Chef Dorina Burlacu, premiată de două ori cu“Cinci stele de aur ale bucătăriei italiene"

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!"


Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.

Cum descrieți, pe scurt, România?


România este țara mea, pământul pe care am făcut primii pași, locul care mi-a oferit viața și cei șapte ani de acasă.

Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea, așa cum rădăcinile mele și o parte din mine sunt cu ea.


Cum erau vacanțele Dvs la țară, în România?


Ce frumoase amintiri... Alergam desculți cu ceilalți copii în iarbă, mergeam vara la scăldat în râul Trotuș, călătoream cu căruța cu cai pe străzile pline de praf... Mergeam pe dealuri la cules de fân și de floricele, respiram prin toți porii vântul libertății, așa cum fac copiii fără griji. Nu aveam multe lucruri, dar eram foarte fericiți. Eram împreună cu familia și prietenii. Îmi aduc aminte atunci când mama mea, Paraschiva, ne aduna pe toți strigând:“Haideți copii că abia am răsturnat ceaunul mămăligă și acum îl umplu cu lapte”.O hrană simplă, dar sănătoasă!

De sărbători, ne strângeam împreună cu familia lărgită la mese mari, pline de bucate tradiționale....Amintiri care îmi încălzesc inima.


Cum sunt vacanțele la țară în Italia?


Merg des la Civago, în munții Appennini Reggiani, unde am o casă. Iubesc acest cătun pentru că îmi amintește foarte mult de Brusturoasa, satul meu natal din județul Bacău.

Iarna îmi place să stau lânga soba mea neagră de terracotă, să simt căldura și mirosul de lemn...să aud cum troznesc lemnele pe foc. Retrăiesc astfel momente din copilărie.

Îmi place să culeg verdețurile direct din grădină, să merg la cules de afine, și să fac grătar, să invit prietenii și cunoștințele la o pizza. Organizează o petrecere cu pizza, o dată pe an la Civago și coc cu această ocazie 30-40 de pizza speciale, rețetă proprie.

Ador să merg pe jos și să mă opresc să schimb două vorbe cu toată lumea pe care o întâlnesc pe drum, pentru că la Civago este exact ca și în satele din România, ne cunoaștem toți.


Care este cea mai mare nostalgie legată de România?


Nostalgia e un sentiment profund care poate uni mai multe stări sufletești și mai multe momente din viață. În primul rând, aș fi vrut să vorbesc mai mult românește în toți acești ani de când am plecat din țară, să fiu mai prezentă în viața socială și culturală a României. Mi-ar fi plăcut și să fi petrecut mai mult timp cu familia mea și cu prietenii și să vizitez cât mai multe locuri din România. Așa, în puține cuvinte, să fiu o româncă...în România.


Privind în urmă la cei 30 de ani de când ați plecat din România, pentru a vă dedica gastronomiei în Italia, care e cel mai mare regret?


Că nu am petrecut lângă familia mea din România mai mult timp este cel mai mare și cel mai dureros regret.


Ce mâncăruri tradiționale românești le recomanați italienilor?


Le recomand italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete, mămăliga, dar mai ales sarmalele. De curând, am postat pe pagina mea o rețetă dietetică de sarmale. Am rămas surprinsă când foarte multe doamne, multe din ele născute și crescute în Italia, mi-au trimis mesaje și foto că au făcut rețeta mea și că sunt gustoase și sănătoase sarmalele mele dietetice și rapide.


Există, în afară de polenta, rețete asemănătoare în gastronomia italiană și cea românească?


În Italia sunt diferite versiuni de rețete care seamănă cu sarmalele în foi de varză, umplute cu ingrediente diferite.

Și coltunașii românești cu brânză se aseamănă cu tot felul de paste proaspete italiene.

Există rețete specifice unei țări sau regiuni și multe versiuni care se aseamănă între ele. Mâncarea unește oamenii, nu doar pe cei care se strâng la aceeași masă ci și pe cei care gătesc aceeași rețetă, chiar dacă se află în acel moment în diferite părți ale globului pământesc.


Cum ați reușit să vă impuneți ca chef de 5 stele, de două ori premiată în gastronomia italiană, Dvs, o femeie cu origini românești?


În spatele acestor premii sunt 30 de ani de muncă, sacrificii, nopți nedormite, multă voință, modestie și determinare pentru a demonstra că dacă dorești ceva cu adevărat se poate realiza. Având voință, pot să reușesc indiferent de cât timp am nevoie să ajung la obiectivul impus.

Nu a fost ușor, dar acum doresc să îmi amintesc doar lucrurile și evenimentele frumoase din viața mea profesională.

Rețeta succesului? Voință 100%. Dragoste și pasiune pentru munca mea 100%.


Cum a fost să lucrați alături de unii dintre cei mai buni chefi din lume și ce ați învățat cel mai important de la ei?


La începutul colaborării cu ei, am avut emoții infinite, fiecare bucătar are stilul său. Iar în bucătărie, ca în toate domeniile de altfel, este mereu ceva nou de învățat, sunt mereu noutăți la nivel național și internațional. Gastronomia italiană este foarte bine cotată, iar atunci când merg mai ales în alte țări să reprezint Italia, inima mea bate puternic pentru că eu reprezint mereu două țări: oficial reprezint Italia, dar în sufletul meu mereu și România, de accea tot ceea ce trebuie să fac trebuie să fie perfect.

Bucătarii chef de un anumit nivel sunt foarte modești și sociabili. De la ei am înțeles și am învățat un lucru esențial: cu cât ești mai sus pe podiumul gastronomiei cu atât trebuie să fii mai modest, deschis și empatic.


Cum reușiți să „împăcați” două cerințe esențiale: mâncarea să fie și sănătoasă să fie și gustoasă?


Trebuie să începem să folosim mai des expresia “Sănătos și gustos” atât în teorie cât și în pratică. Contrar părerii generale, o mâncare sănătoasă poate fi foarte, foarte gustoasă. Se întâmplă atunci când un bun bucătar cunoaște bine ingredientele și tehnica de preparare a acelei rețete cu puține ingrediente, iar cu combinația corectă poate realiza o mâncare perfectă: sănătoasă și gustoasă!

De exemplu, dacă pun mai puțină sare și mai puțină grăsime într-o mâncare, aceasta devine mai sănătoasă, fără a se pierde gustul, care se amplifică mult!

Noi avem 10.000 de papile gustative care în fiecare zi sunt “testate” cu elemente grase, sărate și dulci. În momentul în care se echilibrează corect rețeta, gustul mâncării se simte mult mai bine, și ca atare aceasta devine mai gustoasă!

Trebuie să ținem cont de faptul că foarte multe persoane suferă de diferite patologii iar dacă noi încercăm prin educație alimentară să echilibrăm din punct de vedere nutrițional rețetele noastre de zi cu zi, putem în viitor să mâncăm mult mai bine și să fim și mai sănătoși.

“Fă ca mâncarea să devină medicamentul tău iar medicamentul tău să-ți fie hrană”spunea Hipocrate acum peste două milenii Hipocrate și această filosofie a părintelui medicinei este mai imperativă ca niciodată.

De aceea vreau să să cercetez și să descopăr cât mai multe rețete sănătoase și gustoase încât să generez un curent de opinie care să schimbe ceva în percepția publicului. Sper ca tot mai mulți oameni să opteze pentru bucătăria sănătoasă, cu baze științifice, nu doar cei care au nevoie de produsele mele din motive de sănătate ci și ca măsură de profilaxie. Au loc “la masă” și bucătăria tradițională, cea moleculară și cea științifică.


Recomandați-ne o destinație “la țară”, din Italia.


Cătunul Civago din Villa Minozzo, Reggio Emilia. Veniți la mine acasă la o pizza sănătosă și gustoasă, rețetă care nu îngrașă!


O destinație “la țară”, în România unde vă doriți să ajungeți repede.


Pe Valea Trotușulului. Cred că este o zonă interesantă, cu peisaje unice și nu doar pentru că este acasă pentru mine.


Interviu de: Carmen Neacșu, www.consilierturism.ro



Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana December 11, 2025
Mergând la pas prin Moieciu de Sus, pe valea Băngăleasa, la intrarea în “Parcul Naţional Bucegi”, pornește o potecă tematică - traseu ecoturistic spre vârful Bisericuţa – 1322 m. Este cunoscut faptul că în zona Moieciu – Fundata, un total de 9 traseele ecoturistice iniţiate de Centrul de Ecologie Montană, pun accentul pe observarea și aprecierea naturii și a autenticităţii rurale. Aceste trasee au ca marcaj turistic – omuleţi de diverse culori.
December 11, 2025
Sculpturile monumentale ale artistului Alfred Dumitriu creează punți în timp și spațiu, între lumea terestră și Universul infinit. În perioada septembrie 2025 – mai 2026, ele sunt amplasate într-un loc minunat, plin de energie și frumos, în Câmpina în curtea castelului în care a trăit marea personalitate Bogdan Petriceicu Hașdeu. Le puteți admira în curtea acestui muzeu celebru, și prin intermediul lor să vă conectați cu lumea cosmică, deoarece aceste sculpturi îndeamnă la meditație. “Forma trebuie să-ți dea o emoție, pentru că orice formă are în ea această putere” mărturisește artistul Alfred Dumitriu.
By Cristian Catana November 26, 2025
Decernarea premiilor “Margareta de aur” este o tradiție continuată și în anul 2025, evenimentul organizat de revista “Vacanțe la țară” împreună cu rețeaua “ANTREC România” ajungând la cea de a-XIX-a ediție. În acest an, gazdă a fost scena principală a Târgului de Turism al României, desfășurat la Romexpo, București. Încă de la prima ediţie au fost recompensate rezultatele obţinute în evidențierea calității serviciilor de ospitalitate, păstrarea şi promovarea datinilor locale, identitatea gastronomică regională, promovarea și reprezentarea comunităţilor locale, posibilităţi de agrement și de petrecere a timpului liber, amenajarea grădinii etc. Ca noutate, în ultimii ani premiem și Punctele Gastronomice Locale, cât și afacerile mici și exemplele de antreprenoriat zonal – repere de bune practici în diversificarea și promovarea ofertei unei destinații rurale. Totodată, sunt valorificate și componenta gastronomică specfică, cât și conservarea tradiţiilor zonelor prielnice agroturismului și ecoturismului. De-a lungul celor XIX ediții câștigătorii premiilor “Margareta de Aur” devin ambasadori ai turismului rural contribuind la consolidarea unei imagini pozitive și competitive pentru România atât în plan national cât și internațional. Felicitări tuturor câștigătorilor!
November 26, 2025
Patru zile de oferte exclusive, dialog profesionist și experiențe imersive pentru public și industrie ROMEXPO a închis ediția de toamnă a Târgului de Turism al României (20–23 noiembrie), confirmând rolul evenimentului ca hub național pentru inspirație de călătorie, vânzări directe și networking B2B. Pavilionul B2 a reunit un public numeros, atras de pachete promoționale pentru iarnă, city break-uri, destinații exotice și early booking pentru 2026, dar și de un program consistent de conferințe și demonstrații.
November 26, 2025
Haideți să descoperim împreună expoziția “Covoare zburătoare” deschisă la Muzeul Național de Artă al României. Sunt expuse 15 covoare anatoliene de mare valoare din secolele XVII-XVIII din colecția MNAR din București și Muzeul Brukenthal din Sibiu, alături de 15 covoare contemporane realizate de renumitul artist Thomas Ruff. Expoziția poate fi vizitată în perioada 18 septembrie 2025 – 28 februarie 2026.
By Cristian Catana November 19, 2025
Joi, 20 noiembrie, ROMEXPO deschide ediția de toamnă a Târgului de Turism al României , eveniment dedicat pasionaților de călătorii, dar și profesioniștilor care activează în industria turismului. Timp de patru zile, vizitatorii vor putea descoperi oferte atractive, destinații pentru toate preferințele, experiențe imersive și soluții inovatoare pentru planificarea vacanțelor viitoare. Evenimentul are loc în perioada 20 – 23 noiembrie , în Pavilionul B2 al Centrului Expozițional, care devine o platformă de inspirație turistică pentru iarna 2025, city break-urile anului următor, destinațiile exotice și pachetele early booking pentru vara 2026. Ediția din această toamnă reunește 103 companii expozante și înregistrează un grad de internaționalizare de 41%, confirmând diversitatea și atractivitatea evenimentului la nivel regional și internațional. „Târgul de Turism al României – ediția de toamnă - este o platformă completă, în care vizitatorii își conturează opțiunile de vacanță în mod informat și avantajos, iar profesioniștii testează interesul pieței și dezvoltă noi colaborări relevante. Îi invităm pe toți cei interesați de călătorii bine planificate să transforme vizita la ROMEXPO în punctul de plecare al următorului sezon turistic”, transmite Oana Netbai, Director Comercial ROMEXPO.
November 4, 2025
Prin expoziția “József Klein și Școala de la Baia Mare” se sărbătoresc 130 de ani de la înființarea renumitei Școli de pictură. Baia Mare a atras mii de artiști care au creat o colonie artistică efervescentă și avangardistă. Aveți ocazia să vedeți lucrări care n-au mai fost expuse niciodată la București, lucrări care descriu frumusețea cerului și dealurilor de la Baia Mare. Expoziția “József Klein și Școala de la Baia Mare” este deschisă la Muzeul Național de Artă al României, în perioada 18 septembrie 2025 – 28 februarie 2026.
November 4, 2025
Militza Sion și Răzvan Luscov pe lângă cariera de arhitecți, și-au exprimat mereu gândurile pictând și desenând liber. Au decis să-și reunească lucrările într-o expoziție intitulată “Dialog”, în care vorbesc despre libertatea de a crea, despre Universul transcendent, despre liniște și agitație, despre soare și nori, despre complexitatea ființei umane. Vă invităm să vedeți această vibrantă expoziție în perioada 10 octombrie – 7 noiembrie 2025, la Galeria Romană din București.
October 28, 2025
Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 17-31 octombrie 2025, în spațiul Galeriei ,,Colecția de Artă”, expoziția de pictură și grafică ,,Memorii în culori”, o nouă „personală” a artistului botoșănean Cristian Bîrzoieș.
October 28, 2025
Începând cu octombrie 2025​ și până în luna martie 2026, Vila Catena invită publicul ​s​ă viziteze expoziția de artă "HOME", o expoziție de artă contemporană curatoriată de Galeria Sandwich, cu participarea a peste 30 de artiști.
Mai multe articole
catena-page