Carne la garniță cu mămăligă ca la pensiunea “Cheile Olteţului”, Polovragi

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Poate vă aduceți aminte, când erați mici și mergeați la țară, la bunici, de acea minunată carne la garniță sau carne la borcan, sau carne în untură, depinde de zona în care se prepară. Carnea la garniță nu este altceva decât carne de porc friptă și apoi băgată în untura rezultată de la grăsimea porcului, dar gustul este absolut sublim, deși pentru unii ar părea o bombă pentru organism. Recunosc, nu este cel mai potrivit preparat pentru servit seara, înainte de culcare, dar este un preparat care te readuce în vremurile de demult apuse și care, de ce nu, îți aduce aminte de gustul copilăriei. Ideal este ca în untură să fie pusă și câte o bucată de cârnat afumat pentru a înnobila puțin gustul.

Carne la garniță cu mămăligă ca în Oltenia de sub Munte, la Pensiunea Cheile Oltețului din Polovragi.

Nerăbdător să degust acest preparat tradițional, am obținut acceptul pentru a vedea cum se prepară și am ajuns lângă doamna Cristina, în bucătăria Pensiunii Cheile Oltețului. 

“Garnița”, denumită uneori și borcan sau oală, a fost pusă pe foc la încălzit, iar alături o oală cu apă pentru mămăligă.

Pe măsură ce trecea timpul și se încălzea untura, acea culoare albă opacă se estompa și făcea loc unei nuanțe gălbui din care începeau să iasă la suprafață bucățile de carne de porc friptă și bucăți generoase de cârnat afumat. 


Între timp, în apa pusă la foc pentru mămăligă, doamna Cristina a adăugat progresiv mălaiul amestecând continuu până când mămăliga a început să prindă consistență.

După ce mămăliga a fost fiartă și carnea bine încălzită a început și platingul, simplu, dar de efect. Câteva bucăți de carne și câteva bucăți de cârnat și-au făcut loc pe un platou branduit cu “Cheile Oltețului”, apoi mămăligă din abundență și, bineînțeles, acritura fără de care nu se poate servi un astfel de preparat, datorită conținutului mare de grăsime.

Pasiunea cu care a fost pregătit preparatul, gustul murăturilor “de casă” și mămăliga bine fiartă au creat un preparat pe care este imposibil să nu îl apreciezi. Pentru a fi “tacâmul complet” am asezonat carnea la garniță cu mămăligă cu un roze de casă, o adevărată încântare pentru papilele gustative.

Poftă bună!


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

August 29, 2025
Pe 6 septembrie, satele din România prind din nou viață la Noaptea Muzeelor la Sate – ediția a III-a.
August 29, 2025
Despre măreție și singurătate vorbesc picturile artistului vizual Valentin Scărlătescu, reunite în expoziția intitulată „Apocalipsis Cum Figuris”. Când le privim cu atenție, vedem în ele splendoarea lanurilor de cereale, a chiparoșilor care se înalță spre cer, dar și solitudinea copacilor desfunziți, a bărcilor abandonate pe țărm, a cailor obosiți. Curatoriată de Călin Dan, expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, în perioada 14 mai – 12 octombrie 2025.
August 19, 2025
Moștenirea spirituală a românilor prin lăcașurile monahale care împânzesc țara este o binecuvântare pentru călătorul dornic de regăsire a propriului eu și o încântare a sufletului.  Mănăstirea Brâncoveni, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului”, „Izvorul Tămăduirii” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril ” se află în comuna Brâncoveni, județul Olt.
By Cristian Catana August 19, 2025
Într-o zonă încărcată de istorie și cultură, în prima capitală a Țării Românești – Curtea de Argeș (atestată documentar în anul 1330), pensiunea “Casa Domnească”, clasificată cu patru stele, își scrie povestea ospitalității începând cu anul 2007.
By Cristian Catana August 4, 2025
Înființat în anul 1990, Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș se desfășoară în Carpații Orientali pe o suprafață de peste 7000 hectare, pe raza masivului Hășmaș, atingând altitudinea maximă în vârful Hășmașul Mare - 1792 m. Dispunând de un relief extrem de spectaculos datorat peisajului carstic alcătuit din dolomite și calcare, peșteri, grote, hornuri și chei impresionante, arealul este extrem de popular și vizitat, în principal in zona Cheilor Bicazului.
August 4, 2025
Noul spațiu expozițional – Vila Catena , o frumoasă casă monument architectural recent restaurată – găzduiește până la sfârșitul acestui an Expoziția Theodor Pallady – “Lecturi și culoare” .
July 21, 2025
Expoziția Ovidiu Maitec 100 se desfasoara în perioada 20 iunie – 30 august 2025 la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.  Cel mai puternic urmaș spiritual al lui Brâncuși, artistul care a izbutit să introducă lumina în lemn, cum îl caracteriza Mircea Eliade, Ovidiu Maitec s-a născut în 1925, la Arad. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, în 1950. La începutul anilor ‘60 cioplea „un fel de zid, poartă sau pasăre”, o lucrare în al cărei perete apăreau pentru prima dată perforațiile în lemn ce aveau să devină principala sa inovație tehnică în sculptură.
By Cristian Catana July 21, 2025
Expoziția 'Dimensiunea Sebastian' , care marchează 80 de ani de la moartea scriitorului Mihail Sebastian poate fi vizitată până pe 30 August 2025 la Muzeului Național al Literaturii Române, sediul din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, București.
By Cristian Catana July 21, 2025
“Casa9 – villa & spa” din Eșelnița, județul Mehedinți reprezintă un exemplu al evoluției serviciilor turismului, ospitalității și agrementului în spectaculoasa zonă a Cazanelor Dunării. Situată într-un peisaj pitoresc dunărean, pe drumul naţional DN57 ce leagă Orşova de Moldova Nouă, la aproximativ 15 km de Orsova, Casa9 își așteaptă oaspeții.
July 17, 2025
La Muzeul “Casa Mureșenilor” din Brașov , vă invităm să vizitați în această vară expoziția de artă contemporană “Cercul magic al vieții”. Expoziția reunește lucrări ce ilustrează colțuri din natură, surprinse de artiștii: Gabriela Aniței, Bogdana Contraș, Cornelia Gherlan, Bianca Ioniță și Eugen Pană. În ciclicitatea naturii, materia se metamorfozează din propriile resurse. Regnurile se extind și coabitează în rezonanță. Expoziția este deschisă în perioada 10 iulie – 30 septembrie 2025.
Mai multe articole
catena-page