În mijlocul viei, liniște, confort și relaxare, la Casa de Vinuri Vrânceană

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”.

În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.


Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.

Pensiunea agroturistică Casa de Vinuri Vrânceană pune la dispoziție un spațiu de cazare generos pentru ca relaxarea și confortul turiștilor să fie asigurate ep toată durata șederii lor aici.

În pensiune, un spațiu generos este alocat socializării și, bineînțeles, degustării vinurilor pe care familia le produce. Canapele confortabile, mobilier modern și multă lumină sunt doar câteva din elementele centrale ale livingului generos.

Ca o continuare firească a livingului, sala de mese este, de asemenea, un spațiu generos dotat cu frigider și mobilier modern necesar musafirilor pensiunii.

Este bine de știut și repet acest lucru: aici, la Dălhăuți, la Casa de Vinuri Vrânceană ești în inima podgoriilor Vrancei și, aici, în condiții de cazare excelente, ai ocazia să deguști cele mai îmbietoare licori produse aici.

Continuăm explorarea pensiunii și descoperim camerele foarte cozy, cu mobilier și accesorii moderne, care fac ca odihna turiștilor să fie relaxantă.

Camerele, mobilate modern, dispun de baie proprie și tot ce este necesar pentru a fi asigurat confortul de care aveți nevoie pentru petrecerea unui sejur de neuitat.

La cerere, se poate lua masa aici, fiind puse la dispoziția turiștilor produse agroalimentare de la fermele din zonă. O bucătărie dotată cu tot ceea ce este necesar poate fi folosită de musafiri pentru pregătirea mesei.

La exterior, o terasă spațioasă permite turiștilor relaxarea activă. Aici, poți cu amicii să încingi un meci de tenis de masă sau să stai pe canapelele confortabile și să te relaxezi după o tură de ciclism în zonă.

Curtea generoasă a pensiunii este spațiul de unde poți admira dealurile domoale și șirurile interminabile, parcă, de viță de vie. Astfel, sunt și locuri de parcare suficiente. Un aspect de reținut, pe toată suprafața pensiunii este wifi gratuit.

Activitatea pe care o recomandăm pentru această zonă este ciclismul. Astfel, cu plecare de la pensiune, proprietarii pot organiza ture ghidate pe câteva trasee pitorești. Se pot face trasee ușoare, printre viile podgoriei, sau trasee complexe cu elevații până la 2.500 metri. Traseele pot să includă și câteva obiective turistice, mănăstiri, muzee, mausolee.

Casa de Vinuri Vrânceană, pensiunea, este un loc special aflat în inima podgoriei, dar este și producător de vinuri și de aceea am considerat necesar să dedicăm un articol separat pentru truda și eforturile depuse de familia Horhocea, domnul Ion Horhocea şi Andrei Bărbieru, bunic şi nepot.

Domnul Dragos Horhocea, fiul domnului Ion Horhocea, se ocupă de organizarea tururilor ghidate cu bicicletele.

O vizită și o degustare de vinuri speciale produse aici, la Casa de Vinuri Vrânceană, sunt ingredientele care, cu certitudine, vor face din sejurul tău, unul de neuitat și ... de repetat.

Casa de Vinuri Vrânceană, un exemplu de afacere în vini-viticultura și enoturismului din Vrancea


Povestea vinului din Vrancea se scrie cu fiecare vin produs, cu fiecare soi de struguri ce produce ciorchini bogați și gustoși, dar și cu fiecare întreprinzător care, an de an, anotimp de anotimp, este supus provocărilor acestei industrii încă necunoscută publicului.

Salvador Dali spunea că:

“Un vin grozav are nevoie de un nebun care să crească vița de vie, de un înțelept care să o vegheze, de un poet lucid care să facă vinul și de un îndrăgostit care să îl bea.”

Aici, la Casa de Vinuri Vrânceană am întâlnit o familie îndrăgostită de povestea bobului de strugure ce devine licoarea mult apreciată, sorbită la sărbători, cu prietenii sau familia sau în solitudine, cu o carte bună companion.

Aici, la Casa de Vinuri Vrânceană am descoperit un vin grozav și, așa cum spunea Dali, am întâlnit „nebunul” și „înțeleptul” care crește și îngrijește vița de vie dar și „poetul lucid” care face vinul.

Casa de Vinuri Vrânceană – terroir și soiuri cultivate

Satul Dălhăuți aparține de comuna Cârligele și se află în Podgoria Cotești, la mai puțin de 2 kilometri de orașul Odobești. În plantația Casei de Vinuri Vrânceană, conform cercetărilor specialiștilor, se identifică în majoritate tipul molisolurilor de silvostepă. Astfel, se găsesc soluri cenușii și cernoziomuri cambice și argiloiluviale.

