Proiectul expozițional “după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după” , Timisoara

revista@vacantelatara.ro

Pentru Timișoara anul 2023 este unul special, bucurându-se de titulatura de Capitală Europeană a Culturii. Alăturându-se orașelor Elefsina (Grecia) și Veszprem (Ungaria), Timișoara este gazda unei multitudini de manifestări care celebrează cultura în toate formele sale. Prin conferirea acestor titluri se urmărește promovarea durabilă a orașelor prin cultură, atragerea turiștilor și responsabilizarea comunităţilor în dorinţa unui impact pozitiv social și economic.

Proiectul expozițional “după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după” - 4 mai – 30 noiembrie 2023

Prin diversitatea evenimentelor organizate în Timișoara, facem un popas cultural într-un spaţiu inedit readus în atenţia vizitatorilor și revitalizat prin artă și cultură – “Cazarma U din Timișoara”.

Cunoscută drept “Cazarma Vienei”, construită în anul 1752, cu o arhitectură în stil baroc, clădirea cu parter și etaj a fost asediată în 1849, fiind reclădită sub forma unei cazarme pe trei etaje, dispusă în forma literei “U”, așa cum o regăsim și astăzi. De-a lungul anilor aceasta a mai purtat denumirile de “Cazarma Franz-Joseph” și “Școala Militară de Artilerie”.

Astfel, locaţia cuprinsă între Piaţa Mărăști și Piaţa Unirii din Timișoara este o gazdă-inedită a evenimentului “După sculptură/Sculptură după”, cuprinzând patru expoziţii permanente și mai multe invitate, întâlniri între peste 70 de artiști din domeniul sculpturii. Conceptul expozițional este dezvoltat de Sorina Jecza și Attila Kim prin Fundația TRIADE și Attila 

Etajele, încăperile, holurile și scările cazarmei iau forma unei expoziţii muzeale unde vizitatorii vor admira galeriile și expoziţiile având ca temă centrală “Sculptura” dar prezentată în abodări diferite în funcţie de perioada istoriei acesteia. Pasajul de la etajul superior al Cazarmei oferă o vedere panoramică asupra întregului spaţiu expoziţional.

La fel ca în 2015, și acum ideea i-a aparținut Sorinei Jecza, directorul Fundației Triade.

“Orice loc poate să prindă viață, dacă îi dai viață. Așa că atunci când spunem <După sculptură/Sculptură după>, spunem implicit că există viață continuă. Există un organism care crește și care primește un suflu vital ori de câte ori noi avem entuziasm, avem iubire, avem ceva ce dă viață(...). Și e vorba de acest amplu proiect, care nu e al meu, l-am primit moștenire, sculptura în Casa Jecza e o moștenire de familie, iar această moștenire de familie trebuie să trăiască. De aceea am dorit să atătăm vitalitatea acetui gen de artă; sculptura”, a declarat Sorina Jecza.

Expoziția "Monumental și efemer. Memorie sculptată”

Parte a acestui proiect, expoziția "Monumental și efemer. Memorie sculptată ", curatoriată de criticul de artă Ioana Vlasiu, are ca punct de pornire unul dintre arhetipurile sculpturii – coloana, o verticală umană.
 

În cadrul expoziției "Monumental și efemer. Memorie sculptată”, sunt prezentate multiple ipostaze ale coloanei în sculptura românească, avându-i ca expozanți pe artiști precum Mircea Cantor, Andrei Cădere, Reka Csapo Dup, Doru Covrig, Darie Dup, Teodor Graur, Grupul Sigma, Peter Jacobi, Peter Jecza, Aurelia Mihai, David Morar, Ciprian Mureșan, Paul Neagu, Ion Nicodim, Mihai Olos, Alexandru Păsat, Silvia Radu, Mircea Roman, Elena și Marcel Scutaru, Virgil Scripcariu, Aurel Vlad, Victoria Zidaru

Vizita expoziţiilor face parte dintr-o “Art-Călatorie” mai lungă organizată de Asociația „Prietenii Muzeului Național de Artă al României” (PMNAR). Vom prezenta episodic și alte obiectivei alei vizitei culturale.

maria.pasc@prieteniimnar.ro

www.prieteniimnar.ro

CATENA este sponsor principal al evenimentului Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.

Text. fotografii: Maria STOIAN

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
Mai multe articole
Share by: