Comuna Ciocăneşti, Suceava – Povești încondeiate pe malurile Bistriţei Aurii

revista@vacantelatara.ro

Situată în judeţul Suceava, comuna Ciocănești este un veritabil “muzeu în aer liber” (titulatură primită în anul 2004) datorită caselor “încondeiate” – faţade ce sunt decorate cu motive tradiţionale întâlnite pe ouăle încondeiate sau pe porturile specifice zonei Bucovinei. 

Comuna Ciocănești, aflată la 20 km de Vatra Dornei, se întinde de-a lungul cursului Bistriţei Aurii, la poalele Obcinei Mestecănişului şi a munţilor Suhard, fiind formată din satele Ciocăneşti şi Botoş. 

Decoraţiunile “încondeiate” de pe faţadele caselor din Ciocăneşti poartă numele de “pui pe case”. Culorile predominante sunt: albul, negrul, verdele, roşul şi maroul. Modele de pe case sunt inspirate, la fel ca şi în cazul ouălor încondeiate, de cusăturile de pe costumul naţional al acestei zone. 

Ele descriu momente, obiceiuri şi întâmplări din viaţa sătenilor şi-a satului bucovinean. Făuritorul acestei tradiţii este fostul primar, domnul Tomoioagă – iscusit meșter popular, cioplitor în lemn. Prima casă vopsită a fost “Casa-Muzeu Leontina Ţăran” – astăzi un obiectiv de suflet al tuturor celor care apreciază tradiţiile autentice. 

ANTREC România, ANTREC Suceava - prin fostul preşedinte – doamna Corina Cubleşan, împreună cu Primăria Ciocăneşti au avut un rol însemnat în dezvoltarea comunei drept o destinaţie specifică agroturismului şi turismului rural. Festivalurile iniţiate – Festivalul Naţional al Păstrăvului şi Festivalul Ouălor Înondeiate atrag şi astăzi numeroşi turişti.  

Muzeul Ouălor Încondeiate din Ciocăneşti

Unul dintre obiectivele turistice de neretat în Ciocănești este Muzeul Ouălor Încondeiate. Deşi denumirea ne face să ne imaginăm că este doar un muzeul dedicat încondeierii ouălor, trebuie să ştiţi ca muzeul deschis din anul 2007 reprezeintă un veritabil patrimoniu etnografic al acestei zone. 

De-a lungul anilor în interiorul muzeului, pe lângă expoziţia de ouă încondeiate, putem descoperi mai multe încăperi ce adăpostesc obiecte tradiţionale specifice sătenilor şi meşteşugarilor din Ciocaneşti, o veritabilă colecţie de artă populară, obiecte tradiţionale de la stână, instrumente de olărit, de butinărit şi cărăuşie, machete de plute etc. Pe pereţii altei camere din interior putem admira o impresionantă colecţie de fotografii vechi cu toţi meşterii şi meşteşugarii comunei.

Vă recomandăm cazarea la Pensiunea Viorica din Ciocăneşti, un reper pentru conceptul de agroturism, ospitalitate autentică şi pentru calitatea gastronomiei tradiţionale acelor locuri.

De vizitat în Ciocăneşti :

- Muzeul Ouălor Încondeiate din Ciocăneşti;

- Clasa micuţilor încondeiători ai Şcolii din Ciocăneşti;

- Casa Muzeu Ţăran Leontina;

- Casa de Cultura Florin Gheuca;

- Biserica Naşterea Maicii Domnului;

- Biserica Adormirea Maicii Domnului.


Text si fotografii: Cristian-Alexandru CATANA

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
Mai multe articole
Share by: