File din Bucegi – Cabana Mălăiești

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Adesea “acasă” pentru poveștile crestelor motane din Bucegi, adăpost pentru montaniarzii osteniți și loc drag în care ne-am lăsat cel puțin o amintire, fiecare…Cabana Mălăiești este printre puținele cabane din munții Carpați care nu și-au pierdut farmecul de altădată.

Situată la altitudinea de 1720 m, la intersecția a trei județe: Brașov, Prahova și Dâmbovița, Cabana Mălăiești își așteaptă hoinarii, punându-le la dispoziție o capacitate de 120 de locuri (în camere cu 3, 4, 6 paturi și priciuri), cât și servicii de masă.

Istoria cabanei Mălăiești este una zbuciumată, primele rânduri ale “casei de munte de la Mălăiești”, scriindu-se pe 7 Mai 1882, când a început construcția, finalizată în data de 29 Iulie 1882. Fiind considerată prima cabana din Bucegi ridicată de SKV – Asociația Transilvăneană a Carpaților, construcția de lemn era situată mai jos, în zona “La Blide”, la altitudinea de 1570 m. Din păcate, această primă construcție a ars în anul 1897. Cabana a fost reclădită, rezistând până în iarna anului 1923 când o avalanșă pornintă de pe crestele Bucșoiului avea să o pună la pământ. 

Astfel, din anul 1924, în actuala amplasare din golul alpin se va ridica “Casa Mălăiești”, la altitudinea de 1720 m, deservind și ca adăpost pentru montaniarzi, cât și ca pichet de grănicieri. În primăvara anului 1998 un nou incendiu va distruge cabana. Începând cu anul 2007, Cabana Mălăiești a fost reconstruită în etape, până în forma pe care o regăsim și astăzi, depășind cu bine o nouă avalanșă în iarna anului 2007, una dintre cele mai mari avalanșe din ultimii 50 de ani. Un merit important pentru o poveste frumoasă răsfoită și astăzi i se datorază și actualului cabanier și proprietar: Ion Adămuță, șeful Salvamont Râșnov.

La Cabana Mălăiești pe poteca “Take Ionescu” – natură și istorie montană

Unul dintre cele mai pitorești trasee către cabana Mălăiești este cel din Bușteni, cu pornire din zona Cabanei Gura Diham. Traseul urcă pe la fosta cabană Poiana Izvoarelor, continuă până la intersecția “Pichetul Roșu”, urmând o urcare susținută pe poteca “Take Ionescu”, până la Mălăiești.

Traseul marcat cu banda roșie – porțiunea: Cabana Gura Diham – Pichetul Roșu  și triunghi roșu - porțiunea Pichetul Roșu – Cabana Mălăiești este destinat turiștilor cu o condiție fizică foarte bună și cu echipament montan adecvat. Traseul are o distanță (dus) de aproximativ 10 km și o diferență de nivel de 1000 m, porțiunea Pichetul Roșu – cabana Mălăiești fiind interzisă pe timpul iernii, poteca intersectând o serie de culoare de avalanșă de pe versanții munților Bucegi.

Prima parte a traseului până la Pichetul Roșu (1445m) este o plimbare domoală prin pădurea de foioase, un adevărat spectacol coloristic în lunile de toamnă, urmând ca urcușul să devină unul susținut și anevoios. Din loc în loc poteca este prevăzută cu cabluri de siguranță și punți metalice de acces peste zonele stâncoase și văile alpine. Această porțiune de traseu extrem de spectaculoasă poartă numele de “Poteca Take Ionescu”, un traseu iubit de marele istoric român, fostul prim-minustru al României fiind și cel care a finanțat refacerea traseului în anul 1899.

Traseul face legătura în sectorul alpin cu “Drumul lui Deubel” – poteca ce lega vechea Cabana Mălăiești de zona “La Prepeleac”, drum de acces spre vârful Omu. 

Friedrich Deubel (entomolog, membru S.K.V - Asociația Transilvăneană a Carpaților) a fost una dintre marile personalităţi ale vieţii ştiinţifice din Braşov și din România, contribuind cu informații și studii importante despre fauna, flora și traseele din munții Carpați. Totodată, el a fost și inițiatorul primelor marcaje turistice în această zonă Mălăiesti-Diham-Bucșoiu  dar și alte trasee de abrupt din Bucegi și Piatra Craiului. Traseul de creastă “Refugiul Șpirla – Vârful “La Om”” din munții Piatra Craiului – este considerat cel mai vechi traseu marcat din țară.

O bună perioadă, în semn de recunoștință pentru marele montaniard, cabana Mălăiești i-a purtat numele.

“Dacă vii din orice parte

La Râşnov să te opreşti

Vei afla în scurtă vreme

De cabana Mălăieşti. (…)

De urci la Omu, cobori la vale

Multe cabane ai să-ntâlneşti

Dar dintre toate cea mai frumoasă

E cabana Mălăieşti”

(Gioni Baboș, cântec montan, “Imnul Cabanei Mălăiești)


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 23, 2025
Bucurie, frumusețe și magie găsiți în expoziția de artă CATS ARE TAKING OVER, care este un remediu pentru suflet așa cum este pisica, personajul principal al acestei expoziții. Un nou spațiu cultural din București - Vila Catena s-a deschis cu această inedită expoziție, care reunește lucrările a 45 de artiști și grupuri artistice din România, China, Franța, Polonia, Spania, Australia, SUA. Expoziția este deschisă în perioada 10 aprilie - 30 iulie 2025, joi și vineri între orele 15 -19, sâmbătă între orele 12-16, la Vila Catena (str. Radu Calomfirescu nr. 15, București).
April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
Mai multe articole
catena-page