Popas de suflet la Mănăstirea Aninoasa, Argeș
Pe drumurile pitorești ale Argeșului, la 18 km Sud-Vest de Câmpulung și 30 km de Curtea de Argeș avem să facem un popas de suflet la Mănăstirea Aninoasa, situată în localitatea cu același nume.

Impresionant monument istoric de arhitectură, de cum ne apropiem de mănăstire avem să descoperim un ansamblu architectonic de tradiție brâncovenească, remarcându-se forma dreptunghiulară a incintei cu grădini înflorate, turnul clopotniță, chiliile maicilor și paraclisul.
Mănăstirea Aninoasa este o mănăstire de maici, biserica din incintă purtând hramul Sfântului Ierarh Nicolae.

Datând din anul 1677, ctitorită de boierul Tudoran Vlădescu, biserica s-a dorit a fi inițial biserică de curte pentru neamul boierilor Vlădești. Numele mănăstirii dar și al localității Aninoasa provine de la pădurile de arini (anini) din zonă.

Răsfoind istoricul mănăstirii Aninoasa avem să descoperim faptul că aceasta a fost zugrăvită în frescă de celebrul zugrav mănăstiresc Pârvu Mutu din Câmpulung. Mai mult decât atât, Mănăstirea Aninoasa este considerată ca fiind prima biserică zugrăvită de Pârvu Mutu, înainte ca acesta să devină zugravul familiei Cantacuzino. Astfel, biserica Aninoasa a fost pictată după ce Pârvu Mutu s-a întros de la studii.

De origine din Câmpulung Muscel, Pârvu Mutu era finul de botez al boierului Tudoran, ctitorul bisericii. Celebru pentru portretistica sa, Pârvu Mutu a fondat și Școală de pictură laică și religioasă.
La intrarea în Biserică, deasupra ușii de la intrare credincioșii pot observa tabloul votiv ce-i ilustrează pe ctitorii bisericii – boierul Tudoran împreună cu soția sa Alexandra, alături de cei 11 copii.

Astăzi, frumoasa mănăstire fortificată este un locaș de suflet, atent îngrijit de maicile ce trăiesc aici.
Vizitatorii vor fi plăcut impresionați de grădinile frumos ornamentate cu flori și arbuști decorativi și de aleile pietruite care poartă pașii trecătorilor spre clipe de liniște și sfințenie.

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec







