Pași prin răcoarea Cheilor Vârghișului

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Situate-n munții Perșani, la întâlnirea județelor Covasna și Harghita, Cheile Vârghișului își etalează răcoarea printre calcare, peșteri și cursuri sinuoase de apă rece de munte, peste care drumeții vor trece peste poduri amenajate.

Poartă de acces spre Rezervația “Cheile Vârghișului” este comuna Vârghiș (județul Covasna), urmărind drumul auto semnalizat și marcat până în dreptul sediului Administrației, unde se va achita o taxă de vizitare. Din acel punct începe poteca turistica marcată cu semnul “cruce albastră”, timp de parcurs 3-4 h.

Poteca se angajează într-o urcare domoală, până la intersecția cu râul Vârghiș unde accesul continuă peste podețe amenajate, locuri prevăzute cu trepte și cabluri de singuranță și zone ușor expuse de stâncărie, relief tipic zonelor de chei și canion.

Grație eforturilor depuse de Asociaţia Speo-Turistică şi de Protecţia Naturii “Lumea Pierdută”, având sediul în Baraolt, în ultimii ani au fost amenajate veritabile trasee turistice tematice și locuri de popas, ideale pentru iubitorii de natură şi de drumeţii montane. 

În zona centrală a cheilor vom fi înconjuraţi de pereţi înalţi de stâncărie, ascunzând peşteri spectaculoase. Unele dintre ele au caracter strict protejat, altele sunt destinate vizitării, putând opta pentru ghid însoţitor din partea Administraţiei. 

Peşterile din Cheile Vârghişului – refugiu de legende şi de biodiversitate

Fiind o zonă de Rezervaţie, printre peşterile desemnate pentru vizitare în Cheile Vârghişului evidenţiem: Peştera Mare de la Mereşti “Orbán Balázs”, Peştera Calului, Peştera Tătarului şi Şura de Piatră.

Zona strict protejată şi implicit cu acces interzis turiştilor, curpinde peşterile nr.9 şi nr. 27 – peşteri de categorie B, având o valoare însemnată pentru studii ştiinţifice şi pentru caracterul de unicitate al resurselor. Aceste peşteri au fost vizitate şi studiate chiar de exploratorul şi cercetătorul Emil Racoviţă.

Dintre aceste peşteri cea mai cunoscută este Peştera “Orbán Balázs”, situată la altitudinea de 1527 m, oferind perspective încântătoare către abrupturile Cheilor Vârghişului.

Încă din perioada Evului Mediu, peşterile au deservit ca refugiu, de unde şi numeroasele poveşti şi legende ale acestor ascunzători carstice. Mulţi pasionaţi au pornit în căutarea comorilor ascunse, din vremurile în care localnicii se refugiau în peşteri, fugind de invazia tătarilor care adesea prădau acele locuri.

 

În sumedenia de peşteri mai mari sau mai mici din Cheile Vârghişului trăiesc 19 din cele 30 de specii de lilieci din ţara noastră.

 

În lunile de primăvară şi de toamnă, în perioadele cu ploi abundente, o parte din traseu ar putea fi impracticabil din cauza nivelului ridicat al Vârghişului. Totodată, pentru parcurgerea traselui este recomandată încălţăminte adecvată drumeţiilor montane pe zonă de stâncărie.

 

Descoperiți România prin drumeții și excursii tematice cu Agenția de turism “Scorilo Travel Vacanțe”

 www.scorilotravelvacante.ro


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana May 12, 2025
Pe drumurile pitorești ale Argeșului, la 18 km Sud-Vest de Câmpulung și 30 km de Curtea de Argeș avem să facem un popas de suflet la Mănăstirea Aninoasa, situată în localitatea cu același nume.
By Cristian Catana April 30, 2025
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, continuă seria de activități din anul 2025 cu organizarea unei serii de expoziții cu genericul „Galeria pictorilor botoșăneni la Ipotești”, având la bază lucrări din propriul patrimoniu și din Colecția de Artă plastică modernă și contemporană românească a Muzeului Județean Botoșani.
April 30, 2025
,ALTER EGO – prima expoziţie a doi importanţi artişti contemporani români la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”Târgu . În oraşul în care sunt expuse patru dintre capodoperele semnate de Constantin Brâncuşi – Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului, mărturii ale sufletului şi geniului românesc, în care istoria trăieşte şi prin numele lui Tudor Vladimirescu şi Ecaterina Teodoroiu, două dintre figurile emblematice legate de destinul acestui oraş, la Târgu Jiu, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” va găzdui în perioada 9 aprilie – 9 mai 2025 , expoziţia a doi artişti emblematici ai artei contemporane româneşti : Dumitru Macovei şi Giulian Dumitriu. Un duo artistic, care leagă două lumi, dar care spune aceeaşi poveste: arta, ca unicul mod de a trăi şi vibra!Concepută ca o conversaţie între cele două medii artistice, pictură şi sculptură, Alter Ego este prima expoziţie a celor doi artişti la Târgu Jiu şi îşi propune să dezvăluie într-un dialog exclusiv, ceva din intimitatea lor creativă.
April 23, 2025
Bucurie, frumusețe și magie găsiți în expoziția de artă CATS ARE TAKING OVER, care este un remediu pentru suflet așa cum este pisica, personajul principal al acestei expoziții. Un nou spațiu cultural din București - Vila Catena s-a deschis cu această inedită expoziție, care reunește lucrările a 45 de artiști și grupuri artistice din România, China, Franța, Polonia, Spania, Australia, SUA. Expoziția este deschisă în perioada 10 aprilie - 30 iulie 2025, joi și vineri între orele 15 -19, sâmbătă între orele 12-16, la Vila Catena (str. Radu Calomfirescu nr. 15, București).
April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
Mai multe articole
catena-page