Povestea coșului de nuiele din Vorona, Botoșani

revista@vacantelatara.ro

Cultura este elementul principal, prin care se identifică un popor. Totodată reprezintă şi o carte de vizită a unui neam. La Vorona, tradiţiile nu numai că sunt păstrate, dar sunt vii şi sunt practicate. Aici oamenii practică meşteşuguri vechi de câteva sute de ani. Unul dintre oamenii care păstrează cel mai bine tradiţiile la Vorona este și Valentin Matraș care lucrează împletituri de nuiele. El este din Vorona, județul Botoșani, localitate cunoscută în țară și străinătate prin bogăția și valoarea folclorului local, prin meștugul popular și prin cele două vestigii istorice aflate în mijlocul codrilor seculari.

Turiștii străini și români pot colecționa produse turistice de artă populară care reflectă tradițiile moștenite din batrâni. Este locul în care poate fi admirat portul popular local, pictura religioasă, sculptura în lemn, țesături tradiționale, goblenuri, măști populare, împletituri de nuiele.
Valentin Matraș este unul dintre membrii fondatori ai Asociației Meșterilor Populari din Moldova, încă din anul 2004.
Mesterul popular Valentin Matraş a învăţat meşteşugul împletirii nuielilor de răchită de la unul dintre bunici.
Nea Valică, cum îi spun cunoscuții,  lucrează de la coșulețe pentru ouă încondeiate până la piese de mobilier, ajungând la realizări deosebite (mese rotunde,  cuiere, polițe, coșuri de rufe, scaune mari cu spătar, etc). Fiecare piesă are câte o perioadă de timp diferită pentru realizare. Astfel,  un coșuleț mic se poate realiza în 30 de minute, un coș de dus la biserică se poate confecționa în 45 de minute, pe când un set de fotolii poate să dureze chiar și două zile. Arta împletiturii constă în faptul că trebuie să ai rabdare și timpul necesar.

Împletiturile din nuiele de răchită presupun procedee tehnice complexe și o mare îndemânare.

 După ce nuielele sunt sortate, sunt puse într-un cazan la fiert, în jur de 8 ore, deoarece acestea trebuie să fie fierte pentru a se decoji ușor, apoi nuielele se despică în patru și se scoate miezul. Nuielele fierte se usucă imediat la soare ori în încăperi încălzite şi se trec în depozitul de păstrare. Pentru împletire se folosesc atât nuiele întregi, cat si şine. Ele rezultă în despicarea nuielelor mai groase în 2-3-4 părţi egale, după care se curăţă miezul. Înainte de împletire materialul trebuie înmuiat ăn apă.



 Se începe cu fundul coşului, de unde pornesc în sus beţele ce alcătuiesc scheletul pentru partea de sus, iar ultimul se pune mânerul. Meșteșugul solicită multă răbdare, îndemânare și finețe în execuție. Colectarea materiei prime se face în lunile de toamnă primăvară. Meșterul îmbină armonios utilul cu frumosul, rezultând obiecte de utilitate casnică, valoroase din punct de vedere estetic. Nea Valică, este de asemenea preocupat de transmiterea artei sale, generației tinere. De aceea  familia Matraș, pentru cei interesați să afle mai multe sau doresc să se inițieze în tainele împletitului, pentru cei dornici în a-și realiza singuri un coș împletit, nea Valică le oferă instrucțiuni, precum și materiale necesare (nuiele de răchită). Reîntoarcerea la tradiţie, la meşteşugul bunicilor care împleteau coşuri din răchită  a devenit un mod de viaţă pentru familia Matraș din comuna Vorona. Alături de el lucrează și soția sa , Lucia Matraș, creatoare de mărtisoare autentice. Preocuparea lor este să promoveze produsele tradiționale românești, îndeosebi coșurile împletite de răchită.



Un impediment legat de acest meșteșug este că materia primă  se găsește mai greu, pentru că sunt puțini cei care cultivă răchită, iar munca de pregătire are de fapt un an de zile în spate, respectiv de la creșterea răchitei până la pregătirea efectivă, pentru a deveni obiect finit. Nea Valică conservă modelul tradițional de coș, iar, pe lângă coșul utilitar de altădată, el merge spre decorativism, fiindcă de multe ori așa cere piața, dar nu renunță la modelul și formele tradiționale, la materia primă naturală, cu un colorit natural, în încercarea de aduce mai departe meșteșugul autentic.

Ca formă de încurajare a împletitorilor Uniunea Meşterilor Populari din Moldova organizează expoziţii şi tărguri anuale specializate.

La Vorona este participant activ la ,,Târgul mesterilor populari,, organizat la 8 septembrie cu ocazia Hramului Mănăstirii si al Festivalului folcloric international ,,Serbările Pădurii ,,si  la Târgul de mărțisoare ,, Semn de primăvară,, organizat de Centrul de Informare Turistică.

 A participat la diferite târguri ale meşterilor populari organizate la Botoşani, Iaşi, Bucureşti, Bacău,  Piatra Neamt, Bârlad, Campulung Moldovenesc, Suceava, fiind apreciat pentru talentul şi priceperea sa si răsplătit cu numeroase diplome si premii.

 

                                                                                                          Text

                                                                                    Ramona Pancu – CIT  Vorona


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
Mai multe articole
Share by: