, ţesături, blănuri, sculpturi şi multe altele.

Întreaga atmosferă de sărbătoare a fost întreţinută de ansamblurile de cântece şi dansuri populare prezente la acest eveniment.

“Sunt bucuros să duc mai departe, de la predecesorii mei, acum în calitate de primar al Branului acest festival devenit tradiţie. Reprezint o comunitate care face cinste autenticităţii românești, oameni harnici care se reunesc la “Răvășitul Oilor” să arate de ce zona Bran-Moieciu-Fundata reprezintă un etalon al producătorilor de brânză și lapte din ţară. Pentru mine emoţia este cu atât mai mare cu cât particip la astfel de festivaluri încă de la vârsta de 10 ani. “Răvășitul Oilor” este o manifestare cu istorie, organizată pentru prima data în 1968. Cu trecerea anilor evenimentul a fost completat în forma sa de astăzi cu “Festivalul Brânzei și al Pastramei”. Invităm turiștii să descopere ospitalitatea Branului, să guste din preparatele noastre și să se bucure de natură și tradiţii în comunitatea noastră”, declară Cosmin Feroiu, primarul localităţii Bran.


 Evenimentul a fost deschis de domnul Adrian Veștea – președinte Consilul Judeţean Brașov.


Tradiţia Răvășitului Oilor la Bran



Dacă dăm filele timpului înapoi, atunci când păstoritul era activitatea de bază a acestor locuri, vedem cum tradiţia nascută atunci se păstrează chiar şi astăzi, astăzi când “Răvăşitul oilor” marchează încheierea anului pastoral. E vremea când această tradiţie tomnatică adună oile de la stânele din munţi, iar vrednicii ciobani le conduc agale spre sate. Odată coborâţi, va avea loc răvăşitul, în urma căruia fiecare proprietar îşi va primi înapoi oile trimise la stână şi produsele specifice – brânză, urdă, caș etc., conform tocmelii cu ciobanii. 

Pe lângă aceste obiceiuri, întreaga atmosferă capată o notă emoţionantă, acest coborât al oilor de la munte reprezentând şi momentul când ciobanii îşi reîntâlnesc familia şi prietenii. Pe chipurile lor arse de soare şi bătute de vânt se poate citi dorul sfântului cămin dar şi mândria obţinerii unor brânzeturi delicioase.

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana April 30, 2025
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, continuă seria de activități din anul 2025 cu organizarea unei serii de expoziții cu genericul „Galeria pictorilor botoșăneni la Ipotești”, având la bază lucrări din propriul patrimoniu și din Colecția de Artă plastică modernă și contemporană românească a Muzeului Județean Botoșani.
April 30, 2025
,ALTER EGO – prima expoziţie a doi importanţi artişti contemporani români la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”Târgu . În oraşul în care sunt expuse patru dintre capodoperele semnate de Constantin Brâncuşi – Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului, mărturii ale sufletului şi geniului românesc, în care istoria trăieşte şi prin numele lui Tudor Vladimirescu şi Ecaterina Teodoroiu, două dintre figurile emblematice legate de destinul acestui oraş, la Târgu Jiu, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” va găzdui în perioada 9 aprilie – 9 mai 2025 , expoziţia a doi artişti emblematici ai artei contemporane româneşti : Dumitru Macovei şi Giulian Dumitriu. Un duo artistic, care leagă două lumi, dar care spune aceeaşi poveste: arta, ca unicul mod de a trăi şi vibra!Concepută ca o conversaţie între cele două medii artistice, pictură şi sculptură, Alter Ego este prima expoziţie a celor doi artişti la Târgu Jiu şi îşi propune să dezvăluie într-un dialog exclusiv, ceva din intimitatea lor creativă.
April 23, 2025
Bucurie, frumusețe și magie găsiți în expoziția de artă CATS ARE TAKING OVER, care este un remediu pentru suflet așa cum este pisica, personajul principal al acestei expoziții. Un nou spațiu cultural din București - Vila Catena s-a deschis cu această inedită expoziție, care reunește lucrările a 45 de artiști și grupuri artistice din România, China, Franța, Polonia, Spania, Australia, SUA. Expoziția este deschisă în perioada 10 aprilie - 30 iulie 2025, joi și vineri între orele 15 -19, sâmbătă între orele 12-16, la Vila Catena (str. Radu Calomfirescu nr. 15, București).
April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
Mai multe articole
catena-page