Făcând parte din podgoria Cotești, o zonă cu adevărat privilegiată pentru obținerea vinurilor de o calitate superioară, climatul în care se situează plantația Casei de Vinuri Vrânceană are caractere intermediare climatului moderat și excesiv continental.

În plantația Casei de Vinuri Vrânceană se găsesc soiuri de viță de vie internaționale, dar și autohtone: Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Muscat Ottonel, Fetească Neagră și Merlot.

Casa de Vinuri Vrânceană – povestea brandului Crama Horhocea

Casa de Vinuri Vrânceană este o afacere de familie care a pornit de la achiziția în anul 2007, în satul Dălhăuți, a companiei care consta dintr-o suprafață cultivată cu viță de vie și o cramă de vinificație și păstrare a vinului. Ajuns în zonă, domnul Ion Horhocea a rămas pentru totdeauna îndrăgostit de panorama oferită de dealurile molcome ale Dălhăuților asupra câmpiei. De acolo, din via domnului Horhocea poți vedea ca în palmă Focșaniul, Odobeștiul și hăt cât duce privirea de departe.

Așa a început povestea Casei de Vinuri Vrânceană și munca de creare a ceea ce există astăzi. Plantația, cu o suprafață de 22 de hectare, a fost înlocuită cu vie tânără și an de an, cu munca și truda familiei, aceasta a început să rodească.

În timp, domnul Horhocea a primit pe rând ajutorul fiului, domnul Dragoș Horhocea, și mai apoi a nepotului, domnul Andrei Bărbieru.

Crama de vinificație și păstrare a vinului a fost modernizată în mai multe etape. Astfel, câțiva ani, la fel ca mulți vinificatori vrânceni, familia a vândut vinul vrac. În urma ultimelor investiții și modernizări în echipamente și utilaje pentru vinificaţie, Casa de Vinuri Vrânceană a trecut la producţia de vinuri îmbuteliate şi mărirea de 3,5 ori a capacității, ajungând la o producţie de 140.000 de litri de vin pe an.

Astfel, a devenit deja cunoscut brandul Crama Horhocea care a fost lansat în patru variante de soiuri Muscat Otonel, Fetească Neagră, Sauvignon Blanc și Roze Demisec. Vinul produs aici poate fi regăsit ambalat și bag-in-box, păstrându-se aceeași calitate deosebită a vinului.

Din același brand Crama Horhocea, trebuie să recunoaștem meritele pentru unul dintre cele mai elegante vinuri, Elevate, un vin aristocratic ce se remarcă prin delicateţe și o aromă intensă ce aduce a prune uscate și o culoare puternică de roşu intens un gust armonios, o adevărată Fetească Regală.

Casa de Vinuri Vrânceană – descrierea cramei de vinificație și păstrare a vinului

În crama de vinificație și păstrare a vinului acesta este stocat în cisterne de inox. Strugurii sunt presați atent în presele pneumatice și este asigurată o extracție lentă și calitativă a mustului. Pentru asigurarea unei fermentații sigure și obținerea unui vin de calitate superioară, cisternele au sisteme de temperatură controlată. Crama de vinificație este supusă unui regim de igienă controlat.

Viziunea familiei Horhocea de integrare a cramei și produsului finit, vinul, în circuitul enoturistic a prins contur amenajând o superbă pensiune pentru cazarea turiștilor îndrăgostiți de natură și pasionați de degustările de vin.

Contact Pensiunea Agroturistică Casa de Vinuri Vrânceană

Adresă Fundătura Livezii, Dălhăuți, 627068, județul Vrancea

Telefon cramă 0770 108 170

Telefon tururi ghidate 0756 260 000 și email dragos.horhocea@gmail.com


https://www.crama-horhocea.ro/

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adriana Roman și Casa de Vinuri Vrânceană

