Pensiunea "Casa cu Tei", Sărata Monteoru - liniştea sufletului şi sănătatea trupului

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

"Cine nu riscă, nu câştigă", pare să-şi fi spus toată viaţa Poliana Partal. Ea a tot riscat şi a câştigat, iar - acum - pensiunea sa, "Casa cu Tei", din Sărata Monteoru, este printre cele mai vizitate de turişti.

Situată la 18 km de Buzău şi la 64 de km de Ploieşti, localitatea Sărata Monteoru este cunoscută prin izvoarele sale tămăduitoare, cu apă sărată, dar şi prin zăcămintele de petrol, de unde-şi trage şi numele - Sărata "Muntele de Aur" (Monteoru). Aur negru...

Iar povestea pensiunii începe aşa, conform spuselor Polianei Partal:
    "După anul 1990, când toată lumea dorea să facă o afacere, eu lucrând în turism, am vrut să continui activitatea mea curentă din domeniu. Astfel că, în 1996, am înfiinţat o societate - Vacanţa Tur - şi am început ca agenţie de turism. Apoi, în anul 2000, când a început să fie agreată ideea de fonduri europene, am accesat si eu, pe FNDR. Chiar în acest loc în care se află pensiunea cumpărasem mai mult teren, aşa că am investit aici. La început, pensiunea avea doar patru camere, iar eu am făcut un proiect pentru opt camere si restaurant. Construcţia a durat un an de zile şi şi-a început activitatea... E o afacere de familie şi toată familia s-a implicat. A fost mai greu la început, că nu avusesem bani şi a trebuit să iau credite bancare, ca să pun partea mea de contribuţie, la proiect. Iniţial, locuiam în Buzău şi a trebuit să vindem apartamentul, ca să facem rost de bani. Practic, am riscat totul... şi am câştigat!"


O întreb cum a reuşit să aducă turişti şi în ce mod şi-a făcut publicitate.

 

            "Publicitate? - mă întreabă, la rândul ei, Poliana Partal şi continuă: "La banii pe care-i aveam - de fapt, nu-i aveam - nu mi-am permis prea multă publicitate clasică, însă cea mai buna publicitate a fost "vorba din om, în om". Au venit turişti, le-a plăcut şi au dus vorba mai departe, la prieteni şi cunoscuţi, care au venit şi ei, le-a plăcut şi lor şi tot aşa... Au venit întâi buzoienii, dar după aceea au venit şi turişti din judetele limitrofe, din alte locuri şi mai ales din Bucureşti... Constănţenii au, însă şi o poveste frumoasă: doi turişti din Constanţa, fideli nouă, au iubit acest loc, aşa că au plantat doi pomi aici, doi meri şi an de an vin să-i viziteze. Bine, acesta este un pretext, dar m-am bucurat foarte mult că au vrut să lase aici un strop de amintire din viaţa dumnealor... Aşa a fost inceputul. După aceea, an de an, noi am reinvestit din ceea ce am câştigat, am continuat să accesăm fonduri europene, dar sume mici, că să ne putem susţine partea noastră de contribuţii... Până la urmă, am accesat de patru ori fondurile europene şi am ajuns acum la 26 de camere, restaurantul, terase, piscina.."



Îmi exprim admiraţia pentru piscină, aşa că Poliana Partal îşi continuă povestea:

 

            "Noi suntem într-o zonă cu apă sărată, aşa că am vrut să folosim acest dar al naturii si al lui Dumnezeu şi am mai accesat un fond european, constituind o altă societate - Vacanţa Agrement. Astfel, am făcut piscina aceasta cu apă sărată, care se bucură de mare apreciere din partea turiştilor. Ea are 15 metri, pe 10 metri şi dispune de 120 de locuri, dar acum, în pandemie, am redus la 70 de locuri. Apa o aducem cu cisterna, de la un izvor de apă sărată. Bineînâeles că apa este tratată aşa cum trebuie".

 

În timp ce povesteşte, simt cum Poliana Parta se înflăcărează, mândră de ceea ce a realizat, în timp, mai ales când vorbeşte despre un eveniment devenit tradiţional:

            "Organizăm, anual, o tabără de pictură, amfitrion fiind pictorul Şuşnea, membru al Uniunii Artistilor Plastici şi cetăţean de onoare al Buzaului. An de an, el îşi aduce colegi din Uniune şi pictează aici tablouri care reprezintă Buzăul. Apoi, organizează expoziţii cu aceste tablouri".



Planuri pentru viitorul apropiat?

            "Mai avem o locaţie, pe care aş dori să o dezvoltăm pentru tineri. Iar aici să mai facem un SPA şi să aducem aparate necesare tratării unor afecţiuni".

 

O personalitate deosebită care v-a vizitat?

            "Cea mai importantă personalitate care ne-a trecut pragul a fost Prinţul Nicolae al României. Foarte apropiat, foarte cald, Când a venit Prinţul Nicolae a fost prima oară când l-am servit cu o omletă cu trufe din pădurea noastră, de aici. Şi i-am povestit că, pe lângă petrolul care e aici, pe lângă vin, pe lângă oamenii primitori, pe lângă babic, avem şi trufe. Suntem o zonă foarte bogată în trufe"!



Pensiunea Casa cu Tei, Sărata Monteoru

 

- clasificată la 3 stele, capacitate: 50 de locuri de cazare, în 26 de camere;

- Dotări camere: grup sanitar propriu, televizor, internet wireless, frigider, cu minibar.

- Facilităţi pensiune: loc de lectură şi o bibliotecă, sală de conferinţe, de 70 de locuri, cu toate dotările corespunzătoare, sală de fitness, cu biciclete şi bandă, dar şi bar, restaurant cu 100 de locuri şi două terase, cu un total de aproximativ 100 de locuri, loc de joacă pentru copii, piscină, cu apă tămăduitoare şi spaţiu separat pentru plajă.

Sunt respectate toate normele sanitare în vigoare.



Atracţii turistice:

 

* Pentru liniştea sufletului, în localitate există Capela şi Biserica Monteoru, declarate monumente istorice, dar şi ruinele Schitului Negoiţă, aflate nu departe.

* De asemenea, turiştii pot vizita monumentul numit „La Cruce”, ridicat în anul 2002 pe dealul Piscul Mocanului şi de unde se poate vedea panorama Văii Săratei, dar pot merge şi la Mina de Petrol, care este unică în Europa şi o raritate în lume, prin sistemul de exploatare a ţiţeiului, în amenajări miniere...

* La 6 km de Sărata Monteoru se află localitatea Pietroasele, unde a fost descoperită vestita „Cloşcă cu puii de aur”, localitate care e cunoscută şi prin vinurile sale!

 



Alte atracţii:

 

* Parc de aventură pentru tineret, la marginea staţiunii.

* Trovanţii Buzăului sau "babele de la Ulmet" - Astfel de trovanti se gasesc in toata zona Subcarpatilor, dar zona Buzaului este celebra pentru formele turtite ale pietrelor de aici, turistii asociind imaginea lor cu cea a unor nave spatiale.

* Geoparcul Tinutul Buzaului - un areal de 18 comune, care au multiple atracţşii turistice: vulcanii noroiosi, muntele de sare de la Mănzăleşti, focul viu de la Lopătari, Muzeul Aluniş, ruinele rupestre...

 

Pensiunea “Casa cu Tei”, Sărata Monteoru

https://casacutei.ro/

Drumul Schelei, nr. 207,

comuna Merei, judeţul Buzău

 



Text şi fotografii: Daniel Neguţ 


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana April 30, 2025
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, continuă seria de activități din anul 2025 cu organizarea unei serii de expoziții cu genericul „Galeria pictorilor botoșăneni la Ipotești”, având la bază lucrări din propriul patrimoniu și din Colecția de Artă plastică modernă și contemporană românească a Muzeului Județean Botoșani.
April 30, 2025
,ALTER EGO – prima expoziţie a doi importanţi artişti contemporani români la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”Târgu . În oraşul în care sunt expuse patru dintre capodoperele semnate de Constantin Brâncuşi – Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului, mărturii ale sufletului şi geniului românesc, în care istoria trăieşte şi prin numele lui Tudor Vladimirescu şi Ecaterina Teodoroiu, două dintre figurile emblematice legate de destinul acestui oraş, la Târgu Jiu, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” va găzdui în perioada 9 aprilie – 9 mai 2025 , expoziţia a doi artişti emblematici ai artei contemporane româneşti : Dumitru Macovei şi Giulian Dumitriu. Un duo artistic, care leagă două lumi, dar care spune aceeaşi poveste: arta, ca unicul mod de a trăi şi vibra!Concepută ca o conversaţie între cele două medii artistice, pictură şi sculptură, Alter Ego este prima expoziţie a celor doi artişti la Târgu Jiu şi îşi propune să dezvăluie într-un dialog exclusiv, ceva din intimitatea lor creativă.
April 23, 2025
Bucurie, frumusețe și magie găsiți în expoziția de artă CATS ARE TAKING OVER, care este un remediu pentru suflet așa cum este pisica, personajul principal al acestei expoziții. Un nou spațiu cultural din București - Vila Catena s-a deschis cu această inedită expoziție, care reunește lucrările a 45 de artiști și grupuri artistice din România, China, Franța, Polonia, Spania, Australia, SUA. Expoziția este deschisă în perioada 10 aprilie - 30 iulie 2025, joi și vineri între orele 15 -19, sâmbătă între orele 12-16, la Vila Catena (str. Radu Calomfirescu nr. 15, București).
April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
Mai multe articole
catena-page