Credinţa în Munţii Bucegi – Schitul Ialomicioara

revista@vacantelatara.ro

Suntem la poalele muntelui Bǎtrâna, foarte aproape de inima Bucegilor. Paşii noştri au urmat calea veche de piatrǎ, desprinzându-se din drumul care ne-ar purta pânǎ în faţa Hotelului Peştera. Astfel, ascultând susurul Ialomicioarei pornim, în coborâre uşoarǎ pe-o cǎrare montanǎ care lasǎ locul, în unele porţiuni, podurilor metalice şi scǎrilor de piatrǎ, ca mai târziu, sǎ urcǎm panta domoalǎ ce ne va scoate în faţa Schitului parcǎ înghiţit de gura Peşterii Ialomiţei.


Schitul Ialomicioara a fost ctitorit de cǎtre Voievodul Ţǎrii Româneşti, Mihnea cel Rǎu, în secolul al XVI-lea pe locul în care, încǎ din cele mai vechi timpuri, sihaştrii se refugiau în cǎutarea liniştii şi sfintei rugǎciuni. Aşadar, încǎ din acele vremuri, acest loc a reprezentat simbolul credinţei munţilor Bucegi.

De-alungul anilor, bǎtrânul Schit de lemn nu s-a lǎsat biruit de blestemul focului. Ultima luptǎ pe care Schitul a pierdut-o cu focul nemilos a fost în anul 1961. De-atunci, timp de 35 de ani lǎcaşul n-a mai existat. Însǎ, credinţa a biruit pânǎ la urmǎ, în perioada anilor 1993-1996, perioadǎ în care Schitul a fost reconstruit şi pǎstrat în felul în care existǎ şi astǎzi.       


În apropierea lǎcaşului de închinǎciune s-a ridicat şi un nou corp de chilii, situat chiar la intrarea în peşterǎ. Noilor construcţii li s-a alǎturat şi un corp destinat pelerinilor şi cǎlǎtorilor care doresc sǎ facǎ un popas spiritual pe-aceste meleaguri sfinte. Data de 29 iunie 1996 este o perioadǎ de referinţǎ pentru istoria Schitului din Bucegi, acesta fiind sfinţit de cǎtre IPS Arhiepiscop Vasile Costin, cu hramul "Sf. Apostoli Petru şi Pavel".


În poiana situatǎ la 5 minute de Schit, în apropierea vechii Mǎnǎstiri Peştera Ialomiţei, s-a înǎlţat Noua Bisericǎ “Sf.Nifon” şi-o casǎ de odihnǎ. Acest nou lacaş de închinǎciune, înconjurat de chiliile cǎlugǎrilor, deţine hramul “Sfântul Ierarh Nifon”.

Astǎzi, aici, este locul ideal în care cǎlǎtorii se abat de la chemarea Platoului Bucegilor şi aleg aceastǎ zonǎ încǎrcatǎ de tradiţii şi sfinţenie, pentru a se reculege, pentru a simţi rǎcoarea Peşterii Ialomiţei, pentru a aprinde o lumânare sau pentru a descoperi filǎ cu filǎ, vechea poveste a sfântului Schit, aşa cum îndeamnǎ si Imnul Bucegilor, un bine cunoscut cântec montan: “Jos la Peştera întunecatǎ, stǎ bǎtrânul Schit uitat de ani, aici doina-ţi pare mai duioasǎ, îngânatǎ de bǎtrâni ciobani…

Schitul Ialomicoara este locul în care sfânta rugǎciune se împleteşte cu frumuseţea munţilor Bucegi, un cadru natural minunat, situat la înǎlţimea de 1.600 m, unde cǎlǎtorul va gasi momente de regulegere, de linişte, de contemplare, în timp ce Ialomicioara va purta poveştile mai departe, susurând prin apele ei de munte, sfinţenia acestor meleaguri.

Text și fotografii: Cristian-Alexandru Catană


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
Mai multe articole
Share by: