Chef Dorina Burlacu, premiată de două ori cu“Cinci stele de aur ale bucătăriei italiene"

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!"


Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.

Cum descrieți, pe scurt, România?


România este țara mea, pământul pe care am făcut primii pași, locul care mi-a oferit viața și cei șapte ani de acasă.

Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea, așa cum rădăcinile mele și o parte din mine sunt cu ea.


Cum erau vacanțele Dvs la țară, în România?


Ce frumoase amintiri... Alergam desculți cu ceilalți copii în iarbă, mergeam vara la scăldat în râul Trotuș, călătoream cu căruța cu cai pe străzile pline de praf... Mergeam pe dealuri la cules de fân și de floricele, respiram prin toți porii vântul libertății, așa cum fac copiii fără griji. Nu aveam multe lucruri, dar eram foarte fericiți. Eram împreună cu familia și prietenii. Îmi aduc aminte atunci când mama mea, Paraschiva, ne aduna pe toți strigând:“Haideți copii că abia am răsturnat ceaunul mămăligă și acum îl umplu cu lapte”.O hrană simplă, dar sănătoasă!

De sărbători, ne strângeam împreună cu familia lărgită la mese mari, pline de bucate tradiționale....Amintiri care îmi încălzesc inima.


Cum sunt vacanțele la țară în Italia?


Merg des la Civago, în munții Appennini Reggiani, unde am o casă. Iubesc acest cătun pentru că îmi amintește foarte mult de Brusturoasa, satul meu natal din județul Bacău.

Iarna îmi place să stau lânga soba mea neagră de terracotă, să simt căldura și mirosul de lemn...să aud cum troznesc lemnele pe foc. Retrăiesc astfel momente din copilărie.

Îmi place să culeg verdețurile direct din grădină, să merg la cules de afine, și să fac grătar, să invit prietenii și cunoștințele la o pizza. Organizează o petrecere cu pizza, o dată pe an la Civago și coc cu această ocazie 30-40 de pizza speciale, rețetă proprie.

Ador să merg pe jos și să mă opresc să schimb două vorbe cu toată lumea pe care o întâlnesc pe drum, pentru că la Civago este exact ca și în satele din România, ne cunoaștem toți.


Care este cea mai mare nostalgie legată de România?


Nostalgia e un sentiment profund care poate uni mai multe stări sufletești și mai multe momente din viață. În primul rând, aș fi vrut să vorbesc mai mult românește în toți acești ani de când am plecat din țară, să fiu mai prezentă în viața socială și culturală a României. Mi-ar fi plăcut și să fi petrecut mai mult timp cu familia mea și cu prietenii și să vizitez cât mai multe locuri din România. Așa, în puține cuvinte, să fiu o româncă...în România.


Privind în urmă la cei 30 de ani de când ați plecat din România, pentru a vă dedica gastronomiei în Italia, care e cel mai mare regret?


Că nu am petrecut lângă familia mea din România mai mult timp este cel mai mare și cel mai dureros regret.


Ce mâncăruri tradiționale românești le recomanați italienilor?


Le recomand italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete, mămăliga, dar mai ales sarmalele. De curând, am postat pe pagina mea o rețetă dietetică de sarmale. Am rămas surprinsă când foarte multe doamne, multe din ele născute și crescute în Italia, mi-au trimis mesaje și foto că au făcut rețeta mea și că sunt gustoase și sănătoase sarmalele mele dietetice și rapide.


Există, în afară de polenta, rețete asemănătoare în gastronomia italiană și cea românească?


În Italia sunt diferite versiuni de rețete care seamănă cu sarmalele în foi de varză, umplute cu ingrediente diferite.

Și coltunașii românești cu brânză se aseamănă cu tot felul de paste proaspete italiene.

Există rețete specifice unei țări sau regiuni și multe versiuni care se aseamănă între ele. Mâncarea unește oamenii, nu doar pe cei care se strâng la aceeași masă ci și pe cei care gătesc aceeași rețetă, chiar dacă se află în acel moment în diferite părți ale globului pământesc.


Cum ați reușit să vă impuneți ca chef de 5 stele, de două ori premiată în gastronomia italiană, Dvs, o femeie cu origini românești?


În spatele acestor premii sunt 30 de ani de muncă, sacrificii, nopți nedormite, multă voință, modestie și determinare pentru a demonstra că dacă dorești ceva cu adevărat se poate realiza. Având voință, pot să reușesc indiferent de cât timp am nevoie să ajung la obiectivul impus.

Nu a fost ușor, dar acum doresc să îmi amintesc doar lucrurile și evenimentele frumoase din viața mea profesională.

Rețeta succesului? Voință 100%. Dragoste și pasiune pentru munca mea 100%.


Cum a fost să lucrați alături de unii dintre cei mai buni chefi din lume și ce ați învățat cel mai important de la ei?


La începutul colaborării cu ei, am avut emoții infinite, fiecare bucătar are stilul său. Iar în bucătărie, ca în toate domeniile de altfel, este mereu ceva nou de învățat, sunt mereu noutăți la nivel național și internațional. Gastronomia italiană este foarte bine cotată, iar atunci când merg mai ales în alte țări să reprezint Italia, inima mea bate puternic pentru că eu reprezint mereu două țări: oficial reprezint Italia, dar în sufletul meu mereu și România, de accea tot ceea ce trebuie să fac trebuie să fie perfect.

Bucătarii chef de un anumit nivel sunt foarte modești și sociabili. De la ei am înțeles și am învățat un lucru esențial: cu cât ești mai sus pe podiumul gastronomiei cu atât trebuie să fii mai modest, deschis și empatic.


Cum reușiți să „împăcați” două cerințe esențiale: mâncarea să fie și sănătoasă să fie și gustoasă?


Trebuie să începem să folosim mai des expresia “Sănătos și gustos” atât în teorie cât și în pratică. Contrar părerii generale, o mâncare sănătoasă poate fi foarte, foarte gustoasă. Se întâmplă atunci când un bun bucătar cunoaște bine ingredientele și tehnica de preparare a acelei rețete cu puține ingrediente, iar cu combinația corectă poate realiza o mâncare perfectă: sănătoasă și gustoasă!

De exemplu, dacă pun mai puțină sare și mai puțină grăsime într-o mâncare, aceasta devine mai sănătoasă, fără a se pierde gustul, care se amplifică mult!

Noi avem 10.000 de papile gustative care în fiecare zi sunt “testate” cu elemente grase, sărate și dulci. În momentul în care se echilibrează corect rețeta, gustul mâncării se simte mult mai bine, și ca atare aceasta devine mai gustoasă!

Trebuie să ținem cont de faptul că foarte multe persoane suferă de diferite patologii iar dacă noi încercăm prin educație alimentară să echilibrăm din punct de vedere nutrițional rețetele noastre de zi cu zi, putem în viitor să mâncăm mult mai bine și să fim și mai sănătoși.

“Fă ca mâncarea să devină medicamentul tău iar medicamentul tău să-ți fie hrană”spunea Hipocrate acum peste două milenii Hipocrate și această filosofie a părintelui medicinei este mai imperativă ca niciodată.

De aceea vreau să să cercetez și să descopăr cât mai multe rețete sănătoase și gustoase încât să generez un curent de opinie care să schimbe ceva în percepția publicului. Sper ca tot mai mulți oameni să opteze pentru bucătăria sănătoasă, cu baze științifice, nu doar cei care au nevoie de produsele mele din motive de sănătate ci și ca măsură de profilaxie. Au loc “la masă” și bucătăria tradițională, cea moleculară și cea științifică.


Recomandați-ne o destinație “la țară”, din Italia.


Cătunul Civago din Villa Minozzo, Reggio Emilia. Veniți la mine acasă la o pizza sănătosă și gustoasă, rețetă care nu îngrașă!


O destinație “la țară”, în România unde vă doriți să ajungeți repede.


Pe Valea Trotușulului. Cred că este o zonă interesantă, cu peisaje unice și nu doar pentru că este acasă pentru mine.


Interviu de: Carmen Neacșu, www.consilierturism.ro



Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

August 29, 2025
Pe 6 septembrie, satele din România prind din nou viață la Noaptea Muzeelor la Sate – ediția a III-a.
August 29, 2025
Despre măreție și singurătate vorbesc picturile artistului vizual Valentin Scărlătescu, reunite în expoziția intitulată „Apocalipsis Cum Figuris”. Când le privim cu atenție, vedem în ele splendoarea lanurilor de cereale, a chiparoșilor care se înalță spre cer, dar și solitudinea copacilor desfunziți, a bărcilor abandonate pe țărm, a cailor obosiți. Curatoriată de Călin Dan, expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, în perioada 14 mai – 12 octombrie 2025.
August 19, 2025
Moștenirea spirituală a românilor prin lăcașurile monahale care împânzesc țara este o binecuvântare pentru călătorul dornic de regăsire a propriului eu și o încântare a sufletului.  Mănăstirea Brâncoveni, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului”, „Izvorul Tămăduirii” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril ” se află în comuna Brâncoveni, județul Olt.
By Cristian Catana August 19, 2025
Într-o zonă încărcată de istorie și cultură, în prima capitală a Țării Românești – Curtea de Argeș (atestată documentar în anul 1330), pensiunea “Casa Domnească”, clasificată cu patru stele, își scrie povestea ospitalității începând cu anul 2007.
By Cristian Catana August 4, 2025
Înființat în anul 1990, Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș se desfășoară în Carpații Orientali pe o suprafață de peste 7000 hectare, pe raza masivului Hășmaș, atingând altitudinea maximă în vârful Hășmașul Mare - 1792 m. Dispunând de un relief extrem de spectaculos datorat peisajului carstic alcătuit din dolomite și calcare, peșteri, grote, hornuri și chei impresionante, arealul este extrem de popular și vizitat, în principal in zona Cheilor Bicazului.
August 4, 2025
Noul spațiu expozițional – Vila Catena , o frumoasă casă monument architectural recent restaurată – găzduiește până la sfârșitul acestui an Expoziția Theodor Pallady – “Lecturi și culoare” .
July 21, 2025
Expoziția Ovidiu Maitec 100 se desfasoara în perioada 20 iunie – 30 august 2025 la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.  Cel mai puternic urmaș spiritual al lui Brâncuși, artistul care a izbutit să introducă lumina în lemn, cum îl caracteriza Mircea Eliade, Ovidiu Maitec s-a născut în 1925, la Arad. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, în 1950. La începutul anilor ‘60 cioplea „un fel de zid, poartă sau pasăre”, o lucrare în al cărei perete apăreau pentru prima dată perforațiile în lemn ce aveau să devină principala sa inovație tehnică în sculptură.
By Cristian Catana July 21, 2025
Expoziția 'Dimensiunea Sebastian' , care marchează 80 de ani de la moartea scriitorului Mihail Sebastian poate fi vizitată până pe 30 August 2025 la Muzeului Național al Literaturii Române, sediul din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, București.
By Cristian Catana July 21, 2025
“Casa9 – villa & spa” din Eșelnița, județul Mehedinți reprezintă un exemplu al evoluției serviciilor turismului, ospitalității și agrementului în spectaculoasa zonă a Cazanelor Dunării. Situată într-un peisaj pitoresc dunărean, pe drumul naţional DN57 ce leagă Orşova de Moldova Nouă, la aproximativ 15 km de Orsova, Casa9 își așteaptă oaspeții.
July 17, 2025
La Muzeul “Casa Mureșenilor” din Brașov , vă invităm să vizitați în această vară expoziția de artă contemporană “Cercul magic al vieții”. Expoziția reunește lucrări ce ilustrează colțuri din natură, surprinse de artiștii: Gabriela Aniței, Bogdana Contraș, Cornelia Gherlan, Bianca Ioniță și Eugen Pană. În ciclicitatea naturii, materia se metamorfozează din propriile resurse. Regnurile se extind și coabitează în rezonanță. Expoziția este deschisă în perioada 10 iulie – 30 septembrie 2025.
Mai multe articole
catena-page