Expozitia Gheorghe I. Anghel de la Muzeul de Arta Constanta

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Un frumos omagiu adus remarcabilului artist vizual Gheorghe I. Anghel (1938-2024) este expoziția retrospectivă deschisă la Muzeul de Artă Constanța în perioada 13 ianuarie - 30 martie 2025. Prin lucrările sale de pictură și ceramică, simțim legătura puternică pe care artistul a avut-o cu marea, cu civilizația elenistică și istoria antică descoperită în siturile arheologice din Dobrogea. Vă invităm să petreceți o zi minunată la muzeu.


În deschiderea expoziției au vorbit - curatorii expoziției Ion Anghel, fiul pictorului, și Lelia Rus Pîrvan, directoarea Muzeului de Artă Constanța, alături de criticul de artă Cristian-Robert Velescu și Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România.“Gheorghe I. Anghel era un om deschis, un erudit, un om cultivat, un artist cu o formă de exprimare extrem de contemporană și de provocatoare, de interesantă, de incitantă. Un astfel de om se naște destul de rar.”- spune Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România.


Unda Popp, artist vizual, povestește despre Gheorghe I. Anghel că “era un om interesat de zona arheologică, de zona istorică, de zona religioasă. Foarte mult îi plăceau călătoriile, mai ales în zona Mării Mediterane, unde se regăsea. Grecia era locul lui predilect, pentru că el considera că se trage dintr-un neam de greci și era foarte mândru de acest lucru. În 2010, el a luat în Franța, în urma unei expoziții la Grand Palais, Marele Premiu al Academiei Franceze pentru Pictură. Asta l-a făcut cunoscut, mai ales acolo. Şi astăzi am păstrat legătura cu galeristul din sudul Franței, care îi face expoziții cam odată la un an, doi. Sigur că arta lui, destul de incomodă, l-a făcut să aibă colecționari pe sprânceană, dar ne-am bucurat de fiecare dată, la expozițiile din Franța în special, să regăsim același public care venea să mai ia o lucrare.”

Criticul de artă Cristian-Robert Velescu spune: “Prima problemă pe care am dorit să o pun este aceea a frumuseții picturii lui Anghel, dar când spun frumusețe înțeleg mai degrabă grecescul “kalos”, este vorba de o frumusețe așa cum o imagina Platon. Şi în al doilea rând remarc caracterul ei unic și practic inclasabil. Dacă ar trebui să așez creația lui Gheorghe Anghel sub semnul unei anume categorii, aș spune că această categorie este aceea a clasicului și sunt destule semne și simptome care să ne îndrepte într-acolo. Și primul dintre ele ar fi exemplaritatea creației, în sensul că este nu numai frumoasă și dificilă, dar și echilibrată și desăvârșită în felul ei. În al doilea rând aș insista asupra demersului intelectual a lui Gheorghe Anghel și el ne amintește de cuvintele “la pittura è una cosa mentale”. Deci acest lucru este foarte valabil și atunci când suntem înconjurați de picturile lui Anghel. Iar atunci când am rostit vocabula clasic, desigur mă gândesc la tematica de sorginte antică, și este vorba de antichitatea cea mai veche anume din spațiul european, cea grecească. Toate aceste trei determinări, ca să spun așa, ne apropie și ne îngăduie să așezăm creația lui Anghel sub cupola clasicului.
Aș dori să pătrundem mai profund în creația lui Gheorghe Anghel, și să ne imaginăm că ea este alcătuită din straturi felurite, informația vizuală fiind așezată pe suporturi transparente, care se etajează în adâncime. Stratul cel mai de adâncime al tabloului este acela unde s-a sedimentat, să spunem, inteligența creatoare a artistului. Peste acest strat, în opinia mea, s-ar așeza senzualitatea cultivată a artistului. Peste acest strat, aș așeza stratul în care trăirile, năzuințele, repulsiile sau spaimele s-au acumulat și ele. Și abia ultimul ar fi stratul cultural, situat cel mai aproape de ochiul privitorului, am spune ca un vernis al tabloului."

Lelia Rus Pîrvan, director al Muzeului de Artă Constanța, cu bucurie a dezvăluit: “Vreau să știți că o lucrare a lui Gheorghe Anghel va rămâne de astăzi, mereu, cu noi, aici în muzeu. Și îi mulțumim tare mult lui Ion Anghel."


Artistul vizual Ion Anghel a găsit printre caietele cu scrieri ale tatălui său acest text, în care Gheorghe Anghel mărturisea: “Privesc cu împăcare la timpul care va urma și cu revoltă la trecut, când risipeam zilele cu tot felul de ușurătăți. Dar mă întreb cum ar fi arătat puținul lucrării mele în artă, dacă traiul meu ar fi fost altul. Acum, de-abia înțeleg cât de mult i-am iubit pe cei ce m-au urât și cât de puțin i-am iubit pe cei ce mă iubeau."


Text, foto: Preluare film,  wwww.sensoarte.ro

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 23, 2025
Bucurie, frumusețe și magie găsiți în expoziția de artă CATS ARE TAKING OVER, care este un remediu pentru suflet așa cum este pisica, personajul principal al acestei expoziții. Un nou spațiu cultural din București - Vila Catena s-a deschis cu această inedită expoziție, care reunește lucrările a 45 de artiști și grupuri artistice din România, China, Franța, Polonia, Spania, Australia, SUA. Expoziția este deschisă în perioada 10 aprilie - 30 iulie 2025, joi și vineri între orele 15 -19, sâmbătă între orele 12-16, la Vila Catena (str. Radu Calomfirescu nr. 15, București).
April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
Mai multe articole
catena-page