Pași prin răcoarea Cheilor Vârghișului
Situate-n munții Perșani, la întâlnirea județelor Covasna și Harghita, Cheile Vârghișului își etalează răcoarea printre calcare, peșteri și cursuri sinuoase de apă rece de munte, peste care drumeții vor trece peste poduri amenajate.

Poartă de acces spre Rezervația “Cheile Vârghișului” este comuna Vârghiș (județul Covasna), urmărind drumul auto semnalizat și marcat până în dreptul sediului Administrației, unde se va achita o taxă de vizitare. Din acel punct începe poteca turistica marcată cu semnul “cruce albastră”, timp de parcurs 3-4 h.
Poteca se angajează într-o urcare domoală, până la intersecția cu râul Vârghiș unde accesul continuă peste podețe amenajate, locuri prevăzute cu trepte și cabluri de singuranță și zone ușor expuse de stâncărie, relief tipic zonelor de chei și canion.

Grație eforturilor depuse de Asociaţia Speo-Turistică şi de Protecţia Naturii “Lumea Pierdută”, având sediul în Baraolt, în ultimii ani au fost amenajate veritabile trasee turistice tematice și locuri de popas, ideale pentru iubitorii de natură şi de drumeţii montane.
În zona centrală a cheilor vom fi înconjuraţi de pereţi înalţi de stâncărie, ascunzând peşteri spectaculoase. Unele dintre ele au caracter strict protejat, altele sunt destinate vizitării, putând opta pentru ghid însoţitor din partea Administraţiei.

Peşterile din Cheile Vârghişului – refugiu de legende şi de biodiversitate
Fiind o zonă de Rezervaţie, printre peşterile desemnate pentru vizitare în Cheile Vârghişului evidenţiem: Peştera Mare de la Mereşti “Orbán Balázs”, Peştera Calului, Peştera Tătarului şi Şura de Piatră.
Zona strict protejată şi implicit cu acces interzis turiştilor, curpinde peşterile nr.9 şi nr. 27 – peşteri de categorie B, având o valoare însemnată pentru studii ştiinţifice şi pentru caracterul de unicitate al resurselor. Aceste peşteri au fost vizitate şi studiate chiar de exploratorul şi cercetătorul Emil Racoviţă.

Dintre aceste peşteri cea mai cunoscută este Peştera “Orbán Balázs”, situată la altitudinea de 1527 m, oferind perspective încântătoare către abrupturile Cheilor Vârghişului.
Încă din perioada Evului Mediu, peşterile au deservit ca refugiu, de unde şi numeroasele poveşti şi legende ale acestor ascunzători carstice. Mulţi pasionaţi au pornit în căutarea comorilor ascunse, din vremurile în care localnicii se refugiau în peşteri, fugind de invazia tătarilor care adesea prădau acele locuri.
În sumedenia de peşteri mai mari sau mai mici din Cheile Vârghişului trăiesc 19 din cele 30 de specii de lilieci din ţara noastră.
În lunile de primăvară şi de toamnă, în perioadele cu ploi abundente, o parte din traseu ar putea fi impracticabil din cauza nivelului ridicat al Vârghişului. Totodată, pentru parcurgerea traselui este recomandată încălţăminte adecvată drumeţiilor montane pe zonă de stâncărie.

Descoperiți România prin drumeții și excursii tematice cu Agenția de turism “Scorilo Travel Vacanțe”
– www.scorilotravelvacante.ro

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec