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

July 21, 2025
Expoziția Ovidiu Maitec 100 se desfasoara în perioada 20 iunie – 30 august 2025 la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.  Cel mai puternic urmaș spiritual al lui Brâncuși, artistul care a izbutit să introducă lumina în lemn, cum îl caracteriza Mircea Eliade, Ovidiu Maitec s-a născut în 1925, la Arad. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, în 1950. La începutul anilor ‘60 cioplea „un fel de zid, poartă sau pasăre”, o lucrare în al cărei perete apăreau pentru prima dată perforațiile în lemn ce aveau să devină principala sa inovație tehnică în sculptură.
By Cristian Catana July 21, 2025
Expoziția 'Dimensiunea Sebastian' , care marchează 80 de ani de la moartea scriitorului Mihail Sebastian poate fi vizitată până pe 30 August 2025 la Muzeului Național al Literaturii Române, sediul din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, București.
By Cristian Catana July 21, 2025
“Casa9 – villa & spa” din Eșelnița, județul Mehedinți reprezintă un exemplu al evoluției serviciilor turismului, ospitalității și agrementului în spectaculoasa zonă a Cazanelor Dunării. Situată într-un peisaj pitoresc dunărean, pe drumul naţional DN57 ce leagă Orşova de Moldova Nouă, la aproximativ 15 km de Orsova, Casa9 își așteaptă oaspeții.
July 17, 2025
La Muzeul “Casa Mureșenilor” din Brașov , vă invităm să vizitați în această vară expoziția de artă contemporană “Cercul magic al vieții”. Expoziția reunește lucrări ce ilustrează colțuri din natură, surprinse de artiștii: Gabriela Aniței, Bogdana Contraș, Cornelia Gherlan, Bianca Ioniță și Eugen Pană. În ciclicitatea naturii, materia se metamorfozează din propriile resurse. Regnurile se extind și coabitează în rezonanță. Expoziția este deschisă în perioada 10 iulie – 30 septembrie 2025.
July 16, 2025
Profund atașată de tradițiile românești și moștenirea lăsată de familia sa, artista Svetlana Utto Predescu și-a propus să împărtășească cu publicul cele mai dragi amintiri, transformând în operă de artă obiectele primite în dar. Expoziția “Povestea continuă”, pe care a organizat-o la Sala Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român, este o superbă instalație vizuală în care o să vă bucurați de modul jucăuș în care artista a reinterpretat scaunele și portul popular. Expoziția susținută de Fundația Fildas Art și Catena pentru Artă, poate fi vizitată în perioada 2 - 20 iulie 2025.
June 30, 2025
În perioada 18 iunie – 6 iulie 2025, Galeria Cuhnie a Centrului de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” va găzdui expoziția de artă plastică „Ars Poetica”, semnată de artiștii Gabriela Aniței, Bogdana Contraș, Bianca Ioniță și Eugen Pană.
June 27, 2025
Cea de-a șasea ediție a Bienalei de artă contemporană Art Encounters de la Timișoara, oferă un dialog între istorie și timpul prezent, prin lucrările a 60 de artiști români și internaționali din 30 de țări.
June 26, 2025
Expoziția “HEART - Medicamente și Sentimente” este un eveniment colateral Bienalei Art Encounters 2025 din Timișoara, organizat cu sprijinul CATENA, partener de expoziție al bienalei. HEART aduce împreună două perspective artistice complementare – cea a artistului român Teodor Graur și a artistei COADY din Australia, într-un discurs vizual despre relația dintre abstract și concret, dintre remediu și emoție, dintre vitalitate și corporalitate. Expoziția, realizată de Galeria Sandwich, este deschisă la ISHO Pavilion din Timișoara, în perioada 31 mai – 28 iunie 2025.
June 24, 2025
Prima lună a verii, iunie așa cum arată denumirea populară, este luna în care se coc cireşele și alte fructe specifice începutului verii, cu alte cuvinte se dă startul la cules de fructe. Oamenii petrec cea mai mare parte din zi în natură poate și datorită faptului că predomină mirosul de tei, iasomie şi privirea e încântată de roşul macilor din lanurile de grâu. Fructele specifice sau de sezon, suculente şi aromate, sunt caisele, căpşunele, vişinele, zmeura şi, nu în ultimul rând, cireşele. 
June 16, 2025
O nouă ediție a concursului „Jurnalism pentru un Mediu Curat” – o inițiativă dedicată stimulării jurnalismului de mediu în România – s-a lansat pe data de 12 iunie. ECOTIC, în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), lansează cea de-a doua ediție a concursului național „Jurnalism pentru un Mediu Curat ”. Această competiție se adresează profesioniștilor din mass-media care să contribuie prin activitatea lor publicistica la informarea si conștientizarea publicului privind protecția mediului și utilizarea eficientă a resurselor. Prin publicarea de articole, reportaje și materiale dedicate mediului, jurnaliștii devin factori determinanți ai schimbării. Într-o societate în care informația modelează comportamentele, implicarea presei în protecția mediului este esențială — pentru că un jurnalist care investighează și explică efectele schimbărilor climatice sau soluțiile de economie circulară nu doar informează, ci oferă un exemplu personal de responsabilitate civică.
Mai multe articole
catena-page