Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, Timișoara

revista@vacantelatara.ro

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” s-a deschis la Muzeul Național de Artă din Timișoara. Este o expoziție care prezintă circa 100 de lucrări, dintre care 22 de sculpturi emblematice aduse de la muzee internaționale, plus fotografii și filme realizate de Constantin Brâncuși.

Expoziția dedicată celebrului sculptor Constantin Brâncuși poate fi vizitată în intervalul 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024.

„Expoziția scoate în evidență anumite aspecte ce evocă legătura artistului cu țara sa natală, cu arta și literatura românească, lăsând publicului libertatea să descopere aceste relații subtile după propriile intuiții și simțăminte. De aici, necesitatea de a prezenta etape importante din creația sa, punând accentul pe prima perioadă, ce poartă însemnele formării sale în România, și pe dialogul pe care l-a întreținut în permanență cu compatrioții săi prin participarea la diverse manifestări artistice”, spune Doina Lemny, curatoarea expoziției.

Există însă și lucrări de maturitate, în special de la muzeele internaționale, lucrări emblematice sau mai puțin cunoscute, care ies pentru prima oară din faimoasele colecții pentru a ajunge în România. În acest sens, expoziția beneficiază de împrumuturi excepționale de la Centre Pompidou, din Paris, care deține, prin Atelierul lui Brâncuși, cea mai mare colecție de Brâncuși din lume, de la Tate, din Londra, de la Fundația Guggenheim din Veneția, precum și din alte colecții particulare. 

De asemenea, lucrările timpurii ale lui Brâncuși sunt aduse de la Muzeul Național de Artă al României și de la Muzeul de Artă Craiova. Numeroasele fotografii și cele două materiale video filmate chiar de către Brâncuși intră într-un dialog inedit cu operele expuse.

“Sărutul”, 1907, piatră de Marna

Lucrarea a fost prezentată publicului pentru prima dată în anul 1910, în cadrul expoziţiei grupului “Tinerimea Artistică”, la București. Ea a intrat în circuitul internaţional după ce artistul a prezentat varianta în gips a acesteia, la expoziţia din 1913, deschisă la Armony Show în New York.

Blocul de piatră cuboidal prezintă busturile a doi tineri uniţi într-o îmbrăţișare. Femeia cuprinde cu braţele sale umerii bărbatului, iar palmele sunt încruţișate de gâtul acestuia. Bărbatul vine în continuarea acestei îmbrăţișari, braţele sale întregind cercul.

Sculptură concepută în antiteză cu “Sărutul” lui Rodin, se remarcă prin renunţarea la orice detaliu nesemnificativ și concentrarea în gestul amplu al îmbrăţișarii ce contopește cele două siluete, redând astfel nemijlocit întreaga forţă expresivă a iubirii.

Se consideră îndeobște că, odată cu “Sărutul” lui Brâncuși, s-a născut arta modernă. (text Muzeul de Arta Craiova)

“Domnișoara Pogany”, copie după varianta din 1913, bronz

Modelul lui Brâncuși a fost pictoriţa de origine maghiară Margaret (Margarit) Pogany, pe care artistul a cunoscut-o în 1911, la Paris. Prima variantă a lucrării a fost executată în marmură și se află astăzi în colecţia Muzeului de Artă din Philadelphia, ea a devenit celebră după ce artistul a prezentat varianta în gips a acestia la expoziţia din 1913, deschisă la Armony Show la New York, și a stârnit reacţii dintre cele mai controversate în presa vremii.

Detractorii au numit-o “un ou fiert așezat pe un cub de zahăr”, dar ea a rămas în istorie și în conștiinţa general drept “Zâna cea bună a sculpturii abstracte” și, într-o terminologie mai pronunţat filosofică, arhetipul figurii umane în arta modernă. (text Muzeul de Arta Craiova)

Text, foto: Bogdana Contras

Eveniment susţinut prin Programul Catena pentru Artă.

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
Mai multe articole
Share by: