Ziua Naţională a Turismului Rural

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

În Duminica Floriilor este sărbătoarită Ziua Naţională a Turismului Rural. Aniversarea transformată într-o tradiţie anuală, este cu atât mai specială în 2019, cu cât ANTREC România sărbătoreşte 25 de ani de activitate.

Privim cu nostalgie spre începuturi şi parcă mai ieri eram la mijlocul anilor ’90 când ne doream ca margaretele pensiunilor noastre să înflorească din ce în ce mai frumos pe harta turismului românesc şi internaţional. Şi am reuşit!

Chiar dacă rădăcinile sale existau (acea cazare “la gazdă”) conceptele de agroturism şi turism rural au pornit aproape de la zero. Din 1994 şi până astăzi, cu multă dăruire, am reuşit să facem din ANTREC un nume de referinţă, un etalon al ospitalităţii tradiţionale.

Eforturile noastre s-au armonizat cu cele ale localnicilor, ale comunităţilor, cu toţii înţelegând că este bine pentru toată lumea să valorificăm tradițiile. Am reuşit să păstrăm şi să evidenţiem o autenticitate cu care localnicii se mândresc, dar și o autenticitate cu care turiștii pot să interacționeze. Noi, familia ANTREC din toate colţurile ţării, am reuşit să unim toate acestea şi să le promovăm sub formă de pachete turistice. În aceşti 25 de ani de activitate, ANTREC România a integrat şi promovat turismul rural românesc în tot contextul fenomenului turistic european, ca membrii activi EuroGites, cât şi internaţional. În acest sens, pe lângă prezenţele la evenimente şi târguri de profil în afara graniţelor, ANTREC România a organizat alături de autorităţile locale şi naţionale, congrese internaţionale de turism rural găzduite în Moieciu, Braşov, Alba-Iulia şi Piatra Neamţ.

Prima aniversare a Zilei Naţionale a Turismului Rural a avut loc în anul 2004. De atunci, ne-am bucurat să celebrăm această zi specială prin evenimente în localităţi precum: Fundata, Şirnea, Moieciu, Bran, Râşnov, Prejmer, Rucăr, Dragoslavele, Sărata Monteoru, Iaşi, Tismana-Peştişani, Horezu, Alba Iulia, Albac, Turia-Băile Balvanyos, Praid, Oituz, Focşani, Târgu-Neamţ, Agapia, Sibiel, Răşinari, Botiza, Poiana Stampei, Ciocănești, Vama, Eșelniţa, Crişan-Tulcea, dar şi în Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti.

“Din 1994 şi pânâ în prezent, ANTREC a reuşit să schimbe inclusiv mentalităţi şi rezultatele sunt evidente. Turismul rural este în topul preferinţelor turiştilor de pretutindeni. Pe baza experiențelor ce-au debutat în Bran-Moieciu, turismul rural a început să se dezvolte și în alte zone turistice, precum la Albac, în Munții Apuseni, în Bucovina, pe lângă Vatra Dornei, în Delta Dunării, la Praid, lângă salină, în Harghita, apoi Covasna, Argeş şi rând pe rând în cât mai multe regiuni din ţară. Cu ajutorul mass-media am avut ocazia să ne facem cunoscuți și să beneficiem de promovare. Era o activitate nouă și de viitor la acea vreme.

Deşi la început atât proprietarii cât şi turiştii nu erau foarte încrezători, creşterile de 5 – 10% ale gradului de ocupare în pensiuni, înregistrate aproape în fiecare an (nu, doar în perioada Sărbătorilor), au confirmat pe deplin succesul turismului rural.

Iată cum în prezent, peste 6000 de unităţi de cazare specifice turismului rural şi agroturismului (pensiuni turistice, agroturistice, vile, cabane, camping-uri, camere de închiriat, hanuri etc), din peste 1200 de localităţi sunt cifre grăitoare despre dezvoltarea acestui segment.

Mai mult decât atât, în aceşti 25 de ani de ANTREC, ne bucurăm că proprietarii de pensiuni au înţeles ce vrea piaţa, adaptându-se permanent, şi cu ajutorul nostru, la cererile tot mai complexe ale turiştilor. Dacă la început se punea accentul pe confortul camerelor sau al spaţiilor din pensiuni, astăzi proprietarii oferă veritabile pachete şi programe turistice: ateliere mesteşugăreşti, micro-fermă, drumeţii şi trasee ecoturistice, programe de cules de plante medicinale, cursuri de echitatie şi călărie în munţi, tabere de ski, tururi tematice culturale şi istorice, programe cu ansambluri folclorice şi lecţii de dans, lecţii de gătit alături de gazde, pescuit sportiv, cicloturism, degustări de vinuri, plimbări cu căruţa/sania trasă de cai, şi multe altele.

Redescoperirea tradiţiilor, meşteşugurilor şi a ospitalităţii româneşti, alături de ecoturism, vor fi mereu atracţii atât pentru turiştii români, cât şi pentru cei străini, venind să găsească la noi ceea ce ei au pierdut demult…”, declară conf.univ.dr. Maria STOIAN-fondator ANTREC România.

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana April 30, 2025
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, continuă seria de activități din anul 2025 cu organizarea unei serii de expoziții cu genericul „Galeria pictorilor botoșăneni la Ipotești”, având la bază lucrări din propriul patrimoniu și din Colecția de Artă plastică modernă și contemporană românească a Muzeului Județean Botoșani.
April 30, 2025
,ALTER EGO – prima expoziţie a doi importanţi artişti contemporani români la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”Târgu . În oraşul în care sunt expuse patru dintre capodoperele semnate de Constantin Brâncuşi – Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului, mărturii ale sufletului şi geniului românesc, în care istoria trăieşte şi prin numele lui Tudor Vladimirescu şi Ecaterina Teodoroiu, două dintre figurile emblematice legate de destinul acestui oraş, la Târgu Jiu, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” va găzdui în perioada 9 aprilie – 9 mai 2025 , expoziţia a doi artişti emblematici ai artei contemporane româneşti : Dumitru Macovei şi Giulian Dumitriu. Un duo artistic, care leagă două lumi, dar care spune aceeaşi poveste: arta, ca unicul mod de a trăi şi vibra!Concepută ca o conversaţie între cele două medii artistice, pictură şi sculptură, Alter Ego este prima expoziţie a celor doi artişti la Târgu Jiu şi îşi propune să dezvăluie într-un dialog exclusiv, ceva din intimitatea lor creativă.
April 23, 2025
Bucurie, frumusețe și magie găsiți în expoziția de artă CATS ARE TAKING OVER, care este un remediu pentru suflet așa cum este pisica, personajul principal al acestei expoziții. Un nou spațiu cultural din București - Vila Catena s-a deschis cu această inedită expoziție, care reunește lucrările a 45 de artiști și grupuri artistice din România, China, Franța, Polonia, Spania, Australia, SUA. Expoziția este deschisă în perioada 10 aprilie - 30 iulie 2025, joi și vineri între orele 15 -19, sâmbătă între orele 12-16, la Vila Catena (str. Radu Calomfirescu nr. 15, București).
April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
Mai multe articole
catena-page